duminică, iunie 11, 2023
AcasăLocalPrăpădul de la marginea orașului, generat de un localnic. Bărbatul va fi...

Prăpădul de la marginea orașului, generat de un localnic. Bărbatul va fi amendat

Incendiul uriaș care a avut loc vineri după-amiază, la marginea municipiului Botoșani, a fost provocat de un localnic. Acesta și-a curățat vița de vie și a aprins mai apoi corzile uscate, însă, din cauza vântului puternic, focul s-a extins cu repeziciune și a cuprins vegetația uscată din zona Trei Coline. La fața locului au ajuns și polițiștii, care l-au identificat pe bărbatul care provocat prăpădul, dar și comisarii de mediu, care urmau să verifice arealul afectat, dar și condițiile în care erau depozitate cauciucurile și mașinile lăsate acolo pentru dezmembrare.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență, flăcările uriașe au pus în pericol o stație de carburanți, dar și o fabrică de cartoane. În plus, în urma incendiului a ars o cantitate însemnată de cauciucuri, un autoturism care era pentru dezmembrări și vegetația uscată de pe aproximativ cinci hectare.

Din cauza numărului mare de incendii de vegetație din această primăvară, înregistrat la nivel național, Ministerul Mediului a crescut amenzile pentru aceste abateri. Astfel, pentru incedierea miriștilor și vegetației, amenzile pentru persoanele fizice au fost mărite până la 15.000 de lei, iar pentru persoanele juridice până la 100.000 de lei. Măsura a fost luată pentru a stopa acest fenomen, care în ciuda controalelor regulate continuă în anumite regiuni să fie o practică zilnică.

„Trebuie să stopăm fenomenul arderilor ilegale de vegetație și miriști. În ciuda interdicției și a controalelor regulate ale Gărzii de Mediu, în anumite regiuni acest fenomen continuă să fie o practică zilnică. Arderile necontrolate nu doar poluează aerul, dar afectează sănătatea umană și au un efect negativ și asupra solului”, a precizat ministrul Mediului, Tánczos Barna.

De la începutul acestui an, în județ au fost înregistrate zeci de incendii de vegetație, care au pârjolit sute de hectare de teren. La Darabani, un bărbat a murit ars de viu, după ce focul aprins pentru a arde iarba uscată i-a cuprins hainele cu care era îmbrăcat. Săptămâna trecută, în urma unui incendiu pornit din zona iazului Mileanca, focul a făcut prăpăd într-o gospodărie. Potrivit unui prim bilanț făcut de proprietari și de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență, flăcările au mistuit adăpostul de animale, 250 tone furaje, cinci tone de cereale ( porumb, grâu, soia), utilaje agricole, cositoare, anvelope camion, prelate remorcă tir, utilaj pentru tăiat lemne, 300 litri ulei de motor, vegetația uscată de pe 50 hectare și două hectare de plantație de salcâmi. În incendiu au pierit și 24 animale (șase porci, 14 oi, patru capre).

Din acest motiv, pompierii spun că unii localnici sunt pur și simplu inconștienți când aprind câmpurile pentru a scăpa de iarba uscată întrucât flăcările se extind extrem de repede, iar focul poate este scăpat de sub control de cele mai multe ori. Asta pentru că oamenii ignoră toate măsurile de precauție, dar și riscurile la care se expun.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.8 °
91 %
1.8kmh
82 %
Dum
20 °
lun
13 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Preocuparea ca orașul să miroase frumos are din ce în ce mai mulți adepți implicați.

EDITORIAL

Recenta confruntare dintre primarul PSD Cosmin Andrei și consilierul local PNL Eugen Turcanu nu mai miră pe nici un botoșănean care a urmărit cât...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...