vineri, septembrie 29, 2023
AcasăLocalUn proiect important pentru patru comune se apropie de final

Un proiect important pentru patru comune se apropie de final

Aurel Ştefan, primarul comunei Vorona, a anunţat că proiectul de aducţiune şi de distribuţie a apei pentru comunele Vorona, Tudora, Corni, Vlădeni se apropie de final. Potrivit edilului, valoarea investiţiei este de peste 5 milioane de euro, aceasta fiind demarată în perioada 2008, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I.

Acest proiect a întâmpinat mari probleme, una dintre acestea fiind intrarea  în insolvenţă a constructorului, societatea Tehnic Asist. Primăria Vorona a făcut numeroase demersuri în vederea refacerii documentației și pentru reactualizarea investiției din cauza necesității de a modifica traseul inițial pentru renunțarea la cișmelele publice, așa cum a fost proiectat inițial sistemul.

Proiectul a mers foarte greu şi a costat mult, asta şi pentru faptul că am ţinut cont de sfatul specialiştilor, respectiv să nu facem proiecte cu sursă în fântâni, că nu sunt de durată, nu asigură o sursă de apă constantă şi în timp se colmatează. Un domn Ţurcănaşu, fie-i ţărâna uşoară, că a plecat din această lume, mi-a spus că cele mai sănătoase sisteme de alimentare cu apă sunt cele bazate pe aducţiuni din acumulări de apă. Atunci noi am făcut proiect prin care să aducem apă de la Bucecea, şi în acelaşi timp să asigurăm apă pentru toată microzona Vlădeni, Corni, Vorona şi Tudora. De aceea proiectul a fost mare şi costisitor şi a înaintat foarte greu. Acum suntem la finalizarea lui şi am făcut recepţia la terminarea lucrării”, a declarat Aurel Ştefan.

În comunele Vorona şi Tudora se lucrează şi la canalizare

Potrivit normelor europene, reţeaua de apă nu poate fi predată în administrarea operatorului zonal, Nova Apaserv, pentru că nu au fost realizate elementele de branşare la populaţie.

Am întocmit un proiect pentru branşamente pe care să-l depunem pe PNI <Anghel Saligny>, sau dacă nu pe PNRR. Suntem direct interesaţi şi sperăm să obţinem finanţare pe PNI deoarece ne luptăm cu timpul pentru că, între timp, am fost acceptaţi ca aglomerare umană Vorona – Tudora şi, pe considerentul că facem apa împreună, am fost incluşi într-un proiect judeţean care se înscrie în master planul judeţean şi se lucrează la canalizare. Canalizarea nu se va putea finaliza dacă nu va fi funcţională reţeaua de apă şi atunci bătălia noastră este extrem de tensionată să reuşim să asigurăm şi branşamentele şi, dacă o să ne ajute Dumnezeu, să avem branşamente şi reţeaua de canalizare pentru că staţia de epurare este realizată”, a mai adăugat Aurel Ştefan.

Finalizarea acestor investiţii înseamnă, potrivit edilului, asigurarea  elementelor principale de confort cetăţenilor din zonă.

Sperăm ca la mijlocul anului viitor să se încheie şi canalizarea, să ne apropiem şi cu branşamentele şi să asigurăm aceste utilităţi, să avem apă şi canalizare. Reţeaua de canalizare este realizată printr-un proiect cu finanţare europeană derulat de Nova Apaserv. Contribuim şi noi cu fonduri întrucât se sapă şi drumurile trebuie refăcute, dar ne implicăm cu convingerea că toate acestea trebuie făcute”, a concluzionat primarul Aurel Ştefan.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
27.7 ° C
27.7 °
23.2 °
25 %
2.4kmh
0 %
vin
28 °
sâm
28 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cristina Anton s-a întors directoare pe meleagurile natale după scandalurile cu azilele de bătrâni. Că tot acasă e mai bine.

EDITORIAL

De când lumea și pământul, omul a fost plăsmuit să depindă de ceva. Dacă la începuturile lumii toate dependențele erau de tipul basic (hrană,...

EPIGRAMA ZILEI

Zodiacul, bată-l focul Le-a zădărnicit norocul, Cuplarea fiind bizară : Pește el, iar ea ... fecioară! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...