spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTFoști polițiști de frontieră condamnați după ce au pactizat cu traficanții de...

Foști polițiști de frontieră condamnați după ce au pactizat cu traficanții de țigări

Cinci foști polițiști de frontieră au fost condamnați, marți (n.r. – 22 martie) de judecătorii Tribunalului Botoșani, după ce au sprijinit o rețea de traficanți de țigări. Sentința a venit în urma rejudecării dosarului, procesul fiind început în urmă cu mai bine de șapte ani.

Condamnările au fost dictate pentru constituirea de grup infracțional organizat, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dar și complicitate la contrabandă, ori abuz în serviciu, faptele fiind comise înainte de intrarea în vigoare a noului Cod penal.

Un singur poliţist condamnat cu executare 

Cea mai mare pedeapsă a primit-o Cozmin Lupu, care s-a ales cu o condamnare de patru ani și opt luni de detenție, în timp ce foștii săi colegi Viorel Bașagă, Ciprian Ursache, Vasile Sava şi Iulian Andronic au primit câte trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. Aceştia vor trebui să respecte, timp de cinci ani, mai multe măsuri stabilite de judecători.

În dosar a mai fost condamnată şi o femeie, Lucia Cheibaş, pedeapsa stabilită în cazul ei fiind de șapte ani de detenție pentru constituire de grup infracțional organizat și contrabandă calificată. Asta pentru că femeia ar fi fost persoana care ar fi coordonat grupul de traficanți. Cei care au primit pedepse cu executare aveau și alte condamnări mai vechi, iar din pedepse vor fi scăzute și perioadele petrecute în arest preventiv. Sentința nu este definitivă.

Date confidenţiale furnizate pentru contrabandă 

Anchetatorii susțin că cei cinci polițiști de frontieră erau angajați în cadrul Sectorului Poliției de Frontieră (SPF) Rădăuți Prut, respectiv SPF Stânca, iar în exercitarea atribuțiilor de serviciu aceștia i-ar fi furnizat Luciei Cheibaș date confidențiale privind dispunerea patrulelor poliției de frontieră în zona respectivă, astfel cum reieșea din Planul de Acțiune al Turelor de Serviciu.

Totodată, polițiștii de frontieră acționau asupra sistemului optronic de supraveghere video a frontierei de stat ( Camera SORIC), prin omiterea intenționată a supravegherii zonei unde se desfășura activitatea de contrabandă și monitorizarea zonei adiacente, pentru ca traficanții să nu fie surprinși de organele abilitate să constate fapte de contrabandă.

„De asemenea, în funcție de necesități, aceștia se foloseau de cunoștințele dobândite anterior, pe timpul exercitării serviciului, cu privire la cunoașterea în detaliu a zonei de frontieră, identificau traseele cele mai sigure pentru derularea actelor de contrabandă și verificau dacă starea terenului permitea deplasarea mașinilor Luciei Cheibaș pentru preluarea în condiții de siguranță a țigărilor de contrabandă sau comunicau femeii dacă existau misiuni în zonă ale patrulelor de la Serviciul Teritorial al Poliției de Frontieră Botoșani în zona de frontieră unde urma să se desfășoare activitatea de contrabandă”, au adăugat procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată – Biroul teritorial Botoșani, care au destructurat grupul infracțional.

Zeci de mii de pachete de ţigări aduse din Republica Moldova 

Potrivit anchetatorilor, faptele ar fi fost deosebit de grave întrucât, în perioada aprilie-august 2013, când ar fi avut loc faptele de contrabandă, traficanții de țigări, care ar fi beneficiat de sprijinul polițiștilor de frontieră, au preluat, deținut, transportat, depozitat și comercializat peste 30.000 de pachete cu țigări din Republica Moldova, iar în perioada de monitorizare au încercat să mai introducă ilegal pe teritoriul României încă 249.600 de pachete de țigări de aceeași proveniență. De aceea, toți cei șase inculpați din acest dosar au fost obligați și la plata a peste 300.000 de lei către bugetul de stat cu titlu de despăgubiri civile.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...