duminică, mai 29, 2022
AcasăLocalBotoșaniul, fruntaș la autorecenzare

Botoșaniul, fruntaș la autorecenzare

Județul Botoșani este fruntaș la autorecenzare, etapa de colectare a datelor de la populație pentru recensământul Populației și Locuințelor. Astfel, în județul nostru s-au autorecenzat mai mult de 6% din gospodării, clasându-se astfel pe locul I.

În primele zece zile de la debutul autorecenzării, au fost completate 30.000 de chestionare online. „Dacă ne raportăm la numărul locuitorilor județului față de celelalte, da, suntem pe locul I. După numărul de chestionare completate suntem pe locul 11. Însă, diferențele între județe sunt mici, nu este relevant dacă ritmul scade”, a declarat Valentin Popa, directorul Direcției Județene de Statistică, Botoșani.

Valentin Popa a mai precizat faptul că cei care refuză autorecenzarea, autorecenzarea asistată și recenzarea cu recenzor la ușă, riscă amenzi cuprinse între 1.000 – 3.000 lei. „Deci doar dacă refuză toate variantele vor fi amendați”, a spus directorul DJS.

Brașovul este pe locul al doilea din țară, după Botoșani, în ce privește procentul de autorecenzări, urmat de Ilfov și municipiul București. La nivel național au fost completate în jur de 1,2 milioane de chestionare.

Unde vă puteți autorecenza asistat

Botoșănenii care nu deţin dispozitive de tip computer, tabletă sau smartphone sau nu deţin cunoştinţele necesare, pot fi sprijiniţi să se autorecenzeze de un recenzor aflat într-un punct fix.

În municipiul Botoşani, sunt 14 posturi ARA și sunt amplasate în zone intens circulate-respectiv A.P.I.A./ Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Botoșani, Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (Uvertura Mall), Direcția de Dezvoltare Locală, Patrimoniu, Strategii (Casa Cărţii), A.J.P.I.S.(Direcţia Muncii), Direcţia de Asistenţă Socială (lângă Biserica Uspenia), Serviciul Public Comunitar Regim Permise și Înmatricularea Vehiculelor, Direcţia Taxe şi Impozite Locale, Piaţa Centrală şi Piaţa Viilor, Botoșani Shopping Center (Hypermarketul Carrefour), Magazinul Brico Dépôt dar şi la Primăria Municipiului Botoşani.

În municipiul Dorohoi, recenzorii ARA vor putea asista persoanele care doresc să se autorecenzeze la Direcţia de Asistenţă Socială, Directia Impozite și Taxe Locale precum şi la sediul Primăriei.

Lista cu Punctele de lucru pentru Autorecenzarea Asistată este disponibilă aici:

https://bt.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/25/2022/03/puncte-de-lucru-ARA_Botosani.xlsx

De asemenea, Punctele de lucru pentru Autorecenzarea Asistată sunt disponibile și accesând următorul link:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?ll=47.8348225689931%2C26.634757029959903&z=10&mid=1VKOhzrMxUrzHehNTUnotyzyGboCKt5w_

La nivelul județului funcţionează 160 de posturi ARA- cele mai multe instalate în incinta primăriilor sau a căminelor culturale.

Cum puteți obține o zi liberă după completarea chestionarului

Directorul Valentin Popa a explicat ce trebuie făcut, concret, pentru a obține o zi liberă de la serviciu.

„După ce cetățeanul a completat chestionarul online, în maximum șapte zile trebuie să intre din nou pe platforma recensământromânia.ro, unde există o opțiune sub denumirea verifică autorecenzarea. Își introduc CNP-ul și apoi apasă verifică, obținând astfel dovada că s-au autorecenzat. Apoi, dovada trebuie scoasă la imprimată, pe care cetățeanul o atașează la o cerere către angajator în care solicită când dorește ziua liberă în termen de 12 luni”, a transmis directorul DJS.

În termen de șapte zile INS verifică dacă autorecenzarea este validă sau nu. „Pot exista erori, dacă nu sunt completate spațiile, și în acest caz chestionarul poate fi declarat invalid. Într-o astfel de situație, chestionarul trebuie completat și trimis din nou în forma corectă”, a spus Valentin Popa.

Autorecenzarea se va încheia pe 15 mai, iar etapa a doua se va desfășura în perioada 16 mai – 17 iulie și presupune colectarea datelor prin interviuri față-în-față (de la populația care nu s-a autorecenzat în etapa anterioară).

450 de mii de chestionare completate în prima săptămânăla nivel național

Aproape o jumătate de milion de chestionare pentru recensământ au fost completate online în prima săptămână de autorecenzare la nivel național.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.4 ° C
13.8 °
11.1 °
72 %
0.8kmh
98 %
Dum
20 °
lun
24 °
mar
21 °
mie
26 °
joi
28 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce tot spui sănătate la stat ca la privat și treci pe la spital.

EDITORIAL

După ce în urmă cu aproape un an și jumătate lansa în eter un reușit videoclip muzical mustind de cultură și patriotism local intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Cu sâni mari, cu glezne fine Și fuste de-un sfert de cot, Ele spun că-arată bine, Eu spun că arată ... tot! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...