duminică, mai 29, 2022
AcasăLocalBilanțul autorităților - aproape 63.000 de refugiați au ajuns în județ de...

Bilanțul autorităților – aproape 63.000 de refugiați au ajuns în județ de la începutul războiului

Instituția Prefectului a făcut un bilanț asupra activității derulate în perioada 24 februarie – 26 martie privind gestionarea situației persoanelor venite din Ucraina. Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis astăzi, în perioada amintită au intrat în România, prin Punctele de Trecere a Frontierei de la Rădăuți-Prut și Stânca, în total, 62.770 de cetățeni ucraineni și 14.662 vehicule.

„În ultimele zece zile, au ajuns pe teritoriul județului nostru, prin cele două puncte de trecere a frontierei, 4.319 persoane din zona de conflict și 919 autovehicule”, se arată în comunicatul de presă.

Aflați chiar și în tranzit, o parte dintre cetățenii ucraineni au rămas cazați, cel puțin o noapte, în județul Botoșani. Prin urmare, în cele 1.890 de locuri de cazare temporară puse la dispoziție de autorități au fost asigurate toate condițiile necesare. ONG-urile, parohiile, dar și persoane fizice au pus la dispoziție alte 1.000 locuri de cazare.

„În această perioadă, 10.746 cetățeni ucraineni, dintre care 6.412 copii și 4.334 adulți s-au odihnit, cel puțin o noapte, în spațiile de cazare puse la dispoziție de autorități, ONG-uri și persoane fizice. Pentru 7 .739 persoane ajutorul a venit doar din partea autorităților”, se mai precizează în comunicatul Instituției Prefectului. Totodată, potrivit acelorași surse, în spațiile amenajate în localitățile aflate la limita cu județul Suceava au fost cazate la Botoșani, inclusiv, persoane care au ajuns în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret.

„În cazul în care numărul de refugiați care solicită cazare în județul Botoșani va crește, pe lângă cele 36 de locații amenajate în prezent, la nevoie, pot fi asigurate încă 1.939 de locuri de cazare”, arată Instituția Prefectului. Autoritățile mai au la dispoziție o rezervă de 201 de locuri de cazare în tabăra mobilă instalată în municipiul Dorohoi, pe Stadionul 1 Mai. Totodată, la nivelul județului mai există o tabără mobilă pentru refugiați, momentan neoperaționalizată, aceasta fiind dislocată din cadrul ISU Argeș.

Pentru că se lucrează în sistem integrat, Prefectul județului Botoșani, Sorin Cornilă a organizat zilnic ședințe operative cu șefii structurilor MAI, DSP și DSVSA, în care au fost analizate informațiile și s-au luat decizii. La misiunile de gestionare a situației generate de conflictul din Ucraina, au fost și sunt implicate 12 instituții și structuri, respectiv: Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul de Poliție Județean, Poliția de Frontieră, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Serviciul Vamal, Serviciul Județean de Ambulanță, Direcția de Sănătate Publică, Serviciul Pașapoarte, Biroul Județean de Imigrări, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor precum și militari din cadrul Ministerului Apărării Naționale.

În această perioadă, în Punctele de Trecere a Frontierei, de la Rădăuți-Prut și Stânca, 1.045 polițiști de frontieră au desfășurat activități la controlul documentelor și oferirea de suport cetățenilor ucraineni care au intrat în țară. Totodată, peste 4.700 de polițiști de frontieră au asigurat supravegherea frontierei de stat pe raza județului Botoșani.

„Zilnic, peste 103 de polițiști au fost angrenați în activități de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare. De asemenea, au fost organizate filtre rutiere pentru verificarea legalității transportatorilor și pentru asigurarea unui climat de siguranța rutieră pe traseele de deplasare dintre punctele de frontieră și unitățile de cazare”, se precizează în comunicatul de presă emis astăzi.

Potrivit acelorași surse, în aceeași perioadă, în medie, 43 de jandarmi au efectuat misiuni, atât în sistem integrat, cât și independent, de menținere a ordinii și liniștii publice în proximitatea punctelor de trecere a frontierei și a unităților de cazare, misiuni de verificare și misiuni de îndrumare a persoanelor provenite din Ucraina, precum și misiuni în sprijinul polițiștilor de frontieră, în zona de competență a Poliției de Frontieră Botoșani.

Totodată, de pe 24 februarie până în prezent, 104 de pompieri au acordat, zilnic, sprijin cetățenilor veniți din zona de conflict. La Rădăuți Prut și Stânca au fost operaționalizate două puncte de comandă, fiind montate 13 corturi pentru reprezentații societății civile care doresc să ofere cetățeniilor sosiți din Ucraina apă, alimente, medicamente , articole de igienă generală și personală, cartele telefonice, etc. Două echipaje SMURD sunt prezente permanent în cele două puncte de trecere a frontierei pentru a acorda ajutor medical, la nevoie. Pompierii sunt implicați și în îndrumarea ucrainenilor pentru a găsi cazare, în transportul și distribuirea alimentelor. Totodată, au asigurat sprijin logistic pentru operaționalizarea spațiilor de cazare temporară, dar și pentru gestionarea ajutoarelor umanitare.

Transportul cetățenilor ucraineni care ajung în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, la locurile de cazare, gări, autogări, a fost efectuat cu nouă microbuze ale ISU Botosani, Timiș, Vrancea, Teleorman, Olt, Dolj, Vâlcea și Gorj. Pe lângă aceste misiuni specifice, efectivele Ministerului Afacerilor Interne desfășoară și misiuni curente, conform atribuțiilor fiecărei structuri în parte.

„Chiar dacă în ultima perioadă s-a constatat o scădere a numărului de persoane care ajung pe teritoriul României prin Punctele de Trecere a Frontierei Rădăuți Prut și Stânca, autoritățile mențin aceleași măsuri pentru protejarea acestora. Eforturile tuturor structurilor cu atribuții în gestionarea acestei situații se concentrează pe asigurarea asistenței necesare oricărei persoane sosite din zona de conflict, fie că rămâne pe raza județului pentru o perioadă, fie că se află în tranzit. Cetățenii ucraineni care ajung pe teritoriul județului Botoșani primesc, în continuare, sprijin și asistență umanitară”, se mai menționează în comunicatul de presă emis de Instituția Prefectului Județului Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.5 °
49 %
4.7kmh
63 %
Dum
21 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
25 °
joi
26 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

După ce tot spui sănătate la stat ca la privat și treci pe la spital.

EDITORIAL

După ce în urmă cu aproape un an și jumătate lansa în eter un reușit videoclip muzical mustind de cultură și patriotism local intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Cu sâni mari, cu glezne fine Și fuste de-un sfert de cot, Ele spun că-arată bine, Eu spun că arată ... tot! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...