spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTTineri trimiși la pușcărie, după o crimă abominabilă comisă la beție

Tineri trimiși la pușcărie, după o crimă abominabilă comisă la beție

Doi tineri din comuna Mihai Eminescu, care au ucis într-un mod barbar un bărbat, au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare pentru omor calificat. Ștefan Pavel Gireadă și Marian Iulian Joian au primit câte o pedeapsă de 13 ani de detenție. Totodată, instanța i-a obligat pe aceștia la plata unor daune materiale și morale față de rudele bărbatului ucis.

Decizia definitivă a venit miercuri, 30 martie a.c., după ce Curtea de Apel Suceava a respins apelurile formulate în cauză și a menținut hotărârea Tribunalului Botoșani.

Omor săvârşit la beţie

Crima a fost comisă în noaptea de 20 spre 21 octombrie 2020, după ce victima, un bărbat în vârstă de 39 de ani, s-a întâlnit în Botoșani cu cei doi tineri, Ștefan Pavel Gireadă și Marian Iulian Joian, în vârstă de 28 și respectiv 19 ani, cu care a băut în mai multe localuri. În ultimul popas, victima, Constantin Popa s-a oferit să plătească consumația, după care, beat fiind, a încercat să plece fără a achita nota de plată.

Pentru a evita escaladarea incidentului, Marian Iulian Joian a plătit el, iar cei trei au ajuns în comuna Mihai Eminescu, cu un taxi, care i-a lăsat în apropierea sediului Primăriei Mihai Eminescu, unde locuia Ștefan Pavel Gireadă. De aici cei trei au hotărât să se deplaseze în extravilanul comunei, într-o zonă împădurită pentru a continua să consume băuturi alcoolice, pe care urmau să le achiziționeze de la un local ce se afla pe traseul lor.

Pe drum, însă, indignați de comportamentul bărbatului, tinerii au decis să-i aplice o lecție. Cu mințile tulburi din cauza alcoolului băut în neștire, tinerii l-au lovit cu pumnii și cu picioarele, după care l-au târât până la o fântână din apropiere, unde l-au aruncat în apă cu capul în jos.

Victima a fost dată dispărută

După agresiune, tinerii și-au schimbat planul. Au mers la domiciliul lui Gireadă, iar în jurul orei 5 au ars obiectele care aparțineau victimei, după care Marian Iulian Joian a plecat spre Botoșani, dar dispariția bărbatului a intrat în atenția polițiștilor.

Pe 24 octombrie 2020, o femeie care se întorcea de la cules ciuperci a găsit la marginea pădurii un dosar ce conținea documente ale victimei, pe care l-a predat polițiștilor. Timp de mai bine de trei săptămâni, bărbatul a figurat ca dispărut, dar pe 15 noiembrie 2020 polițiștii Secției Rurale nr. 1 Botoșani au fost sesizați prin apel pe 112 cu privire la faptul că, într-o fântână din extravilanul satului Cătămărăști Vale, se află un bărbat, căzut cu capul în jos, fără a prezenta semne de viață.

Cadavrul a fost scos cu ajutorul pompierilor, iar ulterior polițiștii au stabilit că era vorba de Constantin Popa. Necropsia efectuată de medicii legiști avea să stabilească faptul că bărbatul a murit înecat. Altfel spus, în momentul în care tinerii l-au aruncat în fântână, Constantin Popa trăia.

Fir al evenimentelor refăcut de criminalişti 

Întrucât era vorba de un omor, cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, care, cu ajutorul criminaliștilor și polițiștilor de la Investigații Criminale, au reușit să refacă întregul fir al evenimentelor. Doar că, pentru a dovedi implicarea suspecților în omor, a fost nevoie de administrarea mai multor probe, inclusiv de interceptări și listingul convorbirilor telefonice efectuate de suspecți. Prin urmare, anchetatorii au descins la domiciliile celor doi, unde au organizat percheziții domiciliare, ocazie cu care au fost ridicate mai multe probe.

Fiind audiat, Ștefan Pavel Gireadă a recunoscut săvârșirea faptei, indicând anchetatorilor și modul în care s-a desfășurat incidentul. În schimb, Marian Iulian Joian a susținut că cel care l-a aruncat pe bărbat în fântână ar fi fost Ștefan Pavel Gireadă. Arestați, cei doi au fost trimiși în judecată și condamnați.

„Instanța va reține că infracțiunea săvârșită de inculpați este de o periculozitate deosebită prin obiectul juridic lezat și anume relațiile sociale referitoare la dreptul persoanei la viață. Totodată se va avea în vedere agresivitatea ieșită din comun a autorilor, care au lovit victima pe fondul unei neînțelegeri minore și apoi au aruncat-o cu capul în jos într-o fântână cu intenția directă de ucidere, după care au încercat să ascundă urmele acestei fapte”, au arătat magistrații în motivarea sentinței.

Pedepsele au venit în contextul în care judecătorii au aflat că ambii tineri erau cercetați tot pentru fapte de violență comise pe 16 august 2020, „conturându-se astfel un profil violent și nemilos al inculpaților”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...