vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTCuplu acuzat de violenţă asupra copilului pe care-l aveau în plasament

Cuplu acuzat de violenţă asupra copilului pe care-l aveau în plasament

Un cuplu din municipiul Suceava, care au luat în plasament o fetiță din Botoșani, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava sub acuzațiile de violență în familie și rele tratamente aplicate minorului, în formă continuată.

Întrucât faptele au fost comise în județul vecin, dosarul a fost înaintat spre soluționare Judecătoriei Suceava. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, soții acuzați că au maltratat copilul vor beneficia de prezumția de nevinovăție. Potrivit procurorilor, în ianuarie 2019, cei doi soți au luat în plasament o fetiță în vârstă de 9 ani și trei luni, măsura fiind dispusă prin hotărâre judecătorească.

„După ce persoana vătămată minoră a fost luată în plasament, inculpații au început să exercite în mod repetat acte de violență asupra acesteia, aplicându-i lovituri cu palma, piciorul, cureaua, coada de la mătură, papuci ori au tras-o de păr și de urechi”, spun procurorii.

Anchetatorii susțin că, din cauza timpului scurs de la data la care au început agresiunile și până la descoperirea grozăviei, nu s-a putut individualiza în timp fiecare faptă, însă, arată procurorii, s-a stabilit că violențele ar fi fost comise cu o frecvență de 2 – 3 ori pe
săptămână. Astfel, potrivit rechizitoriului, fetița ar fi fost lovită atât de bărbat, cât și de soția acestuia, iar când victima era agresată de unul dintre aceștia, celălalt asista sau nu lua nici o măsură.

Din acest motiv, procurorii au considerat această atitudine pasivă ca având conotația unei complicități morale.

Copila, de doar nouă ani, trebuia să gătească și să facă menajul casei

„Începând cu perioada menționată, cei doi inculpați au mai supus-o pe persoana vătămată și la alte măsuri și tratamente care i-au pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală și morală. Astfel, acesteia nu i se permitea accesul în locuință sau să iasă la joacă cu alți copii pentru că îi dădeau aproape zilnic sarcini gospodărești, respectiv să gătească, să facă menajul casei și să curețe toate articolele de încălțăminte ale sale și ale inculpaților, când aceștia aruncau toată încălțămintea din dulapul în care se afla, pentru a fi curățată de persoana vătămată.

Aceste activități, prin natura și frecvența lor, depășeau cu mult ceea ce ar putea să însemne o responsabilizare sau o educație în ceea ce privește întreținerea minorei, căreia cei doi inculpați îi adresau frecvent cuvinte jignitoare și insulte”, se arată într-un comunicat de presă emis joi, 31 martie, de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava.

Fetița a povestit asistenților sociali calvarul prin care a trecut

Agresiunile au ieșit la iveală după ce în noaptea de 23 iunie 2021, fetița a fost bătută de bărbat, strigătele și plânsul acesteia, ca și zgomotele produse de cureaua cu care era lovită, fiind auzite de un băiat, care a înregistrat sonor o parte a agresiunii. Înregistrarea audio a fost trimisă altor copii, care și-au anunțat părinții, iar unul dintre aceștia a sesizat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava. A doua zi, după ce asistenții sociali din cadru DGASPC Suceava au preluat-o pe fetiță, aceasta a relatat și celelalte întâmplări, povestind calvarul prin care a trecut.
Cauza a fost instrumentată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava împreună cu lucrători de poliție judiciară din cadrul Poliţiei Municipiului Suceava – Biroul Investigații Criminale.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...