spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTMinistrul Budăi acuzat că minte legat de negocierile cu Comisia Europeană

Ministrul Budăi acuzat că minte legat de negocierile cu Comisia Europeană

Marius Budăi, ministrul botoșănean al muncii a avut o întâlnire cu delegația Comisiei Europene, în urma căreia a anunțat la diverse emisiuni TV că a convins comisia să „flexibilizeze” procentul de 9,4% din PIB pentru pensii stabilit prin PNRR.

Ministrul Muncii, Marius Budăi a susținut că, în întâlnirea cu reprezentantul Comisiei Europene, a menționat contextul creșterii prețurilor la energie, alimente și medicamente, plafonarea cheltuielilor cu pensiile la 9,4% din PIB, care ar condamna milioane de pensionari la sărăcie severă. „Suntem de acord să susținem orice reformă a sistemului de pensii, însă numai dacă o astfel de reformă nu îi condamnă la sărăcie pe pensionari, așa cum s-ar întâmpla în forma actuală a PNRR”, a declarat Marius Budăi, conform unui comunicat al PSD.

Numai că ministrul Budăi nu a participat singur la întâlnire, au mai participat și alții, printre care și parlamentari USR. Care spun că Marius Budăi are „un tupeu inimaginabil” și pune în gura unui comisar european cuvinte pe care acesta nu le-a rostit.

„Ministrul muncii nici măcar nu a deschis subiectul procentului pensiilor din PIB la întâlnire, singura lui grijă a fost să-l convingă pe comisarul european să nu creadă tot ce aude la televiziunile din România”, scrie deputatul USR Andrei Drancă.

Ministrul Budăi s-a remarcat printr-o continuă contestare a PNRR și dorința de a renegocia procentul din pensii agreat între guvernul României și Comisia Europeană. Însă doar la nivel declarativ și la intervenții televizate, fără prea multe acțiuni concrete. De fapt, România nu a atins niciodată nivelul cerut de Budăi la plata pensiile, se învârte pe la maxim 8%.

Unul din obiectivele PNRR la care s-a angajat România este o nouă formulă de calcul pentru pensii, cu parametri aleși cu atenție pentru a nu mai permite creșteri ad-hoc ale pensiilor și o repartizare a banilor mai corectă. Ceea ce pare foarte complicat având în vedere pensionarii speciali și diferențele uriașe între pensiile din România.

La acest capitol ministrul muncii a contestat suma alocată pentru asistență tehnică la realizarea noii legi a pensiilor. A fost nevoie de un răspuns scris al Comisiei Europene prin care i s-a explicat că acea sumă poate fi folosită sau nu, banii oricum rămân României. După care s-a lăudat o lungă perioadă că a economisit două milioane de euro, bani pe care i-ar fi economisit oricum, dacă citea prevederile PNRR.

„Nu există decât o singură soluție pentru prim-ministrul Ciucă, să-l demită pe actualul ministrul Budăi pentru prejudiciile grave pe care le aduce Guvernului și țării”, mai scrie deputatul botoșănean din partea USR, Andrei Drancă.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
5.3 ° C
8.8 °
4.4 °
91 %
1.1kmh
7 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...