vineri, mai 20, 2022
AcasăLocalProfesor condamnat după ce a violat o elevă

Profesor condamnat după ce a violat o elevă

Un fost profesor de sport, acuzat că a violat o elevă, a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Botoșani la 7 ani de închisoare cu executare, cu interzicerea unor drepturi. Sentința a fost pronunțată joi, pe 31 martie a.c., după un proces și o anchetă care au durat împreună mai bine de trei ani și jumătate.

Potrivit deciziei magistraților, fostul profesor, Cristian Mreană, acum în vârstă de 52 de ani, nu va avea voie să comunice cu victima sau să se se apropie de aceasta ori de locuinţa ei la o distanță mai mică de 100 de metri, timp de 4 ani. Totodată, judecătorii l-au obligat la plata unor daune morale față de victimă în sumă de 15.000 de euro, dar și la plata cheltuielilor judiciare care depășesc 14.000 de lei.

Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, fostul profesor va beneficia de prezumția de nevinovăție.

Copilă agresată în padure

Profesor de lupte greoc-romane la Liceul cu Program Sportiv (LPS), Cristian Mreană a fost reţinut de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale pe 19 septembrie 2018, sub acuzația că la data de 3 septembrie a.c ar fi întreţinut un raport sexual normal cu o minoră de 15 ani (n.r. – elevă la LPS Botoşani) prin constrângerea fizică şi morală. Agresiunea sexuală ar fi avut loc în momentul în care eleva, care intenţiona să se transfere la un alt liceu, i-ar fi solicitat profesorului să o ajute în obţinerea unei adeverinţe cu situaţia şcolară.

Cristian Mreană ar fi discutat cu un alt antrenor, încercând să o determine să renunţe la transfer, după care, motivând că trebuie să vadă un teren de la marginea municipiului, a dus-o cu maşina pe adolescentă până în apropierea pădurii Rediu, unde, sub contrângere psihică, a determinat-o să întreţină un raport sexual normal.

Marcată de cele întâmplate, fata s-a destăinuit pe Internet unui psiholog, care i-a anunţat imediat părinţii. Ulterior, cazul a ajuns în atenţia poliţiştilor, care au efectuat o serie de investigaţii, primele cercetări confirmând agresiunea sexuală. Arestat preventiv, fostul profesor a fost plasat mai apoi în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Profesorul nu a recunoscut faptele

La izbucnirea scandalului, directorul LPS Botoşani, Ioan Huncă, s-a declarat surprins de acuzaţiile aduse profesorului, dar a confirmat faptul că eleva încerca să se transfere. Tot atunci, Ioan Huncă a precizat că profesorul cu pricina tocmai solicitase un an de concediu fără plată, Cristian Mreană fiind instructor şi arbitru internaţional de lupte greco-romane. De altfel, pe tot parcursul anchetei și a procesului penal, fostul profesor s-a declarat nevinovat.

La final, însă, pe baza probelor administrate, printre care și o expertiză genetică, judecătorii l-au găsit vinovat și l-au condamnat la închisoare cu executare.

Dacă sentința va rămâne definitivă, Cristian Mreană va fi inclus în Registrul Național al Persoanelor care au Comis Infracțiuni Sexuale și nu va mai avea voie să lucreze în învățământ sau în alte domenii de activitate care presupune contactul cu persoane vulnerabile (copii, persoane vârstnice). În acest sens, judecătorii au dispus prelevarea de probe biologice în vederea introducerii profilului genetic al acestuia în sistemul naţional de date genetice naţionale.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16.3 ° C
17.6 °
11.6 °
64 %
1.6kmh
67 %
vin
25 °
sâm
27 °
Dum
20 °
lun
16 °
mar
18 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Președinta CJ explică viitorul în aer liber. Telefonul e pentru vice, i-a scris pe ecran ce să zică.

EDITORIAL

Ampla mișcare împotriva hărțuirii sexuale declanșată în anul 2014 și pornită din lumea filmului s-a extins cu o rapiditate uimitoare pe tot globul. Femei...

GÂNDUL ZILEI

Peste tot în lume, două tagme profesionale au ca obiect de activitate, efectuarea de curse regulate pe traseul minciună - adevăr şi retur :...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...