spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTÎncă un vot în CL pentru reabilitarea Teatrului "Mihai Eminescu"

Încă un vot în CL pentru reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”

Municipalitatea botoşăneană va organiza o nouă licitaţie vizând reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu”, asta după ce licitaţia s-a încheiat fără stabilirea unui câştigător, asocierea de firme Conest & Otis Star Grup Iași a depus contestaţie la CNSC. 

Întruniţi astăzi în şedinţă extraordinară, consilierii municipali au votat proiectul de hotărâre vizând actualizarea indicatorilor tehnico – economici pentru proiectul „Consolidarea şi restaurarea Teatrului <Mihai Eminescu>”.

Contribuția municipalității la acest proiect a fost astfel majorată cu aproximativ 2,5 milioane de euro, valoarea totală a investiției ajungând la 72,4 milioane de lei, respectiv 14,6 milioane de euro.

Înainte de şedinţa de CL, primarul Cosmin Andrei a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a făcut referiri la acest proiect important pentru oraş.

Contestația depusă de către asocierea de firme la CNSC a fost respinsă, astfel încât suntem nevoiți să reluăm licitația. Ne dorim ca această licitație să aibă un termen de finalizare mult mai scurt decât cele precedente, motivat de faptul că, atât operatorii care au mai participat la această licitație sunt familiarizați cu ofertele care trebuie depuse, cât și motivat de faptul că avem toate documentele pregătite la departamentul achiziții și acestea trebuie doar actualizate și încărcate în platforma electronică de achiziții publice”, a declarat Cosmin Andrei.

Edilul a adăugat că licitaţia putea fi demarată şi fără actualizarea indicatorilor tehnico economici, dar exista riscul de a nu avea nici un participant la licitaţie. „Aceste valori s-au indexat motivat de faptul că au crescut prețurile la materialele de construcție și, pentru a avea certitudinea faptului că licitația este atractivă și în acord cu valorile de pe piață, actualizăm devizul general”, a explicat edilul.

Aceasta este a doua finanţare europeană, prima, tot de cinci milioane de euro, fiind obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013.

„Lucrările au termen de finalizare luna decembrie 2023”

Cosmin Andrei îşi doreşte ca la licitaţie să participe mai multe firme.

Este o competiție în urma căreia această valoare poate scădea. Țin să precizez că avem o cofinanțare mică din partea celor care acordă finanțări europene pentru acest obiectiv al nostru şi această valoare va fi decontată la începutul lucrărilor, care au ca termen de finalizare luna decembrie 2023, și nu văd un risc să pierdem finanțarea europeană, pentru că s-a discutat în ultimul timp acest aspect în spațiul public. Motivat de faptul că este mică în raport cu suma totală, vom deconta la început și nu pierdem finanțarea europeană”, a mai spus Cosmin Andrei.

Totodată, edilul s-a arătat deranjat de faptul că „patru ani nu s-a întâmplat nimic cu acest edificiu şi dintr-o dată toată lumea întreabă când terminăm Teatrul <Mihai Eminescu>”. „Am terminat consolidarea, facem licitaţie din nou pentru că nu am putut oferta în locul firmelor. Firmele au depus oferte, nu au fost conforme, reluăm licitaţia”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Graficul de lucrări a fost modificat, astfel încât, potrivit primarului, lucrările să fie finalizate până în decembrie 2023.

La ultima licitaţie au participat trei asocieri de firme

Trei asocieri de firme, cu mulţi subcontractanţi, în total 21 de firme, au fost interesate de continuarea lucrărilor la teatru. Cele trei asocieri de firme sunt: Conest – Otis Star Grup Iaşi; D&D Construct Botoșani – Aedificium Projektentwicklung Cluj Napoca; Sud Est Construct Bucureşti – Romconstruct Holding Grup Bucureşti – IGV Construct & Consulting Bucureşti – Low Consulting M&A Botoşani – Meşteri Pricepuţi Jilava. Valoarea estimată a acestui contract este de 33.599.086,92 de lei.

A doua finanţare europeană pentru Teatrul „Mihai Eminescu”

Municipalitatea a reuşit să obţină a doua finanţare europeană, de cinci milioane de euro, pentru repunerea în valoare a Teatrului „Mihai Eminescu”. Contractul de finanţare a fost semnat pe 25 octombrie 2018. Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost obţinută în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul a intrat în şantier în august 2014, însă lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei. La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...