spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTBotoşănean rejudecat după ce a stat în puşcărie

Botoşănean rejudecat după ce a stat în puşcărie

Caz neobișnuit în județ, unde un botoșănean capturat prin Interpol și adus în țară încătușat tocmai din Regatul Țărilor de Jos, a fost eliberat după mai bine de trei luni de detenție, întrucât sentința care l-a trimis în spatele gratiilor a fost desființată de magistrați. Eliberat din Penitenciarul Aiud, botoșăneanul va fi rejudecat, după ce Curtea de Apel Suceava a considerat că acesta nu a avut cunoștință de procesul inițial și a fost condamnat în lipsă.

Povestea își are începutul în decembrie 2018, când un echipaj de jandarmi aflat în patrulare l-a surprins pe Ioan B., atunci în vârstă de 30 de ani, cu o foiță de staniol în care avea cannabis. Cazul a ajuns în atenția celor de la Antidrog, trei săptămâni mai târziu bărbatul fiind pus sub urmărire penală pentru deținere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. Deși a fost chemat la audieri de mai multe ori, bărbatul nu s-a prezentat în fața anchetatorilor, citațiile fiind înmânate mamei sale. Ba mai mult, anchetatorii au emis și două mandate de aducere pe numele lui, doar că botoșăneanul parcă intrase în pământ.

De fiecare dată când au mers după el, jandarmii nu l-au găsit la domiciliu. În plus, și vecinii au relatat că nu l-au văzut de o perioadă îndelungată de timp. Citat și la sediul biroului teritorial al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Ioan B. nu s-a prezentat niciodată, așa că a fost trimis în boxa acuzaților. Și judecătorii au încercat să-i dea de urmă, interogând toate bazele de date, iar în iulie 2021 l-au condamnat în lipsă la un an de închisoare cu executare. Ba mai mult, în septembrie 2021, după ce sentința a rămas definitivă, bărbatul a fost dat în urmărire internațională.

Amendat şi peste hotare

Surpriza a apărut la începutul acestui an, când polițiștii botoșăneni au cerut sprijin prin intermediul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională. Așa se face că, în urma verificărilor efectuate în evidențele Biroului Interpol, a rezultat că bărbatul fusese localizat pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos. Ba mai mult, botoșăneanul era cunoscut și de către polițiștii locali, întrucât a comis mai multe încălcări ale dispozițiilor legale pentru care a primit mai multe amenzi și interdicția de a mai fi în zonele respective pentru 24 de ore. Atunci, polițiștii olandezi îl văzuseră în compania unei femei, însă știau că bărbatul nu avea un domiciliu permanent, locuind pe străzi.

În baza mandatului european de arestare trimis de polițiștii botoșăneni prin Biroul Central Interpol de la Haga, bărbatul a fost încătușat, urcat într-un avion și extrădat în România. Ajuns în țară, Ioan B. a invocat însă că nu a știut nimic despre proces și a cerut redeschiderea dosarului la judecarea în lipsă. În primă fază, Tribunalul Botoșani i-a respins cererea ca nefondată, însă ieri, Curtea de Apel Suceava a anulat inclusiv mandatul de executare a pedepsei și a dispus rejudecarea dosarului din faza Camerei preliminare. Totodată, judecătorii au dispus punerea de îndată în libertate a lui Ioan B.

Acum, dacă va dispărea din nou, botoșăneanul nu va mai avea nicio scuză. Ba mai mult, judecătorii ar putea aprecia că acesta se sustrage intenționat de la proces, iar pedeapsa ar putea fi mult mai mare.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...