joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTÎPS Teofan va oficia slujba hramului Bisericii "Sfântul Gheorghe"

ÎPS Teofan va oficia slujba hramului Bisericii „Sfântul Gheorghe”

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va oficia Sfânta şi dumnezeiasca liturghie prilejuită de hramul Bisericii „Sfântul Gheorghe”, a doua zi de Paște, la Mănăstirea Popăuţi. Cum 23 aprilie cade în acest an în Săptămâna Mare, Sfântul Sinod a decis ca slujba în cinstea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe să fie oficiată a doua zi de Paște.

Despre slujirea la Botoşani a Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei a vorbit părintele protopop Petru Fercal, ieri, în finalul Procesiunii de Florii.

În vremea minunată a Praznicului Învierii, ne aşteaptă o altă sărbătoare importantă, hramul oraşului nostru, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, pe care anul acesta îl vom sărbători a doua zi de Paşte. Întrucât lucrările de la Biserica <Sfântul Gheorghe> încă nu au fost definitivate, mai avem câteva retuşuri de făcut, şi nu se poate ţine slujba acolo, slujba se va săvârşi la Mănăstire, la Popăuţi şi vom avea ca oaspete în mijlocul nostru pe ÎPS Teofan, Arhiepiscopul Iaşului şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi cu drag, iar o să ne reîntâlnim cu ierarhul nostru, dând slavă lui Dumnezeu şi mulţumind pentru toate realizările şi cerând ajutor şi pe viitor, să avem belşug, binecuvântare şi încredere”, a spus părintele protopop.

Dumitru Mateciuc, preotul paroh al Bisericii „Sfântul Gheorghe”, a anunţat că ÎPS Teofan va sluji alături de un sobor de preoţi şi diaconi. La slujbă au fost invitaţi oficiali botoşăneni şi reprezentanţi ai Armatei. Slujba va începe la ora 8:00. „Vă aşteptăm cu dragoste să ne rugăm împreună”, a mai transmis Dumitru Mateciuc.

Lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe” se apropie de final

Reabilitarea acestei biserici simbol a început în august 2020 şi trebuie să se încheie în august 2022. Lucrările se apropie de final. Deşi constructorul şi oficialii botoşăneni şi-au dorit ca acestea să se încheie pentru ca slujba de hram din acest an să se oficieze în biserica reabilitată, acest lucru nu a fost posibil.

Lucrările demarate în urmă cu doi ani au inclus şi marcarea locurilor unde au existat în trecut diaconiconul (nişă unde se păstrau veşmintele liturgice – n.r.) şi turnul clopotniţă care a fost până în anul 1912, pentru a evidenţia ce modificări şi ce istorie a avut această frumoasă biserică. Specialiştii care au monitorizat derularea lucrărilor au anunţat încă de anul trecut că vor ca în „jurul bisericii să fie grădina Maicii Domnului”.

Biserica este ctitorie a doamnei Elena Rareș și datează din anul 1551. Pe pisania bisericii scrie „Elena, fiică de Despot, doamna răposatului Petru Voevod, a zidit acest hram întru numele Sfântului mare mucenic Gheorghe în târgul Botoşanilor, în zilele Domnului Io Ştefan Voevod şi s-a săvârşit în anul 7049 (1541), luna octombrie”.

Reabilitarea acestei biserici se ridică la aproximativ 2,75 milioane de euro, din care două milioane de euro fonduri europene.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...