spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTDecizii importante pentru elevii care vor absolvi în acest an gimnaziul (video)

Decizii importante pentru elevii care vor absolvi în acest an gimnaziul (video)

Ada Macovei, inspector şcolar general, a făcut precizări în legătură cu planul de şcolarizare pentru anul şcolar viitor, la clasa a IX-a.

Este cunoscut faptul că au existat unităţi, respectiv Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi Liceul „Dr. Mihai Ciucă” Săveni, unde cadrele au contestat decizia conducerii inspectoratului şcolar de a modifica planul de şcolarizare. În cele din urmă, Ministerul Educaţiei a aprobat planul de şcolarizare în forma propusă de inspectoratul şcolar.

În ceea ce priveşte clasele de tip liceal, ne apropiem de îndeplinirea indicatorilor pe care ni-i impune legislaţia în vigoare, CLDPS-ul şi politicile Ministerului Educaţiei, am mai crescut cu 3 procente pe filiera tehnică. Nu ne apropiem de ţinta de 60%, ci doar de cea de 50%, dar se fac eforturi în continuare pentru ca să oferim elevilor clasele pe care şi le doresc, acum, când trebuie să opteze pentru specializarea, domeniul sau profilul de liceu”, a declarat Ada Macovei.

La profilul teoretic, din estimările de la această dată vor fi cuprinşi 1774 de elevi în 68 de clase, pe profil tehnologic – 940 de elevi pe 39 de clase, cu 8 – 9 clase în plus, pe vocaţional 14 clase în loc de 12 pentru 946 de elevi, iar la învăţământul profesional 41 de clase în loc de 35.

Avem o estimare la absolvenţii de clasa a VIII-a cu circa 600 de elevi mai mult decât în anul precedent. Este un an atipic, dar ne bucurăm că avem atât de mulţi copii care vor intra în clasa a IX-a şi le dorim succes la evaluările de până atunci”, a explicat inspectorul şcolar general.

Clase de ştiinţe sociale aprobate de ARACIP

Ada Macovei a reamintit că încă din luna octombrie a anului trecut le-a propus directorilor de şcoli să facă demersuri pentru noi profiluri sau specializări pentru clasele de liceu „la care elevii să poată veni conform dorinţelor şi profilului lor aptitudinal şi psihologic„. Oficialul a adăugat că au fost acele „discuţii interminabile pe clasele de matematică informatică, cu o pondere mai mare decât cele de ştiinţe sociale pe care copiii le-ar fi preferat în anumite şcoli„.

Urmare a hotărârii consiliului Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), din 29 martie 2022, au fost acordate autorizaţii de funcţionare provizorii pentru patru unităţi de învăţâmânt, care au cerut autorizare pe profilul ştiinţe sociale. Este vorba despre câte o clasă de ştiinţe sociale, în premieră, la Liceul „Anastasie Başotă, la Liceul Tehnoligc Todireni, la Liceul Tehnologic Bucecea şi la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Gheorghe” Botoşani.

La Liceul Tehnologic Bucecea a fost aprobată o clasă de mecanic agricol. „Vreau să felicit conducerile unităţilor de învăţământ pentru că s-au străduit, acesta este un dosar complicat şi sunt ferm convinsă că ei reprezintă un exemplu şi pentru celelalte unităţi de învăţământ, care ar trebuie să-şi păstreze elevii, să-şi păstreze personalitatea juridică şi în acelaşi timp să ofere elevilor o diversitate mai mare de opţiuni, astfel încă să reziste şi unitatea de învăţământ şi elevii să fie capabili să absolve şcoala”, a concluzionat Ada Macovei.

Au fost şi trei dosare respinse, însă conducerea inspectoratului speră că vor fi remediate deficienţele, iar ARACIP va da undă verde şi acelor solicitări.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...