vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTUn nou proiect transfrontalier lansat la Botoşani

Un nou proiect transfrontalier lansat la Botoşani

Miercuri a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Eminescu: o cultură, o rută în zona transfrontalieră Botoşani – Bălți”

Acest proiect are o valoare de 1,6 milioane de euro, 730.880 de euro fiind finanţarea pentru Primăria Botoşani. Instituţia este lider de  proiect, având drept parteneri Direcția Județeană de Cultură Botoșani, Primăria Municipiului Bălți, Liceul „Mihai Eminescu” Bălți. Reprezentanţii acestor instituţii au fost prezenţi la conferinţa de lansare, care a avut loc într-un complex din centrul municipiului Botoşani. Din delegaţia de la Bălţi au făcut parte primarul Nicolai Grigorișin, viceprimarul Tatiana Dubițkaia, Dan Moraru, șeful Departamentului Investiții și Proiecte şi profesorii Daniela Rabei Dubeţ şi Ina Grigoraş, directori adjuncţi ai Liceului „Mihai Eminescu”.

Traseu cultural comun

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă creşterea până în 2025 a atractivităţii turistice a celor două municipii din zona transfrontalieră România – Republica Moldova, cu un nou traseu cultural comun, ce creează o imagine turistică unică şi diferenţiază regiunile ţintă ca promotori ai valorilor eminesciene unice şi milenare: artă, personalităţi, evenimente culturale locale, punând în valoare moştenirea culturală comună româno – moldovenească.

În municipiul Botoșani, traseul va fi marcat prin amplasarea a 100 de plăci de piatră naturală cu versurile poetului, 20 de totem-uri obiective traseu şi digitale de exterior, inclusiv în Parcul Mihai Eminescu, unde vor fi reabilitate cele două foișoare și vor fi puse panouri informative şi un grup statuar. În Centrul Vechi va fi amplasat un alt grup statuar şi va fi amenajat un centru de conferinţe. Lângă fântâna arteziană din Piaţa 1 Decembrie vor fi puse litere volumetrice luminoase cu înscrisul Botoșani.

Sunt programate şi activităţi culturale, crearea unei expoziţii transfrontaliere permanente la Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică Botoşani. Totodată, va fi stabilit un calendar de evenimente tematice culturale transfrontaliere, corelat cu elaborarea unei strategii de promovare turistică a Municipiului Botoşani, respectiv promovarea traseului turistic transfrontalier eminescian.

Reabilitarea Teatrului de vară şi patru alei turistice, printre obiectivele propuse în municipiul Bălţi

În municipiul Bălţi, ruta turistică va începe din Parcul Central și va continua cu Pinacoteca Antioh Cantemir, Piața Vasile Alecsandri, Aleea Clasicilor și Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”. Finanţarea europeană va acoperi şi reabilitarea intrării principale a Parcului Central, construirea unui lac artificial. Reabilitarea Teatrului de vară, respectiv dotarea parcului cu bănci, coșuri de gunoi, stâlpi de iluminat public sunt alte investiţii prinse în proiect. Tot în municipiul Bălţi vor fi amenajate patru Alei turistice: Aleea „Lacul cu Nuferi”, Aleea „Floarea de Tei” , Aleea „Luceafărul” , Aleea „Plopii fără soț”.

Vor fi înfiinţate un Centru de Informare Turistică şi un Centru educațional-cultural și de cercetare a patrimoniului literar universal.

Proiectul a fost accesat în contextul Acordului de cooperare între municipiul Botoșani și municipiul Bălți, semnat pe 19 iulie 2017, de către primarii Cătălin Flutur şi Igor Şeremet.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
19.3 °
25 %
2.1kmh
6 %
vin
21 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...