marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTRegal al meşterilor populari, pe Pietonalul Unirii (video)

Regal al meşterilor populari, pe Pietonalul Unirii (video)

La zi de mare sărbătoare, Izvorul Tămăduirii, Municipiul Botoşani a devenit capitala meşterilor populari, a celor care cu migală, mult suflet, talent şi dăruire duc mai departe meşteşugurile tradiţionale.

Pe Pietonalul Unirii, meşterii expun ţesături, ceramică, ouă încondeiate, cămăşi tradiţionale, obiecte din lemn, din mărgele, clopoţei, opinci, căciuli din pielicele de miel, chimire (brâuri tradiţionale din piele – n.r.), curele din piele, genţi, icoane pictate pe sticlă, pe lemn, păpuşi în miniatură, coşuri din nuiele, obiecte decorative din sfoară împletită, măşti etc. La târg este prezent şi un meşter care vinde turtă dulce, halviţă şi alte dulciuri.

La deschiderea Târgului Meşterilor Populari târgului, au participat oficiali botoşăneni, dar şi oaspeţi din Republica Moldova şi Ucraina.

Deschidere în sunet de tulnice

Deschiderea s-a făcut într-un mod inedit, în sunet de tulnice. Festivitatea a fost moderată de Iustina Irimia Cenuşă – director interimar al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Daliana Bejan – referent în cadrul instituţiei. „Mă bucur că într-o lume mereu în schimbare, cu ritmuri de viaţă din ce în ce mai alerte, un singur lucru a rămas şi va rămâne viu – tradiţiile şi obiceiurile noastre”, a spus Daliana Bejan. Prezent la festivitate, Marius Budăi, ministrul Muncii, a apreciat că „atât timp mai vedem copii în port popular, România merge înainte”, a spus Daliana Bejan.

Potrivit celor precizate de Angela Paveliuc Olaru, doctor în istoria artei populare, la târg sunt meşteri cu mâini de aur, târgul fiind o reuşită totală prin faptul că ei au adus tot ce au mai valoros în creaţia lor. „Ei conving că tradiţia nu moare, indiferent dacă ne gândim la port popular, textile de interior, dacă ne gândim la ceramică”, a mai spus Angela Paveliuc Olaru.

„Tămăduirea noastră ca naţie se poate face prin întoarcerea la izvoare”

Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, a făcut trimitere la sărbătoarea de astăzi.

Sperăm că tămăduirea noastră ca naţie se poate face prin întoarcerea la izvoare – tradiţia, folclorul, meşteşugurile. E bine că nu am uitat şi nu uităm de unde am plecat, e drumul nostru pe care trebuie să-l ducem mai departe. Suntem un oraş al istoriei, să ne gândim că Nicolae Iorga a fost cel care a luptat cel mai mult pentru unire, iar Liga culturală pe care a făcut-o se adresa românilor din afara graniţei, a însemnat pasul cel mai important. Salutăm pe cei prezenţi din Republica Moldova şi din Ucraina. Poate că bunul Dumnezeu ne va hărăzi şi ziua aceea când vom fi din nou împreună”, a declarat Dănuţ Huţu.

Oficialul şi-a amintit că a venit la conducerea instituţiei în anul 2007, anul când a fost organizată prima ediţie a acestui târg şi i-a amintit pe foştii directori ai Centrului de Creaţie, Ion Ilie, Aurel Melniciuc, Cornelia Ciobanu şi pe actualul manager, Iustina Irimia Cenuşă, exprimându-şi convingerea că târgul va ajunge şi la cea de a 50-a ediţie.

Iustina Irimia Cenuşă a mai anunţat că târgul include momente artistice şi difuzare de film românesc. Ea a mulţumit tuturor instituţiilor cu care a colaborat în organizarea acestui eveniment deosebit. Târgul se va încheia duminică, 1 mai.

rbt

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
3.8 ° C
4.3 °
3.6 °
48 %
6.9kmh
42 %
mar
5 °
mie
6 °
joi
7 °
vin
8 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...