spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTMeşteri populari, ambasadorii satului natal al mamei lui Eminescu (video)

Meşteri populari, ambasadorii satului natal al mamei lui Eminescu (video)

Botoşănenii sunt aşteptaţi în aceste zile la Târgul Meşterilor Populari, care are loc pe Pietonalul Unirii. Printre meşterii prezenţi la târg iese în evidenţă Constantin Ciubotăriţa, din Joldeşti – Vorona. Îmbrăcat în costum popular el seamănă cu un veritabil dac liber, aşa cum l-a numit un primar din ţară.

A venit la târg împreună cu soţia şi au expus căciuli făcute din pielicele de miel, curele din piele, chimire (brâie din piele – n.r.).

Noi suntem la a cincea generaţie de cojocari, după noi… cine mai ştie? Şi părinţii mei au făcut căciuli. Unchiul meu, Neculai Ciubotăriţa, cojocar, este menţionat în monografia satului Joldeşti. Chiar dacă acum nu căciulile nu se prea vând, nu pot renunţa, e ca şi cum aş renunţa la o parte din viaţa mea. De meserie sunt tâmplar,  am făcut şi fluiere, cum este acesta la care cânt, dar m-am axat pe confecţionat căciuli”, spune bădia Costache, aşa cum îi spun cei care-l cunosc.

Participarea la târgurile organizate în Botoşani şi în ţară i-a adus notorietate şi l-a familiarizat cu tehnicile de marketing. Are la el nelipsitul fluier din care cântă melodii populare vechi, astfel că sunetul fluierului, corelat cu imaginea lui de om căruia îi este tare drag portul popular şi meşteşugurile tradiţionale, nu are cum să nu-i emoţioneze pe cei care trec pe lângă standul lui.

Eu cos căciuli de când eram copil”

Poveşteşte că tatăl lui a avut toată viaţa oi şi era un adevărat cioban care ştia cum să le îngrijească. El nu are oi, ci cumpără pielicelele pentru căciuli de la ciobanii din zonă. Le prelucrează şi apoi, ajutat de soţie, coase căciuli cu care se prezintă la târguri. Participarea la aceste târguri înseamnă pentru familia Ciubotăriţa, în primul rând, un câştig în plan sufletesc. Sunt mândri că duc mai departe această frumoasă îndeletnicire şi le arată orăşenilor cât de frumos şi adevărat se trăieşte şi se munceşte în satul tradiţional.

Eu cos căciuli de când eram copil, iar soţia mea, din anul 1985, de când ne-am căsătorit. Le vând cu preţuri de la 80 de lei până la câteva sute de lei. Eu mă uit la om, dacă simt că nu are bani, las mai ieftin, că doar nu vreau să fac avere din asta. Eu am 63 de ani şi mă gândesc la ce a spus un părinte cu har, să nu strângem averi pe care să le mănânce molia şi rugina, ci să ne îngrijim de suflet. Încerc să vând până în toamna căciulile pe care le-am făcut în ultimii doi ani, când nu au fost târguri şi a fost greu”, spune meşterul.

Cei doi soţi îmbină meşteşugul cu munca în agricultură. „Noi mâncăm numai bio”, dă asigurări bădia Costache.

Oficiali la standul meşterilor din Joldeşti

La standul meşterilor din Joldeşti – Vorona a ajuns ieri şi primarul Cosmin Andrei. Bădia Costache i-a spus primarului că el promovează satul Joldeşti, satul natal al  mamei lui Mihai Eminescu. L-a felicitat pe edil şi i-a spus că se bucură că la primărie este un om tânăr.

După primar, a venit Valentin Rău, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor „Nicolae Iorga”. Cunoscut coregraf, coordonatorul Ansamblului de dansuri „Mărgineanca”, oficialul a comandat un chimir, care să-i întregească frumoasele costume populare cu care se prezintă la diferite manifestări.

Dacă vă este dor de bunici şi părinţi, de atmosfera satului tradiţional, veniţi la acest stand şi la târg. Veţi pleca mai bogaţi sufleteşte„, a declarat un botoşănean.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...