vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTProstituție la Botoșani zădărnicită de procurorii DIICOT. Afaceri cu sex în familie

Prostituție la Botoșani zădărnicită de procurorii DIICOT. Afaceri cu sex în familie

Una dintre cele mai ciudate afaceri în familie, care s-a bazat pe sex, prostituție și proxenetism, s-a terminat prost pentru un cuplu. Acuzați de trafic de minori și proxenetism, Ionuț Viorel Lupu și Roxana Andreea Lupu, în vârstă de 32 și respectiv 34 de ani, ambii din municipiul Iași, au fost trimiși la pușcărie.

Asta după ce „afacerile” i-au adus inclusiv la Botoșani. El s-a ales cu o pedeapsă de 6 ani și 6 luni de pușcărie, iar partenera lui de viață a fost condamnată la 3 ani și 8 luni de de detenție. Sentința definitivă a fost pronunțată pe 27 aprilie a.c., cei doi fiind obligați să plătească unei victime și daune morale de 30.000 de euro.

Afaceri descoperite în urma cu mai bine de un an

Afacerile celor doi au ieșit la iveală în urmă cu mai bine de un an, după ce soții Lupu au fost ridicați în urma unei operațiuni organizată poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi şi procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul teritorial Iași. Operațiunea a presupus atunci trei percheziții domiciliare, în municipiile Iași și Botoșani, iar în urma descinderilor Ionuț Viorel Lupu a fost arestat preventiv, soția sa fiind plasată sub control judiciar.

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2019-2021, inculpații, profitând de starea de vădită vulnerabilitate (situație familială dificilă, fără surse de venit și fără nicio posibilitate de a se întreține), prin constrângere, au transportat și găzduit în unități de cazare turistică sau apartamente situate în municipiile Iași, Cluj-Napoca, Suceava și Botoșani, mai multe părți vătămate minore și majore pe care le-au exploatat prin obligarea la practicarea prostituției”, au arătat atunci anchetatorii ieșeni.

Minoră obligată să se prostitueze

Investigațiile au arătat că soții au profitat de cel puțin două victime, MEL, care la acea dată era minoră, și FP, aceasta din urmă fiind obligată să se prostitueze în Botoșani. Anchetatorii susțin că suspecții închiriau de regulă camere în pensiuni, după care postau pe diverse rețele de anunțuri mesaje din partea fetelor prin care se ofereau servicii sexuale contra-cost. Bărbatul avea însă un comportament violent și le determina astfel pe victime să întrețină cât mai multe raporturi sexuale în fiecare zi cu intenția clară de a scoate cât mai mulți bani.

Ba mai mult, când soția a luat-o pe minora MEL și a plecat la Cluj-Napoca pentru două săptămâni, timp în care aceasta a traficat-o pe victimă doar în interes propriu, fără știrea bărbatului, Ionuț Viorel Lupu a avut o ieșire violentă. În timpul procesului, victima a povestit chiar acest episod prin care a fost nevoită să treacă.

„El a lovit-o de mai multe ori pe Roxana, după care a venit și la mine și m-a lovit, întrebându-mă de ce nu deschid ușa. Deoarece începuse să o lovească din nou pe Roxana și dat fiind faptul că aceasta era însărcinată, eu am intervenit, motiv pentru care el m-a lovit din nou. De asemenea, a scos un cuțit din borsetă și a amenințat-o pe Roxana că o va tăia și îi va scoate copilul din burtă!”, a spus tânăra.

„Dacă vrea cu 100 lei bine, nu, la revedere”

La dosar au fost anexate însă conținutul mai multor conversații prin care s-a arătat că Ionuț Viorel Lupu exercita o mare presiune asupra victimei pentru ca aceasta să negocieze „la sânge” tarifele pentru serviciile sexuale. Pe 15 august 2020, de exemplu, acesta se adresează răspicat și trivial tinerei spunându-i să nu cedeze în fața unui client care voia să întrețină acte sexuale contra sumei de 80 lei, ci să îi solicite 100 lei – „Dacă vrea cu 100 lei bine, nu, la revedere”.

De asemenea, a reținut instanța de judecată, tânăra traficată la Botoșani trebuia să îi raporteze prin SMS lui Ionuț Viorel Lupu numărul de raporturi sexuale pe care le întreținea cu clienții atunci când el nu se afla de față, prin utilizarea un limbaj codat indicat tot de către inculpat, respectiv „1 cafea” era echivalentul unui raport sexual.

Victimă încurajată să continue activitatea

Ca și modalitate de operare, astfel cum rezultă din supravegherile tehnice făcute de anchetatori, bărbatul era cel care îi dădea permisiunea tinerei despre cum să procedeze în cazul anumitor clienți. Astfel, în ziua de 22 august 2020, victima l-a întrebat pe bărbat, prin SMS, dacă să accepte sau nu două acte sexuale de la un client pentru suma de 250 lei, iar inculpatul îi spune să accepte „pentru că sunt tot bani și aceia”.

Pentru a o determina să continue activitatea de prostituție, individul a încuraja permanent pe tânără și i se adresa cu „Bravo tată”. Au existat însă și situații în care Ionuț Viorel Lupu îi cerea să crească tarifele. Astfel, dintr-o conversație purtată între cei doi în luna august 2020 rezultă că bărbatul i-a cerut să crească tariful pentru o oră de sex de la 250 la 300 lei, după care o zorește să termine mai repede treaba cu un client pentru că erau alți cinci clienți în așteptare. Tot el era și cel care asigura protecția victimei în cazul în care un client devenea violent –„Bine tată, dacă e ceva strigi și vine tata”.

„Pe lângă violența verbală de care inculpatul a dat dovadă, instanța de judecată va reține inclusiv folosirea actelor de violență fizică la adresa victimei, care a ajuns să apeleze inclusiv la serviciul de urgență 112, scopul urmărit de inculpat în activitatea de proxenet în raport de victimă fiind să o domine și să o subjuge psihologic, astfel încât aceasta să îi rămână fidelă și să îi producă cât mai mulți bani”, au mai punctat judecătorii.

Bărbatul se întreținea cu banii câștigați de tânără

Suspecții ar fi acționat pe raza municipiului Botoșani cel puțin o lună și jumătate, de la sfârșitul lui 2020 până aproape de mijlocul lunii ianuarie 2021, când au închiriat două camere la o pensiune. Martorii din Botoșani, care au fost audiați în anchetă, au relatat că bărbatul nu lucra, ci se întreținea doar din banii câștigați de tânără.

Cheltuia foarte mulți bani la „aparate” (slot machines sau păcănele), motiv pentru care mai tot timpul rămânea fără bani”, a povestit unul dintre martori, care a adăugat că Ionuț Viorel Lupu „era un jucător înrăit și cheltuia toți banii pe care îi câștiga FP”.

De altfel, în ceea ce privește sumele de bani câștigate de către Ionuț Viorel Lupu de pe urma practicării prostituției de către FP, raportat la perioada de 6 luni probată, instanța a reținut că aceasta ar fi cuprinsă între 80.000 lei ( 150 lei actul sexual x minim 3 clienți/zi, timp de 180 zile) și cel mult 162.000 lei (maxim 6 clienți/zi).

Soții Lupu au transformat totul într-o afacere de familie

Pedepsele primite de cei doi, dictate în primă fază de Tribunalul Iași și menținute mai apoi de magistrații Curții de Apel Iași, au venit și în contextul în care soții Lupu au transformat totul într-un fel de afacere de familie. 

„Mai mult, faptul că exploatarea a avut loc în cadrul unei familii (inculpații fiind căsătoriți la acel moment), dezvoltând aproape o „afacere de familie” în acest sens, fiind singura lor sursă de venit, singura preocupare, având în vedere și sumele de bani obținute, sume de altfel consistente, instanța subliniază că acest mijloc de operare al inculpaților a fost unul lipsit de orice repere morale”, au adăugat judecătorii.

Interesant este că judecătorii au dispus confiscarea de la cei doi soți a sumei totale de 107.000 lei, rezultați din activitățile infracționale, dar și menținerea sub sechestru a tuturor bunurilor mobile și imobile, „prezente și viitoare”, până la concurența sumei totale la care au fost obligați de instanță, în vederea reparării prejudiciilor, a executării măsurii de siguranță a confiscării speciale și executării cheltuielilor judiciare avansate de stat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...