joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTDispute de la o amendă de mediu uriaşă

Dispute de la o amendă de mediu uriaşă

Direcția de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei municipiului Botoșani s-a ales cu o amendă uriașă din partea comisarilor de mediu, din cauza unor abateri de la norme. Sancțiunea, în valoare de aproape 10.000 de euro, a fost contestată deja în instanță de reprezentanții DSPSA.

Controlul comisarilor de mediu a avut loc în luna aprilie, urmare a unei sesizări privind modalitatea de gestionare a deșeurilor și a vehiculelor scoase din uz (VSU).

Ținta a fost un teren de pe strada Codrului nr. 16, acolo unde își are sediul și DSPSA. Când au ajuns la fața locului, comisarii de mediu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Botoșani au găsit mai multe deșeuri din fier, materiale plastice, lemn și fibră de sticlă, dar și 22 de mașini depozitate direct pe sol, în diverse stadii de degradare, majoritatea fără numere de înmatriculare.

Nereguli descoperite de comisari 

În urma verificărilor făcute, comisarii de mediu au considerat că nu se respectă normele privind colectarea VSU și nu sunt îndeplinite condițiile minime necesare prevăzute de legislația specifică de mediu. Astfel, nu erau asigurate suprafețe impermeabile cu sisteme de colectare a scurgerilor, decantoare și dispozitive de curațare-degresare, și nici echipamente pentru tratarea apei uzate, inclusiv a apei de ploaie etc.

Tot în curtea DSPSA se aflau și alte deșeuri din fier, începând de la semne de circulație, până la chioșcuri dezafectate de pe domeniul public, deșeuri din sticlă, adică globuri de la stâlpii de iluminat, dar și deșeuri din lemn, respectiv fragmente din coșurile stradale și de la băncile înlocuite de pe domeniul public. În plus, deșeurile din materialele plastice erau depozitate direct pe sol, separat sau în amestec.

Când au cerut documentele pentru a vedea cum sunt gestionate problemele legate de deșeuri, comisarii de mediu au realizat că nu exista nici măcar o evidență clară pentru deșeurile identificate pe amplasament. Totodată, pe o platforma betonată s-au constatat urme de vopsea, acolo fiind executate sezonier activități de vopsitorie a pieselor de mobilier stradal. Asta fără ca DSPSA să fi consultat în prealabil Agenția pentru Protecția Mediului (APM) pentru a vedea dacă activitatea cu pricina se supune sau nu procedurii de autorizare.

„S-au aplicat două sancțiuni”

Prin urmare, la finalul controlului, comisarii de mediu le-au impus celor de la DSPSA să intre în legalitate și au stabilit cinci măsuri cu termen.

„S-au aplicat două sancțiuni principale și anume o amendă de 50.000 lei pentru eliminarea deşeurilor în afara spaţiilor autorizate și un avertisment pentru lipsă evidență gestiune deșeuri”, a precizat Cristina Kashyap, șeful Comisariatului de Mediu Botoșani.

În perioada următoare, DSPSA va trebui să clarifice situația juridică a autoturismelor ridicate de pe domeniul public, iar pe cele abandonate vor trebui să le valorifice prin intermediul unei firme de profil, autorizată în acest sens.

Unitatea va trebui să solicite de la APM Botoșani un punct de vedere cu privire la măsurile de protecție a mediului în cazul activității sezoniere de vopsire a mobilierului stradal și a activității de tâmplărie. Totodată, cei de la DSPSA vor trebui să instituie o evidență clară cu modul de gestionare a deșeurilor.

De asemenea, la valorificarea și eliminarea deșeurilor identificate pe amplasament vor trebui întocmite și documentele aferente privind transportul acestora. La termenul scadent, cei din cadrul direcției vor trebui să comunice Gărzii Naționale de Mediu modul de împlinire a măsurilor, dar și dovada realizării măsurilor impuse.

Şeful DSPSA acuză răfuieli politice

Directorul DSPSA, Eugen Țurcanu, consideră că acest control și amenda aplicată de Garda de Mediu a fost o „execuție din partea adversarilor politici”. Asta, pentru că spune el, DSPSA nu este depozitarul unor deșeuri, ci a primit acele materiale în custodie, în urma unor dispoziții sau acțiuni inițiate tot de Primăria Botoșani, până la clarificarea situației juridice a acestora.

„S-a făcut caz cu acele mașini. Unele sunt din cele ridicate de HSR. Le-am prezentat toate documentele prin care am arătat că noi doar le-am primit în custodie, iar Primăria este cea care ar trebui să inițieze procedurile pentru clarificarea regimului juridic, nu noi, pentru că DSPSA nu are nicio calitate. La fel, erau acele resturi din mobilierul urban înlocuit, care sunt valorificate pe cale legală, la anumite intervale de timp”, a explicat Eugen Țurcanu.

Deși au fost oferite explicații comisarilor de mediu, inclusiv documente, aceștia au aplicat sancțiunea. „M-au chemat la sediu lor să semnez procesul verbal, unde mi-au recitat doar niște articole din legi, fără explicații concrete. Prin urmare, am refuzat să semnez. Au comunicat procesul verbal prin afișare pe ușa de la Sala Polivalentă, dar am contestat sancțiunea în instanță”, a adăugat Eugen Țurcanu.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...