spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BT„Iona”. Piesă în premieră pusă în scenă de actorii Teatrului Eminescu (video)

„Iona”. Piesă în premieră pusă în scenă de actorii Teatrului Eminescu (video)

În această sâmbătă, dar și duminică, de la ora 19.00, actorii Teatrului „Mihai Eminescu” vor aduce, în premieră, în fața publicului botoșănean o piesă de teatru după creația poetului Marin Sorescu. Este vorba despre „Iona”, în regia Biancăi Laiu, care reprezintă lucrarea sa de licență, în prezent aceasta fiind studentă la Facultatea de Teatru și Film, din cadrul Universității Babeș – Bolyai, din Cluj. Spectacolul se va desfășura la Cinematograful Unirea.

În cadrul unei conferințe de presă susținută, joi, în incinta noului spațiu din administrarea Teatrului „Mihai Eminescu”, Bianca Laiu a vorbit despre motivul alegerii aducerii în actualitate a personajului „Iona”.

„Domnul profesor(n.r Gelu Badea) a spus la începutul anului III că vrea să audă propunerile pentru lucrarea de licență, iar eu am propus Iona dintr-o dată. Apoi am realizat ce-am spus, am avut o pauză de două săptămâni să mă hotărăsc dacă vreau să fac asta și astfel mi-am dat seama că această intuiție a venit pe fondul unei neînțelegeri.

Pentru că, această piesă scrisă de Sorescu, e filosofie și a început să-mi creeze dificultăți numai gândidu-mă la cum aș putea face. Am decis să merg pe drumul aceasta, tocmai pentru că simțeam că-mi era dificil să găsesc o modalitate personală să mă exprim pe mine prin cuvintele lui Sorescu”, a declarat Bianca Laiu, tânăra regizoare.

Prezenți la conferință au fost și directorul teatrului, Alexandru Vasilachi, directorul artistic Lucian Băleanu, dar și Gelu Badea, profesor universitar doctor la facultatea de teatru și film, secția regie – teatru a universității Babeș – Bolyai Cluj.

„A fost și greu și provocator, dar toate într-un sens bun”

Cel care îl va interpreta pe „Iona„ este actorul Alexandru Dobynciuc, care, a povestit despre cum a primit vestea că urmează să-l joace pe eroul lui Sorescu, subliniind că nu l-a încântat prea mult la început.

„A fost și greu și provocator, dar toate într-un sens bun. Am primit știrea cu cald și cu rece. Nu este un text tocmai facil, iar ce a propus Bianca pe el nu e nimic la prima mână sau superficial. (…) Nu am venit deloc deschis la repetiții, pentru că nu am gustat eu textul. A reușit să mă convingă după primele zile de discuții și am ajuns să privesc cu alți ochi”, a povestit actorul în cadrul conferinței de presă.

Cel care îi va fi partener în cadrul spectacolului de sâmbătă și duminică este actorul Petruț Butuman.

M-a sunat prietenul meu Dobynciuc și mi-a spus despre proiect. Am zis că trebuie să o ducem până la capăt. Mi-a plăcut foarte mult lucrul cu Bianca. Am avut senzația că deja a mai pus vreo 17 spectacole înainte de ăsta. Știe foarte bine ce vrea și asta îmi place, pentru că îmi dă și mie o siguranță”, a spus actorul Petruț Butuman.

Scenografia este realizată de Mihai Pastramagiu, iar coregrafia de către Victoria Bucun. Spectacolul este realizat și în colaborare cu Facultatea de Teatru din Cluj și Fundația „Marin Sorescu”.

Un bilet costă 50 de lei și se găsesc la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, Tel. 0231 511 255, de marți până vineri între orele 8.00 -21.00, dar și Casa Tineretului din B-dul Mihai Eminescu nr. 48, tel 0231 510 970 și 0735 779 821. De asemenea, acestea pot fi cumpărate şi online de aici.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...