vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTHoaţă judecată după ce a evadat de acasă

Hoaţă judecată după ce a evadat de acasă

Caz fără precedent în județ, după ce o femeie implicată în mai multe furturi a ajuns să fie acuzată și de evadare. Asta pentru că, în timp ce era plasată în arest la domiciliu, aceasta a sfidat măsurile dispuse de judecători și a plecat de acasă. Femeia riscă să se aleagă acum cu o nouă condamnare, pe lângă cea primită pentru furturi.

Georgiana Roman, în vârstă de 38 de ani a fost reținută inițial 28 aprilie 2021, de polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale, fiind bănuită că în perioada noiembrie 2020-aprilie 2021, profitând de neatenția victimelor, care se aflau în zone aglomerate de pe raza municipiului (Calea Națională, Piața Centrală, Strada Grivița), le-ar fi furat din buzunarele exterioare ale hainelor sau din gențile sau rucsacurile purtate în spate, portofelele cu bani sau telefoanele mobile, prejudiciul fiind de peste 7.000 de lei.

Femeia a fost plasată în arest la domiciliu

A doua zi, ea a fost plasată sub control judiciar, iar în iunie 2021, pentru că a încălcat măsurile dispuse, ea a fost plasată în arest la domiciliu. Doar că nici de această dată ea nu a respectat decizia instanței, și a plecat de acasă. Prin urmare, în iulie 2021 ea a fost arestată preventiv. Trimisă în judecată, Georgiana Roman a fost condamnată în final la 2 ani și 7 luni închisoare cu executare.

Între timp, polițiștii au pus-o sub urmărire penală pentru evadare, iar luna aceasta femeia, care este încă în pușcărie, a fost trimisă în judecată. „Este vorba de o infracțiune relativ nouă, sancționată prin Codul penal, noile reglementări intrând în vigoare din 21 mai 2021. Astfel, părăsirea imobilului de către persoana arestată la domiciliu sau nerespectarea itinerariului, ori a condiţiilor de deplasare, sunt considerare evadare şi sunt pedepsite ca atare, dacă se dovedeşte că măsurile au fost încălcate cu rea-credinţă”, a precizat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

În cazul în care arestatul la domiciliu trebuie totuşi să meargă în diverse locuri, acest lucru se face numai cu acordul instanței care a dispus măsura, urmând să se indice în mod expres perioada de timp, precum şi, după caz, locul de muncă, instituţia de învăţământ, unitatea sanitară sau alt loc în care se aprobă deplasarea inculpatului.

Brăţările electronice mai aşteaptă

Anul acesta, ar urma să intre în vigoare și supravegherea inculpaților plasați sub control judiciar sau în arest la domiciliu prin intermediul brățărilor electronice. Brățara se va monta pe gleznă sau pe braț, de la caz la caz, iar dispozitivele fixe se vor folosi în imobilul pe care persoana supravegheată nu are voie să îl părăsească sau de care nu are voie să se apropie. Sunt tratate în lege nu doar dispozitivele pentru agresor, ci și cele pentru persoana protejată, în cazul violențelor domestice.

Sistemul de monitorizare va putea primi mai multe tipuri de alerte, în funcție de activitatea celui supravegheat sau de modul de funcționare a dispozitivului – alerta de apropiere, alerte de defecțiune, alerta de părăsire a imobilului, alerta de depășire a perimetrului dat. Legea mai stabilește crearea unei infrastructuri naționale care să asigure gestionarea proceselor de monitorizare – Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică (SIME).

Fără acest tip de sistem, dispozitivele electronice nu pot funcționa. Legea prevedea operaționalizarea SIME la data de 1 martie 2022, dar termenul a fost prorogat până cel târziu la 1 octombrie 2022.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...