joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTActivitate de promovare a voluntariatului, la Liceul cu Program Sportiv

Activitate de promovare a voluntariatului, la Liceul cu Program Sportiv

Elevii de la Liceul cu Program Sportiv au marcat Săptămâna Națională a Voluntariatului 2022 prin întâlniri cu echipa de voluntari a unității, ambasadorii juniori EPAS, dezbateri și exemple de bună practică.

Activitatea s-a desfășurat în cadrul Programului Promotorii voluntariatului în România, inițiat de Secretariatul General al Guvernului României și reprezentat, la nivel județean, de Asociația pentru Protecția Consumatorilor Botoșani, ca organizație neguvernamentală„, a declarat jurnalistul Radu Căjvăneanu, vicepreşedinte executiv al APC.

Potrivit acestuia, elevii claselor a X-a au prezentat exemple de bună practică, au discutat despre tipurile de voluntariat, avantajele și dezavantajele acestuia. Ei au enumerat domeniile în care pot activa ca voluntari, asistența şi serviciile sociale, protecția drepturilor omului, alte domenii precum: medico-sanitar, cultural, artistic, educativ, de învăţământ, ştiinţific, umanitar, religios, filantropic, sportiv, de protecție a mediului, social şi comunitar. Participanții s-au informat despre ce înseamnă un ONG și au împărtășit din experiența personală.

S-au clasificat tipurile de voluntariat: individual sau în grup (inclusiv de familie, la secțiunea în grup), pe cont propriu sau corporatist, național sau internațional.

„Calitatea esențială a voluntarului este empatia”

Echipa de voluntari EPAS  din programul „Școli-ambasador ale Parlamentului European” a liceului, inițiată și condusă de eleva Bianca Palade, din clasa a XII-a A, a susținut o sesiune de informare și diseminare despre activitățile desfășurate de echipa de Ambasadori juniori EPAS. În acest cadru s-au dezbătut teme precum: drepturile omului, dreptul la libertate și pacea în Uniunea Europeană. Elevilor li s-a vorbit despre beneficiile voluntariatului și modalitățile prin care se poate realiza acesta, importanța timpului alocat.

Calitatea esențială a voluntarului este empatia și dorința de a-i ajuta pe ceilalți, de a ieși din zona de confort și de a aduce o schimbare în viețile celorlalți, dar și a lor. Voluntariatul are ca rezultat îmbunătățirea competențelor cognitive, sociale și emoționale. Nu are importanță dacă voluntarul are o situație materială foarte bună sau mai puțin bună, activitățile pot fi de la cele mai simple până la complexe, de la donarea de bunuri până la îngrijirea unor animale în adăposturi sau construcția unei case.

Acțiunile simple pot avea un impact imens asupra unei persoane sau a unei întregii comunități. Prin voluntariat se creează o structură care se dezvoltă în permanență, aducând o stare de bine atât beneficiarilor cât și voluntarilor. Acestea sunt câteva dintre ideile aduse în discuție pe parcursul evenimentului de către participanți, care au vorbit liber și convingător„, a declarat profesorul Carmen Silvia Ciobanu de la Liceul cu Program Sportiv, organizatorul evenimentului.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...