joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPersonalitățile Botoșaniului - Mihai Constantineanu

Personalitățile Botoșaniului – Mihai Constantineanu

Mihai Constantineanu (n. 11 octombrie 1894, comuna Nicșeni, județul Botoșani – d. 29 martie 1993, Iași) a fost un renumit entomolog român, profesor universitar, cercetător de prestigiu internațional în domeniul ihneumonidelor și fondatorul școlii moderne de entomologie de la Universitatea din Iași.

Activitate didactică

Timp de 43 ani el a servit învățământului biologic românesc, trecând rapid prin întreaga ierarhie universitară. Astfel, în 1923 a fost asistent la Laboratorul de Zoologie descriptivă a Facultății de Științe a Universității din Iași, apoi Șef de Lucrări la aceiași Facultate (1933-1942). În 1942-1948 a fost conferențiar la Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic din Iași; iar în 1948-1950 profesor la Facultatea de Agronomie a Institutului Agronomic din Iași.

De asemenea, a fost decan al Facultății de Agronomie a Institutului Agronomic din Iași (1950-1951). În 1950-1964 a fost profesor la Facultatea de Biologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și șef de catedră la această facultate (1952-1964).

Activitate științifică

Activitatea sa de cercetare a fost orientată asupra cunoașterii insectelor entomofage, mai precis a familiei Ichneumonidae, care a avut o importanță majoră în controlul biologic al insectelor dăunătoare. Lucrarea sa „Der Aufbau der Sehorgane bei den in Süsswaser lebenden Dipterenlarven und bei Puppen und Imagines von Culex” a fost teza sa de doctorat și a fost publicată în Germania.

Activitatea științifică a profesorului Mihai Constantineanu este cu adevărat impresionantă. Studiul ihneumonidelr este o lucrare monumentală, el publicând peste 6.000 de pagini despre ele, în care sunt prezentate peste 5.000 de specii, dintre care 50 de specii noi, și a descris peste 500 de specii, 15 genuri și două subfamilii noi pentru fauna țării noastre. Din cele aproape 200 de lucrări publicate, mai mult de 150 sunt atribuite studiului ihneumonidelr.

Cel mai mare ihneumonologist din lume, Henry Townes din Statele Unite ale Americii, a scris profesorului Mihai Constantineanu „Munca ta – Monografia asupra ihneumonidelor din România – este un lucrare splendidă, care va servi ca model pentru o lungă perioadă de timp în viitor, acesta remarcă se referă la primul său volum. În ceea ce privește al doilea volum el a scris: „Este un lucru magnific, care va face mai ușoară identificarea speciilor europene”.

Un loc aparte a cercetărilor sale a fost ocupat de studiul histologic a ocelilor dipterelor, realizat în laboratorul lui R. Hesse din Berlin. Rezultatele asupra structurii ocelilor dipterelor a avut un mare ecou în specialiștii din întreaga lume și au fost citate în toate tratatele mari de zoologie și entomologie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...