luni, iunie 5, 2023
AcasăLocalSute de spectatori la premiera piesei „Iona” (video)

Sute de spectatori la premiera piesei „Iona” (video)

Sala Cinematografului Unirea a devenit neîncăpătoare pentru sutele de persoane care au fost prezenți sâmbătă seară la premiera piesei de teatru „Iona”. O premieră plină de emoție, piesa fiind regizată de tânăra Bianca Laiu, care reprezintă lucrarea sa de licență, aceasta fiind studentă la Facultatea de Teatru și Film, din cadrul Universității Babeș – Bolyai, din Cluj.

„Îmi vine să spun că Iona sunt eu…”

Iona a fost interpretat excepțional de actorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Alexandru Dobynciuc, care a reușit să transmită admirabil, prin monolog, emoțiile și stările „unui om singur, nemaipomenit de singur”. Acesta a făcut echipă pe scenă cu actorul Petruț Butuman. Eroul scriitorului Marin Sorescu duce o luptă cu el însuși, cu propriile gânduri. „Îmi vine să spun că Iona sunt eu…Iona este omul în condiția lui umană, în fața vieții și în fața morții”. 

Piesa este regizată de Bianca Laiu, scenografia aparține lui Mihai Pastramagiu, iar coregrafia Victoriei Bucun.

„Domnul profesor(n.r Gelu Badea) a spus la începutul anului III că vrea să audă propunerile pentru lucrarea de licență, iar eu am propus Iona dintr-o dată. Apoi am realizat ce-am spus, am avut o pauză de două săptămâni să mă hotărăsc dacă vreau să fac asta și astfel mi-am dat seama că această intuiție a venit pe fondul unei neînțelegeri.

Pentru că, această piesă scrisă de Sorescu, e filosofie și a început să-mi creeze dificultăți numai gândindu-mă la cum aș putea face. Am decis să merg pe drumul aceasta, tocmai pentru că simțeam că-mi era dificil să găsesc o modalitate personală să mă exprim pe mine prin cuvintele lui Sorescu”, declara recent Bianca Laiu.

„De ce trebuie să doarmă toți oamenii la sfârșitul vieții?”

Publicul a fost capturat de trăirile personajului principal, de întrebările retorice ale acestuia, de trecerile de la starea de fericire, la cea de tristețe. „De ce trebuie să doarmă toți oamenii la sfârșitul vieții?” Este una dintre întrebările care-l macină pe Iona și-i tulbură somnul.

Cei care vor să urmărească stările, trăirile și neliniștile unui om singur, o pot face și în această seară, la Cinematograful Unirea, de la ora 19.00.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
26.6 ° C
26.6 °
25.1 °
50 %
5.8kmh
27 %
lun
23 °
mar
23 °
mie
20 °
joi
24 °
vin
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și-au dat seama cam târziu profesorii, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

EDITORIAL

Săptămâna trecută șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat intempestiv, prevenind o demitere cu scandal. Premierul Ciucă și aliatul său...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...