sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTŞedinţă extraordinară pentru noi proiecte ale municipalităţii (video)

Şedinţă extraordinară pentru noi proiecte ale municipalităţii (video)

Consilierii municipali au avut astăzi şedinţă extraordinară pentru a vota câteva proiecte de hotărâre vizând unele investiţii care vor fi derulate prin Compania Naţională de Investiţii şi Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

Cosmin Andrei, primarul municipiului, a explicat că pentru cele două şcoli unde se doreşte construirea de săli de sport, respectiv Şcoala „Sfânta Maria” şi Liceul de Artă „Ştefan Luchian”, au mai fost aprobate hotărâri ale deliberativului local, însă reprezentanţii CNI au solicitat expres forma pe care ei o doresc.

Cu alte cuvinte, a trebuit să modificăm hotărârile deja adoptate pentru a fi în acord cu solicitările, la virgulă, că despre asta este vorba, după documentele CNI”, a precizat edilul.

Proiecte refăcute după ce comuna Mihai Eminescu s-a retras din parteneriat

Totodată, primarul municipiului a arătat că a fost promovat proiectul vizând achiziţionarea de autobuze electrice, împreună cu oraşul Bucecea şi comuna Mihai Eminescu. Numai că, primarul comunei Mihai Eminescu a decis vineri să se retragă din acest parteneriat, lucru care a impus refacerea proiectului de hotărâre. În aceste condiţii, primarul le-a propus consilierilor să ia o pauză de 10 minute pentru ca proiectul să fie refăcut, pentru a rămâne doar parteneriatul cu oraşul Bucecea.

Pauza a durat mult mai mult, însă, în cele  din urmă consilierii prezenţi au dat undă verde proiectelor privind achiziţionarea a 11 autobuze electrice, amenajarea de staţii inteligente pentru transportul public, susţinerea transportului alternativ pentru realizarea unui circuit de piste de biciclete în municipiu, respectiv realizarea de locuinţe pentru tineri care provin din grupuri /comunităţi vulnerabile. Un ultim proiect a fost cel vizând realizarea unui Plan Urbanistic Zonal al Municipiului Botoşani. Pentru toate aceste cinci proiecte vor fi depuse cereri de finanţare în cadrul PNRR.

Urgenţa este motivată de faptul că putem depune aceste proiecte de luni şi am vrea să fim primii, aşa cum am fost şi la celelalte programe pe care le-am depus”, a concluzionat Cosmin Andrei.

12.500.000 de euro, finanţare prealocată

Potrivit viceprimarului Bogdan Buhăianu, există o finanţare prealocată de 12.500.000 de euro. „De aici, folosim bani pentru 11 autobuze electrice, aproximativ 5 milioane de euro, construim 70 de apartamente cu trei camere, 50 cu două camere şi 30 de garsoniere şi  construim aproximativ 11 kilometri de piste de biciclete. O altă axă pentru un PUZ – aproximativ 75.000 de euro şi o altă axă pentru o centralizare a traficului corespunzător autobuzelor pe care le achiziţionăm. Toate aceste axe ajung la suma de 2.500.000 de euro”, a spus Bogdan Buhăianu.

Referindu-se la achiziţionarea autobuzelor electrice, edilul a arătat că au apărut noi prevederi în urmă cu patru zile, astfel că municipalitatea a trebuit să perfecteze un parteneriat cu alte comunităţi.

Am făcut un parteneriat cu Bucecea şi Mihai Eminescu, ei au parcurs toţi paşii, din păcate, astăzi, cu o oră înainte de şedinţă, domnul primar de la Mihai Eminescu s-a retras pentru că nu a înţeles modalitatea finanţării, el dorind să achiziţioneze din banii pe care-i are prealocaţi alte mijloace fixe. Retrăgându-se, s-au modificat toate sumele din proiecte şi a trebuit să venim cu o altă formă”, a mai spus viceprimarul.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...