marți, mai 17, 2022
AcasăLocalBibliotecară ajunsă refugiată printre cărți (video)

Bibliotecară ajunsă refugiată printre cărți (video)

Războiul pornit de Putin în urmă cu aproape trei luni a distrus milioane de vieţi. Ucrainenii au fost nevoiţi să renunţe la tot ce au avut şi să-şi părăsească locuinţele pentru a încerca să scape cu viaţă. Oameni de rând, care au muncit şi au construit s-au trezit de pe o zi pe alta fără nimic.

Într-o astfel de situaţie este şi o femeie, în vârstă de 63 de ani, care după o viaţă în care a fost bibliotecară a ajuns să locuiască într-o sală de clasă. Fugită din calea bombelor din Harkov, o localitate puternic bombardată de ruşi, ucraineanca trăieşte acum într-o sală de clasă la Hliboca.

După o viaţă între cărţi, aceasta a ajuns să se culce şi să se trezească tot între cărţi, însă de această dată fără familie aproape.

„Sunt bucuroasă că aici nu se împuşcă şi nu se aud sunetele războiului”

Timp de aproape două săptămâni după evadarea din Harkov, Ludmila a mers din localitate în localitate prin Ucraina încercând să găsească un loc sigur în care să poată rămâne. Liniştea de moment a găsit-o la Hliboca.

„În primul rând sunt bucuroasă că aici nu se împuşcă şi nu se aud sunetele războiului. Este cald, este bine. În urmă cu peste 40 de ani, când am venit să lucrez la sat, tot în şcoală am dormit la început. Doar că atunci era pace”, a spus femeia.

Aceasta îşi aşteaptă şi copiii, care sunt în regiunea Kievului. Ulterior, se vor gândi cu toţii ce vor face în continuare, însă speră doar să se poată întoarce acasă. Este greu de crezut, însă, că acest lucru s-ar mai putea întâmpla, având în vedere că toate podurile care fac legătura cu satul său au fost distruse. „Vreau să mă întorc înapoi, dar nu ştiu când. Cum se eliberează pământul nostru vrem să ne întoarcem. Nu vrem să plecăm mai departe”, a spus femeia, hotărâtă.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
22.7 ° C
22.7 °
21.6 °
51 %
0.5kmh
98 %
mar
23 °
mie
14 °
joi
19 °
vin
25 °
sâm
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9492

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Probabil întreba lumea prea des ce e cu șantierul, de ce nu e gata. Și edilii au luat măsuri.

EDITORIAL

Săptămâna trecută s-au întâmplat niscaiva lucruri surprinzătoare. După amânări și amânări s-a dat decizia definitivă în Dosarul Colectiv, cu condamnări mai reduse decât cele...

GÂNDUL ZILEI

Mai interesant ar fi dacă atunci când dăruiești nu ai spune cât ci … din cât!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...