spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTSimpozion de înaltă ținută în comuna Tudora

Simpozion de înaltă ținută în comuna Tudora

Sâmbătă, 14 mai, în comuna Tudora au fost omagiaţi doi fii ai comunităţii, mari personalități locale care au făcut cinste comunei și țării. La Simpozionul Internaţional dedicat prof. univ. dr. ing. Constantin Vasilică au participat Constantin Cucoreanu – primarul comunei Tudora, Sorin Cornilă – prefectul judeţului, Ada Alexandrina Macovei – inspector şcolar general, Cristian Delibaș – directorul Direcţiei Agricole, Aurel Ştefan – primarul comunei Vorona, dr. Vasile Cepoi – directorul DSP Iași, dr. Anton Pîrvu – membru al familiei profesorului Constantin Vasilică.

Au mai participat fii ai satului, cercetători, profesori, oameni de știință și din educație, atât din țară cât și din Republica Moldova, între care și fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice ASA, dar și Vasile Bumacov, ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

Constantin Vasilică – un reper pentru învăţământul agronomic românesc

Constantin Vasilică s-a născut pe 5 februarie 1926, , fiind primul dintre cei 11 copii ai familiei Sofica şi Dumitru Vasilică, ambii descendenţi din familii de ţărani răzeşi. Constantin Vasilică a fost și rămâne un reper pentru învățământul superior agronomic românesc pe care l-a slujit, cu dăruire, timp de peste şase decenii, personalitate de prim rang a vieții academice și agronomice românești. Neobosit dascăl și cercetător cu largă recunoaștere internațională, Constantin Vasilică a realizat peste 132 de lucrări ştiinţifice, printre care trei volume de „Prelegeri de fitotehnie”, cartea „Fitotehnie”, scrisă în colaborare şi apărută în trei ediţii la Editura Didactică şi Pedagogică etc.

Și-a consolidat cunoștințele urmând stagii de specializări și documentări în Paris, Praga și Leipzig și a fost membru în Societăți Științifice și Culturale din țară și din străinătate. În anul 1995, a primit Medalia Gisevius conferită de Universitatea „Justus Liebig” din Germania, pentru activitatea științifică în domeniul fitotehniei, iar pe 26 iulie 2007 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară București.

Profesorul i-a încurajat şi susţinut pe studenții provenind din mediul rural şi pe cei săraci. Prin testament a lăsat ca, în fiecare an, un student de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Iași, cel care are cele mai bune rezultate, să primească o bursă de 1.000 de euro din moștenirea pe care a lăsat-o instituției. A dorit astfel să-i ajute pe studenții care au probleme financiare, dar care se străduiesc să învețe și au rezultate foarte bune la cursuri.

Primul țăran care a făcut parte din Parlamentul României

O altă personalitate omagiată sâmbătă la Tudora a fost David Ion Șerpeanu (1883 – 1963), primul țăran care a făcut parte din Parlamentul României

David Ion Şerpreanu a fost unul dintre cei şase deputați pe care îi avea județul Botoșani în anul 1918, în primul Parlament al României Mari. David Șerpeanu a fost parlamentar între anii a 1918 – 1922.

În memoria sa, comunitatea din Tudora a ridicat un bust, care a fost amplasat în curtea primăriei, lângă cel al profesorului Constantin Vasilică, dezvelit anul trecut. Cele două busturi  încadrează imobilul donat comunității în anul 1943 de soții David și Margareta Șerpeanu, împreună cu terenul aferent și biblioteca plină de cărți.

Te Deum-ul și sfințirea bustului au fost oficiate de părintele protopop Petru Fercal alături de un sobor de preoți din Tudora, în prezența invitaților din județ, din țară și din Republica Moldova.

Omagierea celor doi fi ai satului a fost urmată de un moment artistic susținut de Ansamblul Folcloric „Tudoreanca”, Ansamblul „Stejărelul” și Fanfara Tudora. Sărbătoarea comunităţii s-a încheiat cu o vizită la casa părintească a profesorului universitar Constantin Vasilică.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...