spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAlocaţie de hrană dublată pentru pacienţii din spitale

Alocaţie de hrană dublată pentru pacienţii din spitale

Cuantumul alocației de hrană pentru bolnavii din spitale se dublează. Măsura va intra în vigoare de pe 1 iunie. În prezent, valoarea totală a meselor zilnice ale unui pacient român este de 11 lei.

Legea 133/2022, oficializată vineri, prin publicarea în Monitorul oficial nr. 477, introduce noțiunea de alocație de hrană în Legea 95/2006privind reforma în domeniul sănătăţii și stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației. Valoarea alocaţiei de hrană din spitale nu va putea fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare, după cum apare în document.

Anul trecut Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati” a plătit, în total 2.232.215 lei pentru a asigura mesele bolnavilor, adică aproximativ 186.000 de lei pe lună. În primele patru luni ale acestui an, pentru hrana pacienţilor au fost plătiţi aproximativ 826.700 de lei, adica circa 206.700 de lei pe lună.

Bolanvii primesc minim trei mese pe zi, iar în cazul anumitor pacienţi care suferă de afecţiuni care impun acest lucru se poate ajunge până la 5 mese pe zi.  Meniul este adaptat în fucţie de bolile pacienţilor, iar costul pentru acestea variază maximul fiind de aproape 45 de lei.

„Ne bucură decizia luată de guvernanţi, deoarece în acest fel putem oferi bolnavilor un meniu mai consistent. De asemenea hotărârea vine şi într-un moment oportun, având în vedere creşterile mari de preţuri din ultimele luni”, a declarat economista Doina Caba, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Sumele pot fi majorate peste acest prag la decizia consiliului de administrație a spitalului

Alocația de 22 de lei va putea fi majorată dacă se obțin alte surse de finanțare decât contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat, la decizia consiliului de administrație a spitalului.

Alocația de hrană reprezintă suma unitară pentru servirea mesei de către asiguratul spitalizat, calculată în funcție de hrana necesară fiecărei categorii de bolnavi recomandată de Colegiul Dieteticienilor din România, repartizată pe durata unei zile: masa de dimineață, prânz și seară. Alocația de hrană se alocă pe parcursul spitalizării, de la data internării efective.

Cheltuielile aferente alocației de hrană în unitățile sanitare publice se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, către bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Diferenţa de bani va fi asigurată de Ministerul Sănătăţii, prin Casa de Sănătate.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...