spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTAmenzile din pandemie cad în instanţă

Amenzile din pandemie cad în instanţă

Amenzile aplicate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) pentru necompletarea sau completarea eronată a documentului PLF, la intrarea în România, încep să fie anulate de instanțele de judecată. Este vorba despre primele sancțiuni aplicate la începutul acestui an. Astfel, Judecătoria Botoșani a anulat deja peste 30 de amenzi în numai două sedințe de judecată.

Este drept, o parte dintre botoșăneni s-au ales cu acțiunile respinse din start pentru că fie nu au plătit taxa aferentă de timbru, fie nu au indicat corect obiectul contestației. Până în prezent, deși avea dreptul să conteste anularea amenzilor, DSP Botoșani nu și-a exercitat dreptul la această cale de atac.

Sancţiuni uriașe

La jumătatea lui decembrie a anului trecut, Guvernul a impus, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, completarea unui formular digital cu minimum 24 de ore înainte de intrarea în ţară sau la cel mult 24 de ore de la acest moment. Măsura era menită să uşureze identificarea contacţilor persoanelor infectate cu coronavirus şi să limiteze răspândirea bolii. Nerespectarea acestei obligaţii se sancţiona cu o amendă cuprinsă între 2.000 şi 3.000 de lei.

În practică, au apărut numeroase situaţii în care persoane ce prin natura muncii lor treceau des frontiera, cum ar fi şoferii de TIR sau piloţii de avion, au primit acasă zeci de procese-verbale de amendă. Aceştia nu completaseră formularul la fiecare intrare în ţară, considerând că vaccinarea sau testul negativ sunt suficiente.

Ca urmare, în februarie ordonanţa a fost modificată, prelungindu-se termenul de completare a formularului şi introducându-se excepţii pentru unele categorii profesionale, inclusiv personalul feroviar. Prin noua ordonanţă a fost prelungit termenul în care PLF putea fi completat, de la 24 de ore la 72 de ore, înainte de a intra în ţară. De asemenea, s-a redus şi valoarea amenzilor, respectiv pragul minim a scăzut de la 2.000 la 500 de lei. După încă o lună, ordonanţa de urgenţă a fost abrogată cu totul. A lăsat însă în urmă mii de botoșăneni amendaţi, în condițiile în care cei mai mulți completaseră formularul, dar au făcut-o cu mici erori.

Greşeli care erau sesizate automat de calculator, ceea ce ducea la neînregistrarea formularului, amenda venind automat de la DSP.

Funcționarii publici printre cei amendaţi

Printre cei care au fost sancționați de DSP s-au aflat și zeci de funcționari publici, angajați ai unor instituții, dar și rude ale oficialilor. Cei mai mulți dintre aceștia au contestat imediat sancțiunile în instanță și așteaptă acum decizia magistraților. De altfel, numărul contestațiilor formulate împotriva sancțiunilor aplicate de DSP pentru necompletarea corespunzătoare a formularului PLF crește de la o zi la alta la toate cele patru judecătorii din județ.

Între timp, un grup de senatori a inițiat un proiect de lege ce prevede anularea tuturor amenzilor aplicate pentru PLF, însă inițiativa legislativă a rămas blocată undeva la Camera deputaților. Pentru a putea fi adoptat, proiectul de lege trebuie aprobat și de cea de a doua cameră a parlamentului și apoi legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Din acest motiv, încă nu se știe nici cum se va proceda cu cei care au achitat între timp sancțiunile.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...