marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTAmenzi de sute de mii de lei după controalele demarate de ANPC

Amenzi de sute de mii de lei după controalele demarate de ANPC

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au aplicat amenzi în valoare de aproape 900.000 de lei, în doar două zile, după ce au controlat peste 160 de operatori economici din zona Moldovei. Printre neregulile descoperite se numără vânzarea de produse expirate sau ţinute la temperaturi necorespunzătoare, spaţii murdare sau uzate şi produse fără etichete corespunzătoare au fost printre principalele abateri găsite.

Verificările au fost făcute în cadrul campaniei ”Caravana Consumatorilor”, care presupune realizarea acţiunilor de control într-o manieră unitară, la nivelul întregii ţări. Astfel, timp de două zile, comisarii CRPCR Nord-Est au făcut 163 de acţiuni de control, la operatori economici care comercializau produse alimentare şi nealimentare sau care prestau servicii către consumatori, în judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava.

Alimente depozitate necorespunzător 

Echipele de control au găsit mai multe abateri, printre care: comercializarea de peşte proaspăt depozitat necorespunzător; comercializarea unor specialităţi pe bază de grăsimi vegetale sub denulirea de brânzeturi; utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător sau deteriorate (cu rugină, vopsea exfoliată, mucegai, resturi de alimente etc.); nerespectarea condiţiilor de depozitare recomandate de producător; comercializarea unor produse expirate; utilizarea unor spaţii de depozitare improprii (cu rugină, mucegai, paviment deteriorat).
De asemenea, comisarii ANPC au descoperit că nu era respectată temperatura de depozitare a produselor alimentare, atât în vitrina caldă, cât şi în cazul celor care ar fi trebuit să fie refrigerate, nu erau afişate ingredientele utilizate în diverse preparate care pot provoca alergii, erau folosite materii prime şi produse finite care pot afecta sănătatea, erau utilizate instrumente de măsură neverificate metrologic, dar şi produse finite nesigure, fără a avea menţionată data procesării, dar şi cuptoare şi grătare neigenizate.

11 magazine închise

Alte nereguli descoperite în urma controalelor au fost comercializarea unor produse care necesită refrigerare, dar care sunt expuse la temperatura mediului ambient; schimbarea stării termice a produselor proaspete, prin congelare; lipsa, de pe etichete, a informaţiilor privind principalele elemente de identificare şi caracterizare a unor produse alimentare; lipsa instrucţiunilor în limba română pe etichetele unor produse nealimentare aflate la comercializare; comercializarea unor produse contrafăcute ale unor branduri renumite; obstrucţionarea controlului prin închiderea standului de comercializare/magazinului, în timpul programului de funcţionare, fapt care a dus la sigilarea locaţiei.
În urma acestor verificări, au fost aplicate 166 de amenzi contravenţionale, în valoare de 869.000 lei, şi 42 de avertismente. De asemenea, a fost aplicată măsura complementară de oprire temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficienţelor, în cazul a 11 operatori economici, iar în urma acţiunilor de verificare a îndeplinirii măsurilor dispuse, şapte dintre operatorii sancţionaţi şi-au reluat activitatea.
Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...