joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTMihai Țurcanu rămâne sub control judiciar. Judecătorii au menținut măsurile instituite de...

Mihai Țurcanu rămâne sub control judiciar. Judecătorii au menținut măsurile instituite de DNA (video)

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani, Mihai Țurcanu, rămâne sub control judiciar. Așa au decis vineri magistrații Tribunalului Botoșani, care au respins plângerea formulată de acesta împotriva ordonanței procurorilor.

„Respinge, ca nefondată, plângerea formulată de inculpatul Țurcanu Mihai împotriva Ordonanței din 14 mai 2022, dată în dosarul nr.96/P/2021 al Direcție Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Suceava, prin care s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar (…)” se arată în decizia instanței. Întrucât este vorba de o hotărâre definitivă, Mihai Țurcanu nu mai are nicio cale de atac.

Mihai Țurcanu s-a prezentat astăzi în fața judecătorilor de la Tribunalul Botoșani însoțit de avocatul sucevean Vasile Tudor. El a stat inițial pe o bancă în fața instanței, după care în jurul orei 10 a intrat în sala de judecată. Dezbaterile nu au durat prea mult, așa că directorul DSVSA a părăsit sala în mai puțin de 10 minute.

Țurcanu, ridicat de procurorii DNA

Mihai Țurcanu a fost ridicat vinerea trecută (n.r. – 13 mai a.c.) de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, în urma a patru percheziții organizate în județ, dintre care una chiar la sediul DSVSA. Condus ulterior la sediul DNA Suceava, el a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Pe timpul cât se află sub control judiciar, acesta trebuie să respecte o serie de obligații, între care să nu depășească limita teritorială a țării, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu desfășoare activitatea în exercitarea căreia ar fi săvârșit faptele, respectiv cea de director executiv. Prin urmare, la conducerea DSVSA a fost împuternicit adjunctul acestuia, Ovidiu Airimițoaie.

Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie – decembrie 2021, Mihai Țurcanu ar fi intervenit în mod nelegal într-o procedură de achiziție publică desfășurată de instituție pentru atribuirea unui contract de furnizare produse cu specific sanitar – veterinar în valoare de 2.974.405 lei. Procurorii DNA susțin că acesta ar fi împiedicat plata banilor către societatea comercială care adjudecase licitația și ar fi făcut demersuri cu intenția de a favoriza o altă societate comercială care participase la procedura de achiziție, dar a cărei ofertă fusese descalificată de către comisia de evaluare.

„Din cauză că s-au opus cerințelor inculpatului și au refuzat să favorizeze firma susținută de acesta, două dintre funcționarele instituției implicate în procedura de licitație, ar fi fost supuse unei evaluări a performanțelor profesionale efectuată în mod abuziv, în sensul constatării unor abateri disciplinare inexistente în vederea eliberării din funcțiile publice (ocupate prin promovarea unor concursuri) și înlocuirea lor cu alți funcționari obedienți”, au arătat procurorii DNA.

Bani pentru mobilier fictiv

Totodată, au arătat anchetatorii, în decembrie 2020, la numai câteva luni după ce a preluat funcția de director executiv al DSVSA, Mihai Țurcanu ar fi dispus plăți în valoare de 130.000 lei către o firmă care, în baza unui contract de achiziție directă, trebuia să livreze instituției piese de mobilier pe care însă nu le-a livrat. Pentru a justifica plata, Țurcanu ar fi încheiat un proces-verbal în care a atestat în fals că produsele fuseseră livrate în totalitate, după care a semnat dispoziția de plată, fără drept, în locul reprezentantului compartimentului de specialitate din cadrul instituției.

În baza probelor adunate, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 13 mai 2022, Mihai Țurcanu fiind bănuit de comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau altul, o infracțiune de abuz în serviciu, fals intelectual și delapidare. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, el va beneficia de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
10.2 ° C
13.7 °
10 °
54 %
4.7kmh
46 %
joi
11 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...