sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTCosmin Andrei, despre ajutorul financiar cerut de la Guvern - "Avem semnale...

Cosmin Andrei, despre ajutorul financiar cerut de la Guvern – „Avem semnale pozitive”

Edilii botoşăneni au făcut demersuri la nivel central pentru a primi 80 de milioane de lei, reprezentând suma care trebuie să o plătească lichidatorului Termica. Primarul Cosmin Andrei a declarat că au fost trimise documente la Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltării şi Ministerul Finanţelor.

Avem semnale pozitive, doresc să ne sprijine, dar sunt calcule făcute de către Guvernul României, nu pot să vorbesc în numele dumnealor. Sunt şi alte UAT-uri din ţară care au nevoi financiare şi se doreşte o hotărâre care să cuprindă mai multe speţe”, a explicat edilul.

Conducerea primăriei aşteaptă un răspuns favorabil de la Bucureşti, în susţinerea solicitării fiind trimise toate documentele care atestă cum s-a ajuns la această datorie, un scurt istoric al proceselor pe care primăria le-a avut cu lichidatorul Termica, dar şi tabelul creditorilor. Din acest tabel reiese că statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Direcţia de Finanţe, este creditorul cel mai important. Practic, banii care vor fi daţi municipalităţii din fondul de rezervă al Guvernului se vor întoarce la bugetul consolidat.

Dacă primăria nu primeşte fonduri din fondul de rezervă al guvernului, va avea unele conturi blocate. Executorul nu va putea pune însă poprire pe conturile vizând investiţiile pe fonduri europene şi nici pe cele pentru cheltuielile de personal.

Primăria, somată să achite această sumă, în urmă cu un an

Pe 5 mai 2021, Primăria Botoşani a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească aproximativ 90 de milioane de lei, sumă în care intra datoria, dobânda calculată din 2010, cheltuielile de executare silită şi cheltuielile de judecată. O altă solicitare viza o sumă de peste 9.000.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice.

Constantin Lulu Dascălu, lichidatorul Termica, s-a adresat executorilor, după ce a avut câştig de cauză în instanţă. În 2010, patrimoniul Termica a trecut la municipalitate, iar în toamna aceluiaşi an şi-a început activitatea noul operator, Modern Calor.

În anul 2011, Constantin Lulu Dascălu s-a adresat instanţei pe motiv că patrimoniul Termica a fost subevaluat. Procesul s-a încheiat în primăvara anului 2014, atunci când instanţa a anulat factura prin care bunurile Termica au fost preluate de către municipalitate şi ulterior predate la Modern Calor.

Primăria a pierdut şi 34 de puncte termice

Pe lângă zecile de milioane de lei pe care le are de primit de la primărie, lichidatorul a câştigat prin instanţă şi 34 de puncte termice. În martie 2016, Constantin Lulu Dascălu a preluat 28 de puncte termice şi tot atunci atunci a anunţat că va continua demersurile în instanţă, deoarece datoriile fostei societăţi de termoficare se ridicau la 120 de milioane de lei. Alte şase puncte termice au fost predate de către municipalitate lichidatorului, în iunie 2018.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...