spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTZeci de participanți la Ziua Internațională a Medicinii de Urgență (video)

Zeci de participanți la Ziua Internațională a Medicinii de Urgență (video)

Zeci de persoane, printre care adolescenți, dar și copii, s-au adunat astăzi în Parcul Mihai Eminescu la evenimentul dedicat Zilei Internaționale a Medicinii de Urgenţă, una dintre cele mai importante şi solicitante ramuri ale sistemului de sănătate. De asemenea, la acțiune a luat parte și managerul Spitalului Județean „Mavromati”, Doina Caba, dar și mai mulți oameni politici.

Anual, pe 27 mai, se serbează această zi, iar cu acest prilej coordonatorii UPU-SMURD Botoșani au decis să organizeze un eveniment prin care să arate comunității câteva dintre mijloacele de intervenție, dar şi să prezinte munca proprie.

Astfel, reprezentanţii ISU şi ai SMURD au prezentat celor prezenţi metoda Heimlich, prin care o persoană care riscă să se sufoce, din cauza unui obiect sau bucăţi de mâncare, poate fi salvată de oricine aflat în apropiere.

„O zi a noastră. Așa ne place să spunem, să ne considerăm speciali în ziua de 27 mai. O zi în care noi am vrut să adăugăm ceva la ceea ce am realizat în anul precedent, pe lângă o simplă monitorizare a parametrilor vitali, să aducem un plus și azi am considerat că manevra heimlich (n.r manevra de salvare de la sufocare) și nu doar astăzi, salvează o viață și trebuie să fie cunoscută și de persoanele care își doresc să salveze vieți.

Până la urmă sunt niște manevre de dezobstructie a căilor aeriene simple care pot fi cunoscute de către orice om care își dorește să salveze o viață. Prezența copiilor și a adolescenților ne dă o motivație în plus să credem că ceea ce facem noi poate să fie dus mai departe de către aripa tânără”, a declarat medicul primar Ramona Elena Guraliuc, medicul şef al UPU-SMURD.

„Am învățat cum să salvez o persoană, ceea ce înseamnă enorm”

Prezenți la evenimentul de astăzi au fost adolescenți, dar și copii, unii dintre ei participând pentru prima dată la o astfel de activitate.

„Nu prea am participat la astfel de acțiuni. De fapt asta este prima acțiune la care particip. Am învățat multe lucruri astăzi aici. Mi s-a părut interesant că putem salva o persoană doar prin niște metode, care sunt grele, dar care, totuși, pot fi făcute”, a spus o fetiță în vârstă de 12 ani.

De asemenea, cei mici s-au arătat încântați să se implice în activitate, jucând rolul victimei într-o astfel de situație.

„Prin această metodă, de a fi victima, am învățat pe pielea mea cum să produc aceste metode. De asemenea, am învățat cum să salvez o persoană, ceea ce înseamnă enorm și încurajez și pe ceilalți să învețe aceste metode”, a povestit o altă fetiță prezentă la activitate.

Structura SMURD de la Botoşani a fost înfiinţată în 2010

Conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor a fost reglementată pentru prima dată în anul 2007, conform Ordinului 1706-2007. Un an mai târziu, în 2008, a apărut în România Serviciul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, 112, iar în 2009 s-a stabilit şi protocolul de triaj al pacienţilor şi astfel au apărut şi codurile de culoare, care stabilesc gravitatea bolii şi prioritatea cu care pacienţii sunt preluaţi de medici.

Pe 16 decembrie 2010 a luat fiinţă la Botoşani structura SMURD, din cadrul ISU Botoşani.

În septembrie 2013 a fost dată în folosinţă şi autospeciala de Terapie Intensivă Mobilă (TIM), care este deservită de medici şi asistenţi din cadrul UPU, specialişti în medicina de urgenţă, astfel că activitatea medicală din cadrul serviciului a devenit una centralizată, fiind format UPU-SMURD Botoşani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...