spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTArest la domiciliu pentru contrabandiștii de aur. Au rămas fără bani și...

Arest la domiciliu pentru contrabandiștii de aur. Au rămas fără bani și bijuterii

Cei opt suspecți reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) și bănuiți că ar face parte dintr-o grupare infracțională organizată specializată în contrabanda cu aur au fost plasați în arest la domiciliu.

Decizia a fost luată de magistrații Triunalului Călărași, însă nu este definitivă, hotărârea fiind contestată deja de cei în cauză. Astfel, șase dintre suspecți – Adrian și Nicoleta Țigănilă, Georgian Isac, Răzvan Andreescu, Marcela Neagu și Gihan Selim sunt din Medgidia, Aydin Sansli este din Constanța, iar Nicoleta Cristina Bîrlea este din Fetești (județul Ialomița), toți alegându-se cu obligația de a nu părăsi locuințele fără încuviințarea organului de cercetare penală.

Magistrații le-au interzis că comunice între ei și să se apropie de ceilalți inculpați, de alţi participanţi la comiterea prezumtivelor infracţiuni, precum şi de persoanele ce au calitatea de martori în cauză, de clienții pentru bijuteriile vândute şi să nu comunice cu aceștia, direct sau indirect, pe nicio cale (n.r. – afară doar de situațiile în care sunt parteneri conjugali sau rude până la gradul 2).

200 de percheziții urmare de confiscarea unei comori

Miercuri, pe 25 mai a.c., DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul mai multor structuri, au organizat peste 200 de percheziții domiciliare pe raza a 19 județe, inclusiv Botoșani, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur. La Botoșani, a fost vorba de cinci percheziții domiciliare.

În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5 milioane de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci. Totodată, opt suspecți au fost reținuți pentru 24 de ore, alți patru fiind plasați sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Ulterior, cei reținuți au fost duși în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, însă instanța a dispus plasarea lor în arest la domiciliu.

Bijuterii din aur aduse ilicit din Turcia

„În cauză s-a reținut că începând cu luna iulie 2021 a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia.

În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei. Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru”, au arătat procurorii DIICOT.

Bani oferiți cu camătă

Potrivit acelorași surse, gruparea ar fi avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul investigațiilor au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, susțin anchetatorii, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Lux afișat de suspecți

„Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora”, au adăugat procurorii DIICOT.

Potrivit acelorași surse, toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...