luni, iulie 4, 2022
AcasăLocalInaugurare a monumentului dedicat Harietei Eminescu, la Cimitirul Eternitatea

Inaugurare a monumentului dedicat Harietei Eminescu, la Cimitirul Eternitatea

Miercuri, 8 iunie, de la ora 10.30, iubitorii universului eminescian sunt așteptați la Cimitirul Eternitatea din Botoșani, unde va avea loc un scurt ceremonial de inaugurare a cenotafului ridicat în memoria Harietei Eminescu, sora Poetului Mihai Eminescu și „îngerul păzitor” al acestuia.
La evenimentul cultural vor participa preotul paroh Vasile Burlacu și un cor de eleve de la Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, dirijor fiind profesor dr. Laurenţiu Palade.
Monumentul a fost ridicat prin contribuția membrilor și simpatizanților Asociației Culturale GEEA, Elena Condrei, și a Societății Culturale „STEAUA NORDULUI”, Dorel Mihai Gaftoneanu.

Toată lumea o pomeneşte pe Harieta drept îngerul păzitor al lui Mihai Eminescu”

Acest proiect a fost început după îndelungi cercetări în registre şi arhive şi a fost motivat de faptul că Harieta Eminescu nu are nici măcar un mormânt convenţional, după 133 de ani de la deces.

Toată lumea o pomeneşte pe Harieta drept îngerul păzitor al lui Mihai Eminescu. Prin acest proiect noi am dorit să demonstrăm că suntem măcar cu jumătate de pas către acea capitală culturală care se doreşte a fi Botoşaniul”, transmitea recent Dorel Gaftoneanu.

Cu acordul preotului paroh Vasile Burlacu s-a decis ca monumentul să fie amplasat lângă aleea din apropierea bisericii din cimitir, şi ocupă cam jumătate din necesarul unui loc de veci obişnuit.

Vot în CL pentru terenul unde a fost amplasat monumentul

Pe 26 noiembrie 2021, consilierii municipali botoşăneni au votat proiectul vizând punerea la dispoziţie cu titlu gratuit a unui teren în suprafaţă de 1,2 metri pătraţi pentru a putea fi materializată această iniţiativă. Nici un ales local nu s-a gândit însă să propună şi o contribuţie financiară a municipalităţii în acest proiect. Iniţiatorii  proiectului au făcut totul pe cheltuiala lor şi a oamenilor de cultură care au susţinut acest demers.

Harieta a fost al nouălea copil al familiei Eminovici. Înzestrată cu o inteligenţă deosebită, dar marcată din copilărie de o deficienţă fizică, ea nu a putut să urmeze cursuri şcolare regulate. Tenacitatea şi energia cu care s-a autoinstruit se regăsesc şi în modul în care a avut grijă de poet, între anii 1887-1888. Harieta Eminescu a murit în octombrie 1889, la câteva luni după ce Mihai Eminescu a trecut la cele veşnice.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
24.6 ° C
25.6 °
21.1 °
80 %
2.1kmh
3 %
lun
33 °
mar
35 °
mie
30 °
joi
23 °
vin
27 °
RON - Română (nou) leu
EUR
4,9453

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Mergeți de luați benzină cât prețurile conțin reducerea asta teribilă. Că nu ține mult.

EDITORIAL

Conflictul dintre progresismul de la vârful conducerii Uniunii Europene și conservatorismul est-european, în sfera căruia gravitează și majoritatea politicienilor din România, devine tot mai...

EPIGRAMA ZILEI

Cine-n dragoste nu crede N-ar mai călca iarbă verde Ci spini și nisip fierbinte Ca să se învețe minte... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...