vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTLucrări pentru extinderea Cimitirului Eternitatea

Lucrări pentru extinderea Cimitirului Eternitatea

Firma care a câştigat contractul vizând extinderea Cimitirului Eternitatea a început lucrările. Potrivit conducerii Primăriei Botoşani, se lucrează la amenajarea unui sistem de colectare a izvorului de suprafață existent în zonă, dar şi la terasament.

Societatea care a câştigat licitaţia este Cornell’s Floor, cu doi subcontractanți. Termenul de finalizare a lucrărilor este de 18 luni.

Înainte de finalizarea lucrărilor, vor putea fi făcute înhumări în acea zonă, deoarece lucrarea va fi recepţionată pe parcele. Proiectul mai include sistem de preluare a apelor pluviale, canalizare, amenajare alei, drumuri, amplasarea de bănci, o parcare cu 60 de locuri, iluminat public, spaţiu verde, plantare de arbori şi 24 de camere de supraveghere video.

Valoarea acestei investiţii este de 4,3 milioane de lei fără TVA.

Extinderea Cimitirului Eternitatea – un proiect necesar comunităţii

Această investiţie este importantă deoarece municipiul Botoşani se confruntă cu o acută lipsă de locuri de înhumare în ambele cimitire ale oraşului. Singura posibilitate de rezolvare a problemei este extinderea Cimitirului Eternitatea, pe terenul proprietate a Consiliului Local. Terenul în suprafaţă de 77.928 de metri pătraţi este adiacent vechiului cimitir.

Această extindere satisface nevoile municipiului pe o perioadă de 15 – 20 de ani. Avem o criză acută de locuri de veci şi, odată cu finalizarea acestui proiect, am rezolvat o problemă pe care o consider, hai să nu spunem istorică, pentru că nu s-a întins pe parcursul unei perioade foarte mari, dar se discută de câţiva ani la Botoşani despre construirea, amenajarea unui nou cimitir sau extinderea celor existente”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Terenul pentru extinderea cimitirului a fost primit în anul 2013

În vara anului 2013, Primăria Botoşani a obţinut acceptul Ministerului Agriculturii pentru preluarea a şapte hectare de teren aflate lângă Cimitirul Eternitatea. În anul 2016, Cătălin Flutur a revenit la conducerea primăriei şi a anunţat că vor fi urgentate procedurile pentru extinderea acestui cimitir. Ulterior, au intervenit amânări, motivate de valoarea mare a acestui proiect. Abia în toamna anului 2019 a fost desemnată firma care a întocmit proiectul tehnic pentru extindere.

Actuala conducere a primăriei a decis să refacă proiectul tehnic, în condiţiile în care valoarea totală a investiţiei era de 18.247.339 de lei, din care construcţii plus montaj 17.668.714 de lei.

Proiectul iniţial a fost refăcut

Viceprimarul Bogdan Buhăianu a coordonat echipa care a revizuit proiectul iniţial. „Este un proiect eficientizat, de la 3,2 milioane de euro spre 900.000 de euro. Au fost scoase lucrări de drenaj, s-a schimbat soluţia tehnică, s-a adaptat exact la ceea ce terenul respectiv cerea, prin studiul geo. Vom realiza Cimitirul Eternitatea în două etape, probabil. Avem în buget aproximativ 60-70% din finanţare pe anul acesta şi în decursul anului viitor vom finaliza această investiţie”, a declarat Bogdan Buhăianu.

Pe acel teren vor fi amenajate 7.000 de locuri înhumare, care, raportat la cele 8.000 de locuri care sunt acum în vechiul Cimitir Eternitatea, oferă imaginea dimensiunii viitorului cimitir.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...