vineri, septembrie 29, 2023
AcasăLocalProprietari ai terenurilor şi clădirilor neîngrijite, ameninţaţi cu impozite uriaşe

Proprietari ai terenurilor şi clădirilor neîngrijite, ameninţaţi cu impozite uriaşe

Primăria vrea să facă ordine în privinţa clădirilor şi terenurilor neîngrijite din municipiu. Cei care nu au grijă de proprietăţile lor vor plăti impozite majorate cu 300%.

Primarul Cosmin Andrei a dat o dispoziţie pentru constituirea unei comisii care să identifice imobilele şi spaţiile aflate în astfel de situaţii. În primă instanţă problemele le vor fi semnalat proprietarilor, iar dacă aceştia nu le vor remedia, vor trebui să plătească impozite majorate.

„S-a votat în Consiliul Local o hotărâre prin care se poate majora cu 300% impozitul pentru aceste clădiri şi terenuri. Vom avea şedinţe săptămânal şi vom identifica terenuri şi clădiri din municipiul Botoşani. Dacă ne raportăm la terenuri trebuie să treacă o perioadă de 15 zile de preaviz. În cazul în care nu se acţionează şi nu corectează problematica pe care o identificăm pe terenurile respective, se intră cu hotărârea de CL şi se majorează impozitul cu 300%. La clădiri acea perioadă se prelungeşte la şase luni. După şase luni se intră în CL cu hotărâre şi se majorează impozitul tot cu 300%”, a explicat viceprimarul Bogdan Buhăianu.

Din comisia condusă de viceprimarul Bogdan Buhăianu fac parte Ioan Onuţu – directorul Poliţiei Locale, Florentina Cozorici – şeful Compartimentului de protecţia a mediului, Poliţia Locală, Alexandru Agavriloae – arhitectul şef al municipiului, Iulius Gherase – şeful Serviciului Patrimoniu, Cătălin Maleş – şeful Serviciului Cadastru, Bogdan Beţenchi – şeful Serviciului Edilitare, Mihaela Antochi – funcţionar în cadrul Serviciului Urbanism.

Comisia va identifica terenurile şi clădirile neîngrijite, va comunica somaţii, va încheia procese verbale de conformitate, respectiv note de constatare, după caz”, a mai spus Bogdan Buhăianu.

Măsura a fost votată pentru prima dată în 2016

Măsura impozitului majorat se aprobă de către deliberativul local, individual, pentru fiecare clădire şi teren în parte şi se aplică tuturor proprietarilor/coproprietarilor, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost adoptată hotărârea de CL.

Măsura care vizează plata unui impozit majorat pentru clădirile şi terenurile neîngrijite a fost votată în fiecare an, începând cu anul 2016, însă până la această dată nici un proprietar de teren sau clădire nu a plătit impozitul majorat, cel mai probabil din calcule electorale.

Aleşii nu au dorit să-i supere pe contribuabili, chiar dacă în municipiu există multe clădiri şi terenuri neîngrijite. Dacă la terenurile neîngrijite problema se rezolvă simplu, prin câteva lucrări de amenajare, în cazul clădirilor, mai ales a celor care sunt monument istoric, reabilitarea poate ajunge la un efort financiar de zeci de mii sau chiar sute de mii de lei. De cele mai multe ori, proprietarii clădirilor de patrimoniu motivează că nu au bani pentru reabilitarea acestora.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
27.7 ° C
27.7 °
23.2 °
25 %
2.4kmh
0 %
vin
28 °
sâm
28 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cristina Anton s-a întors directoare pe meleagurile natale după scandalurile cu azilele de bătrâni. Că tot acasă e mai bine.

EDITORIAL

De când lumea și pământul, omul a fost plăsmuit să depindă de ceva. Dacă la începuturile lumii toate dependențele erau de tipul basic (hrană,...

EPIGRAMA ZILEI

Zodiacul, bată-l focul Le-a zădărnicit norocul, Cuplarea fiind bizară : Pește el, iar ea ... fecioară! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

Extraordinara Sydney Sweeney (din Euforia) e o mare descoperire în acest rol! Filmul va rula în avanpremieră la Happy Cinema din 4 octombrie.

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...