vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTTragedie clarificată după cinci ani și jumătate

Tragedie clarificată după cinci ani și jumătate

Implicat într-un accident mortal soldat cu decesul unei femei, un tânăr în vârstă de 30 de ani a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Sentința definitivă a fost pronunțată luni, după ce Curtea de Apel Suceava a respins apelul formulat de rudele tinerei care și-a pierdut viața în accident.

Tragedie petrecută în 2016

Tragedia s-a petrecut în seara zilei de 17 noiembrie 2016, când tânărul, Florin Andrei Capră, se deplasa pe drumul județean 282, din direcția Rădăuți-Prut spre Săveni, la volanul unui Ford Focus, iar în momentul în care mașina a ajuns în apropierea Primăriei Coțușca a surprins și accidentat mortal o tânără în vârstă de 36 de ani, care s-a angajat în traversarea străzii, la circa 15 metri de o trecere de pietoni.

Pentru stabilirea cu exactitate a dinamicii și cauzelor producerii accidentului, s-a dispus efectuarea unei expertize de către un expert din cadrul Institutului Național de Expertize Criminalistice – Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice Iași, care a concluzionat că viteza inițială a Fordului a fost de aproximativ 89 km/h, prin urmare cu peste 30 km/h față de limita maxim legal admisă pe acel sector de drum.

Tânărul nu a putut evita impactul

Audiat, tânărul implicat în accident a declarat că tragedia s-ar fi produs după o curbă în care s-a intersectat cu un microbuz care se deplasa pe sensul opus, cu farurile aprinse, iar după o fracțiune de secundă s-a pomenit cu victima în fața autoturismului. A încercat să o evite prin partea stângă, însă nu a reușit să evite impactul. Tânărul a contestat inclusiv concluziile raportului de expertiză criminalistică întrucât nu ar fi fost avute în vedere toate împrejurările în care s-a produs accidentul. În schimb, o localnică care a asistat la tragedie a povestit că a văzut-o pe victimă cu încerca să traverseze și chiar ar fi spus „uite cu ce viteză vine ăsta (n.r. – autoturismul condus de tânăr)”, iar în momentul imediat următor victima a fost lovită de acea mașină, aruncată în aer și apoi târâtă câțiva metri.

Trimis în judecată, tânărul a decis să recunoască faptele și a cerut să fie judecat în formulă simplificată. Astfel, pe baza tuturor probelor, magistrații Judecătoriei Darabani au apreciat că accidentul mortal ar fi avut loc pe fondul unei culpe comune, în procent de 50 la sută – șoferul pentru că nu a respectat limita de viteză în localitate, iar victima pentru că a încercat să traverseze drumul prin loc nepermis.

Un an și patru luni de închisoare

Prin urmare, instanța a dispus condamnarea tânărului la un an și 4 luni închisoare, însă a dispus suspendarea executării pedepsei pe un termen de supraveghere de doi ani, timp în care tânărul va trebui să respecte mai multe măsuri.

Totodată, completul de judecată a dispus ca rudele victimei să beneficieze de o serie de daune morale din partea firmei de asigurări la care era asigurat autoturismul Ford, câte 50.000 lei fiecăruia dintre copii și soțului, 10.000 lei mamei victimei, și câte 5.000 lei fiecăruia dintre frații și surorile victimei. A urmat apelul la Curtea de Apel Suceava, însă în urma unei decizii pronunțate luni, pe 6 iunie a.c., hotărârea Judecătoriei Darabani a fost menținută.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...