vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCântec şi dans popular, la Todireni

Cântec şi dans popular, la Todireni

După doi ani de pandemie, Liceul Tehnologic Todireni a organizat o nouă ediție a Festivalului-concurs de muzică și dans popular, intitulat „Pe toloaca satului”. Cea de-a IX-a ediție a avut loc duminică, 5 iunie.

”<Pe toloaca satului> a reunit de-a lungul acestor ediții, de două ori pe an, vara la început de iunie- Cireșar și în decembrie când colindele și obiceiurile strămoșești ne încălzeau sufletul, chiar și pe perioada pandemiei! (…) Am organizat, împreună cu colegele mele, Elena Liliana Braşoveanu, Cristina Toma și Pansela Vasiliniuc, cea de-a noua ediție a festivalului – concurs <Pe toloaca satului>, festival inclus în cadrul proiectului interjudețean ”Legende și tradiții – Sărbători creștine la români”, a transmis profesorul Carmen Maria Hemen, directorul Liceului Todireni.

În cadrul festivalului, participanții au cântat și au dansat, plini de bucurie, versul dulce al cântecelor populare.

De la cei de clasa a II-a din Ansamblul ”Mugurelul albeștean” la cei din Ansamblul ”Todireanca” care băteau cu hotărâre din picior într-un ritm antrenant, toți elevii școlilor participante la festival au intrat într-o horă a bucuriei, a veseliei, o horă a muzicii și dansului popular.

Festival pentru promovarea tradițiilor

Juriul a fost pus în dificultate de toți acești copii talentați, dar i-au premiat și aplaudat în funcție de prestația fiecăruia. Au văzut dincolo de timiditatea Teonei Merticariu de la Colegiul „AT Laurian”, dincolo de vârsta Iustinei Lipovanu, elevă în clasa pregătitoare la Școala Gimnazială Albești, dincolo de teama de a nu greși a membrilor Ansamblului ”Todireanca”.

La festival au participat elevi şi profesori de la Şcoala Gimnazială Nr.1 Albeşti, Şcoala Gimnazială Vlădeni, Şcoala Gimnazială Suliţa, Şcoala Gimnazială Nr.1 Hlipiceni, Şcoala Gimnazială Nr.1 Răuseni, Şcoala Gimnazială Nr.1 Blândeşti, Liceul „Ştefan Luchian” Ştefăneşti, Colegiul Naţional „AT Laurian”.

„Acum, la vreme de bilanț suntem încântați de succesul acestei ediții. Le mulțumim tuturor celor care au venit la festivalul nostru <Pe toloaca satului> și ne-au încântat sufletele cu cântece și dansuri tradiționale moldovenești. Le mulțumim partenerilor noștri: Inspectoratului Școlar Judeţean, Primăriei Todireni, Consiliului Local al comunei Todireni, Asociației Misionare <El rămâne credincios> Botoșani pentru susținere”, a mai spus Carmen Maria Hemen.

Scopul festivalului-concurs „Pe toloaca satului” este să reînvie tradițiile de altădată, să sădească în rândul copiilor, al tinerilor dragostea de muzică și dans popular.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...