vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTConcert cameral în memoria dirijorului Petronius Negrescu

Concert cameral în memoria dirijorului Petronius Negrescu

Filarmonica „George Enescu” din Botoșani va susține un concert cameral, vineri, de la 18.30, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Concertul este dedicat dirijorului Petronius Negrescu, care a plecat dintre noi, anul trecut, la doar 52 de ani.

Orchestra filarmonicii va performa sub bagheta dirijorului Alexandru Liviu Mocanu, iar în programul de vineri se vor auzi: Ch. Gounod – Mica simfonie, R. Strauss – Serenada în mi bemol major, op. 7și A. Dvořák – Serenada în re minor, op. 44.

Artist cu un palmares bogat

Pedro Negrescu, nume real Petronius Vasile Aciocîrlănoaei, s-a născut în 25 aprilie 1969, la Tecuci. A fost contrabasist de jazz și dirijor de muzică clasică.

Petronius Negrescu

Din anul 2000, s-a dedicat în mare parte artei dirijorale, parcurgând etape de studiu în particular, de masterat și de doctorat, avându-i ca profesori pe: Petru Andriesei, Cristian Brancuși, Dumitru Goia. A mai studiat cu maeștrii: Petru Oshanitsky, Sabin Pautza, Larry Livingston, Ilarion Ionescu Galați, Valentin Doni. Ca dirijor, a susținut concerte cu orchestrele Filarmonicilor din: Arad, Timișoara, Cluj, Bacău, Botoșani, Iași, a Teatrului Muzical „N. Leonard” din Galați, și a Teatrului de Operetă din Kiev.

Ca muzician de jazz, a susținut numeroase concerte, realizând foarte multe înregistrări de radio și de televiziune. Este autorul a  trei albume proprii și totodată autor al unor muzici de teatru și film. A participat la Festivalurile de Jazz de la Bydgoszcz – Polonia (1994), Corinthos – Grecia (1995), Russe – Bulgaria (1993, 1996), la Concursul – Festival de la Getxo – Spania (1998, cu grupul „Soft Triangle”, unde a fost finalist al competiției), la turneul de concerte din Italia (1998, cu grupul lui Johnny Răducanu), la turneul continental cu Big band-ul internațional „Swinging Europe”, la Expoziția Mondială de la Hanovra (august 2000), la Los Angeles (2007).

A fost regizor la Opera din Constanța, profesor de muzică de cameră la Liceul de Artă din Constanța, dirijor al orchestrei de cameră „Con Anima” din Arad. A fost profesor la Universitatea de Arta Teatrală din Targu Mureș, Facultatea de Muzică, potrivit stirideazi.ro.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...