vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTBotoșănean condamnat pentru proxenetism. Victima primea doar 35 de lei pentru mâncare

Botoșănean condamnat pentru proxenetism. Victima primea doar 35 de lei pentru mâncare

Un botoșănean care a obligat o tânără în vârstă de 19 ani să se prostitueze a fost condamnat în primă instanță de judecătorii ieșeni la trei ani de închisoare cu executare pentru proxenetism. Aceeași pedeapsă a primit-o și un amic de-al acestuia, implicat și el în această „afacere cu sex”. Cei doi, Alexandru Lipovanu și Andrei Alexandru Mihai, au contestat sentința la Curtea de Apel Iași, iar procesul lor continuă la această instanță.

Obligată să se prostitueze

Povestea a început în februarie 2020, când victima, Iasmina, o adolescentă care provenea dintr-o familie fără posibilități materiale, l-a cunoscut pe botoșăneanul Alexandru Lipovanu, stabilit de câțiva ani în municipiul Iași. Atunci, acesta din urmă, împreună cu prietenul său, au decis să profite de fată. Mai întâi, aceasta a fost determinată să practice videochat-ul, după care cei doi au obligat-o să se prostitueze. Supravegheată în permanenţă, ameninţată cu moartea ei şi a familiei sale, fata nu a putut decât să se supună. Coşmarul tinerei a durat aproape o lună, până când şi-a făcut curaj să-şi sune un prieten, care a mers la poliţie. Culmea, chiar şi după începerea anchetei, cei doi proxeneţi îşi făceau planuri de continuare a „afacerii”.

Calvarul prin care a trecut fata a fost relatat de jurnaliștii de la Ziarul de Iași, care au reușit să afle și o parte dintre dedesubturile afacerii. Astfel, imediat după ce s-a dovedit că banii câştigaţi de fată nu erau suficienți, Lipovanu i-ar fi propus să se prostitueze, sub „îndrumarea” sa şi a lui Andrei Alexandru Mihai, patronul unei firme de transporturi din Horpaz. De teamă, Lipovanu având o fire deosebit de violentă şi purtând în permanenţă asupra sa un pistol cu gaz, fata a acceptat.

I-a avut întâi drept clienţi pe câţiva prieteni ai celor doi, prostituându-se în automobilele Renault şi Skoda ale acestora. După cinci zile, cei doi şi-au permis să închirieze, cu banii câştigaţi de fată, un apartament în apropierea Palas, dar Iasmina era dusă şi la domiciliul clienţilor, atunci când aceştia o solicitau.

Victimă supravegheată permanent de proxeneți

Pentru a nu o scăpa din mână, proxeneţii o supravegheau în permanenţă. I-au dat un telefon în care instalaseră o aplicaţie tip GPS, pentru a şti oricând unde se află. După fiecare client, îi luau banii câştigaţi, în jur de 1.000-1.500 de lei zilnic. Fata primea doar 35 de lei, de mâncare. Trebuia să prezinte bonul de casă, ca nu cumva să cheltuiască mai mult. Iasmina nu putea ieşi în oraş decât după ce le cerea voie proxeneţilor şi numai dacă aceştia considerau că în ziua respectivă câştigaseră destul.

De regulă, era refuzată. Când fata primea banii din partea clientului, trebuia să le trimită un mesaj „OK” proxeneţilor, care începeau să cronometreze. Ora de servicii sexuale era tarifată cu 300 de lei, iar „numărul”, cu 150 de lei. Chiar dacă foloseau pentru comunicaţii o aplicaţie securizată, proxeneţii îi impuseseră fetei şi un sistem de codificare. „L” însemna „locaţie”, „1o” – „o oră”, „1n” – „un număr”, „hot” – hotel, „preg” – „pregătire” sau „com” – „comunicare”, aceasta însemnând că trebuie să ia legătura telefonic cu Mihai. Oricum, şi comunicaţiile telefonice erau codificate, astfel încât să nu se înţeleagă că este vorba de prostituţie.

Tânără amenințată că va fi vândută

Proxeneţii au acceptat cu greu să o lase pe fată să meargă de Sărbători acasă. Au acceptat, dar numai după ce fata le-a promis că va „recupera” scurta vacanţă. De acasă, pe 30 decembrie 2020, fata l-a sunat pe Lipovanu, spunându-i că nu mai vrea să se prostitueze. A venit imediat după ea Mihai, care a adus-o la Iaşi. Pe drum, i-a luat cartea de identitate şi a ameninţat-o că o va vinde, cu 7.000 de euro, unor alţi proxeneţi, pentru a fi dusă în străinătate.

A şi purtat de altfel o discuţie telefonică în acest sens cu o altă persoană. Terorizată, fata a acceptat să continue. Adusă înapoi la Iaşi, Iasmina a fost mutată într-un apartament dintr-un complex nou-construit din Tătăraşi, unde activitatea a reînceput. Pentru a fi siguri că fata nu li se va mai opune, proxeneţii au ameninţat-o şi că vor incendia casa părinţilor săi. Dornici să-şi extindă „afacerea”, au întrebat-o dacă nu mai cunoaşte vreo fată care să accepte să se prostitueze. Iasmina nu le-a recomandat însă pe nimeni.

„Peştii” au vorbit după ce au fost puşi în libertate şi au fost interceptaţi

Pe 9 sau 10 ianuarie, fata şi-a luat inima în dinţi şi şi-a sunat un prieten, căruia i-a povestit ce i se întâmplă. După două zile, l-a sunat din nou, iar prietenul a anunţat autorităţile. Poliţiştii au luat imediat legătura cu fata, care le-a spus că în acel moment este singură, proxeneţii fiind plecaţi. Ajunşi în apartamentul din Tătăraşi, poliţiştii nu au avut altceva de făcut decât să-i aştepte să se întoarcă. Aceeaşi aplicaţie telefonică ce le arăta proxeneţilor unde este fata indica şi poziţia acestora.

Când Lipovanu şi Mihai s-au apropiat de bloc, poliţiştii au coborât din apartament şi i-au reţinut. Proxeneţii au fost puşi în libertate după 24 de ore, dar numai pentru scurt timp. În următoarele două zile, telefoanele le-au fost interceptate, anchetatorii putând astfel documenta şi ameninţările pe care i le adresau fetei. Cei doi îi spuneau că vor fi probabil arestaţi pentru 30 de zile, dar după aceea o vor căuta pentru a se răzbuna. Au fost ţinuţi în arest preventiv până în august, iar apoi în arest la domiciliu sau sub control judiciar.

Dosarul a fost înaintat Judecătoriei la începutul lunii martie. Magistraţii au refuzat să ia în considerare eventualele circumstanţe atenuante invocate de cei doi, precum lipsa antecedentelor penale, faptul că îşi recunoscuseră vina sau circumstanţele personale. Totuşi, pedepsele stabilite de magistraţii Judecătoriei au fost destul de uşoare. Proxenetismul se pedepseşte cu până la 7 ani de închisoare. Lipovanu şi Mihai au primit doar câte 3 ani de închisoare, cu executarea în regim de detenţie. De asemenea, ei vor trebui să plătească victimei 10.000 de lei ca daune morale. Celor doi li s-a interzis să se mai apropie de fată timp de 5 ani după executarea pedepsei. Hotărârea instanței nu este definitivă, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive cei doi tineri inculpați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...