spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTTânăr eliberat din penitenciar, după ce instanța a decis rejudecarea cazului

Tânăr eliberat din penitenciar, după ce instanța a decis rejudecarea cazului

Un botoșănean încarcerat pentru conducere fără permis a fost eliberat din penitenciar, după ce judecătorii au dispus rejudecarea dosarului. Hotărârea instanței nu este definitivă, dar decizia privind eliberarea acestuia a fost executorie.

„Anulează mandatul de executare a pedepsei închisorii nr. 111 din 02.03.2021 emis de Judecătoria Botoşani, precum şi celelalte forme de executare emise (…). Dispune punerea de îndată în libertate a condamnatului, dacă nu este reţinut, arestat sau deţinut în altă cauză. Executorie”, se arată în decizia Judecătoriei Botoșani de miercuri, 8 iunie a.c.

Condamnat la un an de închisoare

În vârstă de 36 de ani, Bogdan L, a fost condamnat în primă fază de Judecătoria Botoșani la un an de închisoare cu executare. Sentința a rămas definitivă prin neapelare, iar pe numele lui a fost emis și mandatul de executare a pedepsei. Încarcerat anul acesta, tânărul, care a lipsit din țară în timpul procesului, a contestat acum sentința pe motiv că nu a știut că a fost trimis în judecată și prin urmare nu a beneficiat de dreptul la apărare. Judecătorii au analizat acum cele invocate de el și i-au dat câștig de cauză. Prin urmare, procesul său ar urma să fie reluat de la zero, inclusiv cu procedura citării în Camera preliminară.

Întâmplare petrecută în 2015

Totul i s-a tras de la o întâmplare petrecută pe 6 ianuarie 2015. Atunci, tânărul a fost prins la volanul unui BMW, pe DN 24 C, în urma unui control făcut de polițiștii de frontieră și polițiștii de la postul comunal Românești. Inițial, tânărul a susținut că are permis de conducere emis de autoritățile italiene, dar verificările în bazele de date internaționale au arătat că ar fi vorba de o minciună.

În plus, și cei de la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Botoșani au comunicat că tânărul nu figurează în evidențe cu permis de conducere. Doar că, la scurt timp de la declanșarea cercetărilor, Bogdan L. a plecat din țară. Din acest motiv, el nu a putut fi audiat în calitate de suspect și de inculpat, rudele susținând că ar fi plecat în Italia.

Abia în 2018 autoritățile italiene au comunicat că acesta ar avea domiciliul undeva prin Catania. Ulterior, Consulatul României la Catania a comunicat faptul că tânărul se afla din data de 22 ianuarie 2016 în Penitenciarul din Messina, de unde a fost eliberat câteva luni mai târziu.

Deși a fost citat și la domiciliul din Catania, prin intermediul unei proceduri internaționale, citația a fost remisă autorităților judiciare române întrucât tânărul nu a fost de găsit. Așa se face că în mai 2019 procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani l-au trimis în judecată în lipsă, iar șase luni mai târziu a început procesul.

Judecătorii l-au citat din nou pentru a-l audia, însă nici de data aceasta tânărul nu a fost de găsit. Așa că în ianuarie 2021 Bogdan L. a fost condamnat la închisoare cu executare. Acum, însă, procesul ar urma să fie reluat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...