spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPremiu naţional acordat pentru promovarea operei lui Nicolae Iorga (video)

Premiu naţional acordat pentru promovarea operei lui Nicolae Iorga (video)

Primăria Botoşani a găzduit astăzi, 10 iunie, gala de decernare a Premiului Naţional de Istorie „Nicolae Iorga”, premiu instituit în urmă cu 20 de ani de Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga”.

Ne-am întâlnit astăzi pentru această manifestare care ne este foarte dragă, pentru una dintre valorile municipiului Botoşani. Apreciez implicarea doamnei Violeta Damaschin în organizarea acestui premiu, la 151 de ani de la moartea istoricului, în jurul acestei date. Primăria bugetează acest premiu, alături de Premiul Mihai Eminescu şi suntem încântaţi să vă avem astăzi aici”, a declarat primarul Cosmin Andrei.

Violeta Damaschin, preşedintele Asociaţiai Culturale „Nicolae Iorga”, a amintit că în alţi ani, gala includea ample manifestări care începeau la Casa Memorială „Nicolae Iorga”, cu o întâlnire cu invitaţii, după care urmau simpozionul, organizat, de regulă, în sala polivalentă a Muzeului Judeţean şi spectacolul la Teatrul „Mihai Eminescu”, după o piesă de teatru semnată de marele istoric. Gala decernării premiului avea loc înainte sau după spectacol. După doi ani de pandemie, organizarea a impus un scenariu atipic, însă iniţiatorul acestui premiu speră ca manifestarea să recapete amploarea de odinioară.

Sperăm ca ediţia din acest an să fie un început pentru reluarea amplorii manifestărilor din cadrul Zilelor <Nicolae Iorga>, din 5 – 6 iunie, din 27 – 28 noiembrie, la comemorare, iar din anul 2019, Asociaţia Culturală <Nicolae Iorga> a propus şi a invitat chiar şi în ziua de 6 decembrie să organizăm manifestări, aşa cum s-ar cuveni pentru o personalitate de talia istoricului Nicolae Iorga”, a mai spus Violeta Damaschin.

Acest premiu a fost acordat pentru prima dată în anul 2003, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Municipal. Atunci laureat a fost reputatul critic şi istoric literar Valeriu Râpeanu.

„Să facem ceva mai mult pentru a-l omagia cum se cuvinte pe Nicolae Iorga”

Cei prezenţi au vizionat un film documentar, realizat cu materialul pus la dispoziţie de Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga”.

Dacă am face un congres al istoricilor români, probabil că Botoşaniul are, cu siguranţă, un rol foarte important în această regină a ştiinţelor umaniste, cum este istoria. Acest privilegiu, merită Botoşaniul de a acorda acest mare premiu, trebuie să devină o sarcină pentru cei ce reprezentăm administraţia culturală, conducerea administrativă a oraşului, instituţiile de cultură, oamenii de cultură, societatea civilă, să facem ceva mai mult pentru a-l omagia cum se cuvinte pe Nicolae Iorga”, a declarat Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură.

Violeta Damaschin a anunţat apoi că laureatul premiului este  George Arhip, muzeograf la Casa Memorială „Nicolae Iorga”.

Ca muzeograf la Casa Memorială Nicolae Iorga este un lucru incredibil ce mi se întâmplă, faptul că domnul profesor Andrei Pippidi, nepotul istoricului Nicolae Iorga, a vorbit atât de frumos despre cele două volume. Prima amintire ca muzeograf la Casa Memorială <Nicolae Iorga>, în 2015, când domnul profesor a venit la manifestările Iorga, eu, ca proaspăt muzeograf, am încercat să îi prezint casa, iar la sfârşit, aşezat pe banca de la umbra nucului, domnul profesor mi-a spus exact aşa <trebuie să recunosc că mi-ați depășit toate așteptările>. A fost cea mai frumoasă apreciere pentru mine şi cred că această frază mi-a dat un imbold pentru a încerca să mă ridic la nivelul aşteptărilor”, a spus George Arhip. El a adăugat că cele două volume apar şi în format pdf pe site-ul Muzeului Judeţean.

Premiu de 6000 de lei pentru laureat

Muzeograful a primit diploma şi premiul de la primarul Cosmin Andrei. Partea financiară a premiului, în cuantum de 6000 de lei net, a fost asigurată de Primăria Botoşani. Acest premiu se acordă anual unui cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste care, prin lucrările şi prin activitatea sa, s-a dedicat studiului personalităţii şi operei istoricului Nicolae Iorga.

Traian Apetrei, fostul director al Teatrului „Mihai Eminescu” a arătat că „este o datorie să dăm o respiraţie naţională” acestei manifestări, apreciind că se impune ca iniţiatorii premiului să colaboreze şi cu alte instituţii în promovarea şi cunoaşterea operei lui Nicolae Iorga.

Şi istoricul Gheorghe Median consideră că trebuie făcut mai mult pentru ca acest premiu să fie cunoscut. „Mi-aş dori ca ediţiile următoare să fie nişte sărbători adevărate ale Botoşanilor.  Eu, când am luat în 2007 premiul, au venit şi laureaţi dinainte. Se poate face un efort să fie invitaţi şi atunci manifestarea ar fi şi mai importantă şi ecourile ei ar deosebite”, a concluzionat Gheorghe Median.

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, a anunţat că, în toamna acestui an sau cel târziu în primăvara anului viitor, va fi făcută reacreditarea muzeului, în muzeu de importanţă naţională, care să poarte numele lui Nicolae Iorga.

Pornind de la ideea că Botoşaniul îi este dator marelui istoric, fostul primar Florin Egner a reiterat necesitatea intrării în patrimoniul municipiului a Casei Manolache Iorga (fost sediu al Muzeului de Etnografie până în anul 2007 – n.r.).

Patru botoşăneni sunt laureaţi ai acestui important premiu

Potrivit muzeografului Sergiu Balanovici, George Arhip a reuşit o performanţă în sine. „Cred că alături de academicianul Andrei Pippidi, este printre singurii laureaţi ai Premiului <Nicolae Iorga> care a luat premiul de două ori”, a spus Sergiu Balanovici, reamintind că sunt patru botoşăneni laureaţi ai acestui premiu, respectiv Gheorghe Median, Sergiu Balanovici, George Arhip şi Rodica Cracană, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Statului.

George Median a obţinut premiul în 2007, pentru cartea „Nicolae Iorga şi Botoşanii – Legături epistolare”. În anul 2016, laureaţi au fost Sergiu Balanovici, Rodica Cracană şi Sergiu Balanovici pentru cartea „Memoria arhivelor botoşănene – Nicolae Iorga”. În acest an, Ovidiu Arhip a fost premiat pentru cărţile „Din colecţia Casei Memoriale Nicolae Iorga Botoşani. Catalogul operelor istoricului 1892- 1940” și ”Nicolae Iorga – o bibliografie”.

rbt

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...