marți, aprilie 16, 2024
AcasăLocal BTApa a început să ajungă în comuna Ungureni. Oamenii erau disperaţi

Apa a început să ajungă în comuna Ungureni. Oamenii erau disperaţi

După o lună și o săptămână, timp în care au rămas fără apă potabilă, locuitorii comunei Ungureni ar putea beneficia de lichidul vital în timpul zilei de astăzi. Asta după o sumedenie de telefoane, intervenții și discuții cu toți factorii responsabili.

Vestea cea mare a venit în jurul prânzului, când apa a început să se adune în rezervorul comunei Ungureni.

Situația din comună ajunsese să fie marţi dimineață extrem de tensionată pentru că, deși Nova Apaserv a anunțat aplicarea unui program restricționat pe magistrala care vine de la Prut, comuna nu primise nicio picătură de apă. Asta cu toate că programul introdus prevedea ca localnicii să beneficieze de apă luni și marți.

„A trecut luni, iar azi tot nu avem apă. Am sunat la Nova Apaserv, am sunat la Consiliul Județean, pentru că Nova Apaserv este în subordinea lor. Am vrut să vedem de ce nu primim în continuare apă și au dat vina unii pe ceilalți. Este vorba clar de incompetență. Nu se poate să minți în față, cu nerușinare, mii de oameni. Este o situație disperată pentru că, din cauza secetei, nu mai avem nici apă în fântâni”, a spus o femeie din Ungureni.

„Efectiv nu vor să dea drumul la apă”

La rândul său, primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache, a mers mai multe zile în șir pe traseul urmat de conducta de alimentare cu apă pentru a vedea situația din teren, dacă există vreo avarie și ce se întâmplă în alte comune. Iar de vineri și până astăzi a dat numai telefoane peste tot, iar în ciuda tuturor demersurilor până azi azi dimineață în bazinul comunei nu ajunsese nicio picătură de apă.

„Efectiv nu vor să dea drumul la apă. Am fost de mai multe ori la Trușești și nu era apă nici în bazin la Trușești. Este drept, apa ajunge prima dată la Trușești și la Dângeni și apoi la Ungureni. Dacă ar pompa apă în sistem, ar ajunge și la noi. La stația de pompare de la Cucuteni, de exemplu, au șase pompe, dar nu funcționează decât una singură. Cum să mai ajungă apa la noi?”, a declarat primarul Ilie Ivanache.

„Nu înțeleg cum pot să spună cei de la Nova Apaserv că primarul este de vină”

Situația a început să se schimbe, însă, de ieri seară, când primarul, însoțit de viceprimar, a mers din nou pentru a verifica situația din sistemul de alimentare cu apă potabilă.

„La ora 23 era dat drumul la apă și se pompa în sistem, dar a ajuns prea puțină apă. La Trușești, de exemplu, sunt două bazine. Un bazin de o mie de metri cubi, care este pentru noi, vine la Dângeni, Ionășeni și Ungureni. În acesta curgea apă foarte bine, dar nu a mai ajuns la noi. Intră cam 100 de tone de apă în coloană, pentru că este o conductă de vreo 24 de kilometri.

La Dângeni a ajuns, dar nu s-a umplut bazinul. În schimb, la noi nu a mai ajuns nimic. Nu înțeleg cum pot să spună cei de la Nova Apaserv că primarul este de vină, când la noi în bazin nu a ajuns nicio picătură de apă. Ca să țin apă la vremea asta în bazin, să se bâhnească, să prindă bacterii, ar fi o crimă”, a adăugat primarul Ivanache, care spune că oamenii s-ar mai liniști chiar dacă ar ști că primesc apă fie și numai de două ori pe săptămână. Asta pentru că și fântânile din comună s-au golit, din cauza secetei.

Vină dată pe o avarie

De partea cealaltă, reprezentanții Consiliului Județean (CJ) au susținut că încă de la finele săptămânii trecute s-a stabilit un program de furnizare a apei potabile pe comune. Astfel, în perioada 11 – 30 iunie a.c. (inclusiv), pentru refacerea rezervelor de apă potabilă, apa ar urma să fie livrată, pe sistemul de alimentare din râul Prut, în zilele de luni și marți către comunele Ungureni și Dângeni, în zilele de miercuri și joi în comunele Albești, Todireni și localitățile Guranda, Băbiceni și Broșteni, iar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică se va furniza apa potabilă în comuna Trușești.

În schimb, vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu, a precizat că situația în care s-a ajuns s-ar datora unei avarii care a survenit în zona localității Guranda. „Acolo conducta trece printr-un iaz și cei de la Nova Apaserv nu au cum să intervină. Problema se știe de circa o săptămână și s-a decis să se schimbe traseul la conductă, dar este nevoie de circa 150 de metri de conductă, pe care nu o au în stoc pentru că este și de diametru mare, undeva la 600 de milimetri.

Sunt în procedură de achiziție, dar toate aceste proceduri sunt birocratice. Azi-mâine ar trebui să o achiziționeze și deja s-a vobit cu primăriile, să le dea buldo-excavatoarele, să-i ajute, acordul pentru intervenția pe terenul proprietate privată urmând să-l obțină primarul. Prin urmare, soluția ar fi să devieze traseul, undeva pe marginea drumului, așa încât conducta să nu mai treacă prin mijlocul iazului. Eu le-am cerut un termen de rezolvare, dar totul depinde de cât de repede va fi achiziționată acea bucată de conductă”, a spus vicepreședintele CJ, Bogdan Dăscălescu.

„Noi pompăm de ieri dimineață spre Ungureni”

În acest context, cei de la Nova Apaserv au susținut că livrarea de apă potabilă pe bază de program a fost decisă tocmai pentru a furniza apa către comunele afectate. „Noi pompăm de ieri dimineață spre Ungureni și în prezent se lucrează la capacitatea maximă. Am oprit și spre Trușești pentru ca apa să se ducă direct la Ungureni. La Dângeni bazinul s-a umplut și acum se pompează totul spre Ungureni. Se lucrează cu 350 de metri cubi pe oră”, a spus Gelu Matei, inginer șef în cadrul Nova Apaserv.

În plus, a fost nevoie mai întâi ca bazinul de la Dângeni, de 400 de metri cubi să se umple pentru ca apa să plece mai departe spre Ungureni. Totodată, dacă nu ar fi fost avaria de la Guranda, apa ar fi ajuns mult mai repede, dar în zona avariei se pierde mai bine de jumătate din cantitate.

Sistem subdimensionat 

În urma tuturor intervențiilor, abia astăzi în jurul orei 12 a început să se umple bazinul de 500 de metri cubi de la Ungureni. „În ritmul ăsta, bazinul se va umple spre seară. Doar că sistemul este gravitațional. Prin urmare, noi dacă dăm acum drumul la apă, aceasta ar ajunge maxim la vreo 200 de familii, iar la celelalte 1.300 iar nu va fi apă. Va trebui să așteptăm să se umple, să treacă măcar de două treimi. Pentru că și acest sistem, construit în 2004, s-a făcut cu bani puțini. Dacă se știa câți abonați vor fi, se făcea din start un bazin de măcar o mie de metri cubi. Acum, noi va trebui să realizăm un al doilea bazin de rezervă cu o capacitate de o mie de metri cubi sau măcar încă 500 de metri cubi”, a explicat primarul Ilie Ivanache.

Discuțiile dintre primărie, CJ și Nova Apaserv ar fi apărut după ce un echipament de la o stație de pompare a fost afectat de un trăsnet, săptămâna trecută. Dacă acesta ar fi funcționat, toate părțile implicate se puteau informa la orice oră din zi și din noapte cu ce cantitate de apă intră în sistem. Ori, fiind afectat tocmai senzorul cu pricina, a fost nevoie de o sumedenie de telefoane, deplasări în teren și informații contradictorii.

Reprezentanții Nova Apaserv reamintesc utilizatorilor din zonele afectate că folosirea apei în alte scopuri decât cel menajer duce la o creștere a consumurilor peste capacitatea maximă instalată a sistemelor de alimentare cu apă, ceea ce determină dificultăți în asigurarea unui nivel minim de apă în rezervoare, care să permită funcţionarea capacităţilor de pompare în regim normal. În vederea evitării eventualelor efecte negative cauzate de lipsa apei, cei de la operatorul de apă recomandă utilizatorilor afectaţi să-şi creeze rezerve de apă potabilă pentru perioada de întrerupere.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
13.8 ° C
13.9 °
11.6 °
73 %
5.8kmh
75 %
mar
14 °
mie
11 °
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...