sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTColectarea deşeurilor din poartă în poartă câştigă teren în judeţul Botoşani

Colectarea deşeurilor din poartă în poartă câştigă teren în judeţul Botoşani

Conducerile mai multor primării din judeţ iau în calcul modificarea sistemului de colectare a deşeurilor, respectiv implementarea colectării din poartă în poartă. Acesta a fost unul dintre subiectele şedinţei care a avut loc săptămâna trecută, şedinţă organizată de conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Ecoproces” cu primarii din zona IV.

Colectarea din poartă în poartă permite trecerea la aplicarea principiului <plăteşte cât arunci>. Sunt câteva etape de îndeplinit. Primăriile sunt cele care stabilesc sistemul de colectare, însă trebuie să accepte şi populaţia.

În momentul de faţă am finalizat cu obligaţiile stabilite prin proiectul mare, cel în baza căruia s-a realizat depozitul de la Stăuceni. Suntem condiţionaţi doar de contractele cu operatorii, contractul de asociere în baza căruia s-a înfiinţat ADI <Ecoproces>, voinţa UAT-urilor şi puterea de susţinere a acestui sistem de colectare”, a declarat Ovidiu Aparaschivei, directorul ADI „Ecoproces”.

Costuri mari pentru sistemul de colectare din poartă în poartă

Potrivit oficialului, trecerea la sistemul de colectare din poartă în poartă implică costuri mai mari, cea mai mare influenţă având-o creşterea preţurilor la combustibili. Altfel spus, cetăţenii ar urma să plătească o taxă de salubrizare majorată.

Sunt UAT-uri care ar fi dorit să treacă imediat la acest sistem de colectare, însă nu se poate pentru că sunt de făcut mai mulţi paşi. Unul ar fi modificarea regulamentului de organizare şi funcţionare, urmată de aprobarea noului sistem de către consiliile locale şi Adunarea Generală a Acţionarilor a ADI <Ecoproces>. Urmează fundamentarea tarifului de către operator şi aprobarea acelui tarif. Sunt etape care necesită timp. Şi mai este o problemă, taxele nu pot fi majorate pe parcursul anului. Din acest motiv, eu am propus primarilor interesaţi ca noul sistem să se implementeze cu 1 ianuarie 2023”, a explicat Ovidiiu Aparaschivei.

Aplicarea sistemului „plăteşte cât arunci”, presupune existenţa pubelelor care să aibă cod de bare şi a maşinilor care să aibă cântar.

În oraşe sunt prevăzute insule de colectare. În municipiul Botoşani se doreşte implementarea unui sistem cu containere îngropate, care sunt foarte scumpe şi finanţatorul suportă doar 16.000 de euro pentru o singură insulă formată din patru containere, diferenţa trebuind să o suporte UAT-ul. Acum vor fi făcute calcule. Platformele îngropare presupun şi maşini adecvate. Ce-i drept, este o îmbunătăţire a sistemului pentru că platformele îngropate sunt mai estetice şi nu mai permit aruncarea deşeurilor la întâmplare”, a mai afirmat oficialul.

Sistem aplicat deja în trei comune

Prin modificarea reglementărilor vizând regimul deşeurilor, comunele din zona periurbană au avut cadrul legal pentru implementarea sistemului de colectare din poartă în poartă, sistem care se aplică şi în zonele cu case din municipiul Botoşani.

În comunele Mihai Eminescu, Răchiţi şi Curteşti demersurile au început de anul trecut. Primăriile au avut nevoie de o perioadă pentru cumpărarea pubelelor, distribuirea acestora şi informarea cetăţenilor. În comuna Mihai Eminescu sistemul se aplică de la 1 aprilie 2022, iar în comunele Răchiţi şi Curteşti (satele Curteşti, Mănăstirea Doamnei şi Orăşeni), din această lună.

Există un control asupra modului în care se colectează deşeurile. În momentul când cetăţeanul pune deşeurile în containerul pe care-l scoate la poartă, trebuie să aibă grijă ce pune acolo”, a arătat Ovidiu Aparaschivei. Totodată, cetăţenii sunt îndrumaţi să colecteze separat deşeurile din carton, hârtie, plastic şi metal.

Florin Bulgaru, primarul comunei Răchiţi, a declarat că eficienţa acestui sistem se va vedea în timp.
Avem experienţa altor localităţi din ţară şi din lume. Prin acest sistem va scădea cantitatea de deşeuri deoarece va intra în obişnuinţa cetăţenilor să colecteze deşeurile selectiv. Noi le explicăm cetăţenilor cum trebuie să procedeze. Încet – încet, va câştiga teren colectarea selectivă şi va scădea cantitatea de deşeuri transportată la depozit”, a spus edilul. Potrivit acestuia, anul trecut, taxa de salubrizare plătită de cetăţeni a fost 7,5 lei de persoană pe lună, în acest an fiind de 10 lei de persoană.

În schimb, în comuna Vlădeni este agreat în continuare sistemul de colectare la platforme, primăria amenajând lângă platformele existente şi spaţii pentru colectarea deşeurilor reciclabile. Aceeaşi manieră de lucru este menţinută şi în comuna Todireni.

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
6.9 ° C
7.2 °
5.5 °
95 %
1.4kmh
17 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...