spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTInstituţie spartă din ambiţii politice

Instituţie spartă din ambiţii politice

Aleşii PSD au votat ieri reorganizarea DSPSA, condusă de liberalul Eugen Ţurcanu, cele două tabere fiind în conflict deşi la centru sunt aliate.

Consilierii municipali botoşăneni au avut miercuri şedinţă extraordinară. Proiectul cel mai important a vizat aprobarea Studiului de fundamentare vizând reorganizarea unor servicii publice. Altfel spus, studiul de fundamentare vizând reorganizarea Direcţiei Servicii Publice, Sport şi Agrement (DSPSA).

În această dimineaţă, consilierii liberali au transmis că nu vor participa la şedinţă.

Considerăm că studiul supus aprobării Consiliului Local, privind reorganizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement prin divizarea parțială și transmiterea patrimoniului administrat de aceasta, aferent Serviciului Intervenții Edilitare și Serviciului Amenajare Spații Verzi către Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oboarelor și Cimitirelor, nu reprezintă o analiză reală, profesionistă, în vederea reorganizării unor servicii publice, ci o formă mascată de modificare a structurii manageriale în interesul unei grupări politicianiste”, au transmis aceştia.

”Propunem reorganizarea unor servicii publice pentru o mai bună eficienţă”

Consilierul USR Marcel Gheorghiţă l-a rugat pe primarul Cosmin Andrei să dea mai multe amănunte în legătură cu reorganizarea acestor servicii publice.

Propunem reorganizarea unor servicii publice pentru o mai bună eficienţă şi am ajuns la această concluzie în urma unei analize pe care am avut-o cu colegii cu comenzi de lucrări transmise către DSPSA în ceea ce priveşte gestiunea spaţiilor verzi, intervenţii edilitare în municipiul Botoşani. Am avut o serie de şedinţe cu colegii de la Direcţia Edilitare, care transmit aceste comenzi către DSPSA şi aceasta este propunerea pe care am făcut-o, transferul unor servicii, împreună cu personalul aferent, fără a modifica grila de salarizare a celor care lucrează acolo”, a explicat primarul.

Nemulțumiri legate de studiul de fundamentare

Raluca Curelariu, consilier USR, a apreciat că este nevoie de o resetare pe anumite servicii ale primăriei, însă a fost nemulţumită de modul în care a fost realizat studiul de fundamentare.

Am remarcat în studiu că a fost făcută o comparaţie între a da aceste servicii la un serviciu al primăriei sau a le da în delegare de gestiune altcuiva. Ce nu am văzut şi aş fi vrut să văd în studiu e o comparaţie între gestionarea acestor servicii de către DSPSA, respectiv SPAPOC (Serviciul Public de Administrare a Pieţelor, Oborului şi Cimitirelor – n.r.). Deşi sunt perfect de acord că DSPSA-ul nu ar trebui să fie un mastodont care să gestioneze atât de multe servicii, nu ştiu dacă aceasta este cea mai bună variantă şi aş fi vrut să văd o comparaţie între SPAPOC şi DSPSA. Din punctul acesta de vedere nu cred că acest studiu este la obiect şi nu cred că ne ajută să luăm o decizie argumentată”, a apreciat Raluca Curelariu.

„Acum, acolo este o struţo-cămilă”

Viceprimarul Bogdan Bughăianu a răspuns că această reorganizare sub tutela SPAPOC se face pentru a aduna toate serviciile care ţin de administrarea domeniului public.

Toate pot fi organizate şi de aici rezultă şi o eficienţă în teren mult mai bună. Acum acolo este o struţo-cămilă care se ocupă de cultură, sport, spaţii verzi, câini vagabonzi, peste un sfert din activitatea Primăriei Botoşani şi oricât de bun ar fi un om care ar putea să conducă o asemenea structură, este imposibil de condus pentru că are multiple domenii de activitate. Sub SPAPOC adunăm tot ce ţine de administrarea domeniului public”, a explicat Bogdan Buhăianu.

Proiectul a fost votat, întrunind 12 voturi „pentru” date de cei 11 consilieri PSD şi de Liviu Toma – PRO România. Cei doi consilieri USR au votat împotrivă.

DSPSA se va adresa Prefecturii şi instanţei

Votul nu înseamnă însă că de mâine începe reorganizarea DSPSA, procedura implicând o etapă de consultare publică şi încă un vot în deliberativul local. Mai mult, aşa cum s-a înţâmplat şi în cazul administratorilor Eltrans, se anunţă noi procese în instanţă. „DSPSA-ul va ataca la Prefectură şi ulterior ne vom adresa instanţelor de judecată pentru a ne căuta dreptatea cu privire la această reorganizare. Pentru că avem o unitate care funcţionează, avem o instituţie care îşi face treaba, care este funcţională, un întreg staff la serviciile administrative care face ca lucrurile să meargă şi acum se sparge, se pulverizează totul, doar de dragul de a da nişte sinecuri unor prieteni şi să-şi pună nişte marionete în faţă ca să fie mai uşor manevrabile”, a transmis Eugen Ţurcanu, consilier municipal şi director al DSPSA.

„Acest studiu este făcut pe genunchi”

Eugen Ţurcanu a adăugat că, aşa cum s-a transmis şi în această dimineaţă, acest studiu vizând reorganizarea DSPSA „este făcut pe genunchi”.

Acest studiu este făcut de către o persoană care nu este deloc abilitată în acest sens şi nu are nicio calificare pentru a face un document de o asemenea anvergură, plus că în conţinutul lui, după cum aţi văzut, nu scrie nimic despre costuri, beneficii, cheltuieli, estimări, pur şi simplu se bate mult darabana despre externalizare sau nu, gestiune proprie sau directă, pur şi simplu nişte date abstracte, generalizate, care nu au nicio legătură cu punctul pe care l-am avut în dezbatere prin vot”, a spus Eugen Ţurcanu.

Miza este asigurarea unor funcţii

Dincolo de reproşurile vizând întârzierea unor lucrări, este evident că se doreşte reorganizarea DSPSA pentru ca, în final, Eugen Ţurcanu să rămână fără funcţia de director. Conflictul Eugen Ţurcanu – Cosmin Andrei este vechi. Se pare că actualul primar nu poate uita perioada în care şi-a pierdut funcţia de viceprimar în favoarea lui Eugen Ţurcanu. Pe de altă parte, prin preluarea unor servicii de la DSPSA, SPAPOC va fi transformat în direcţie şi va fi înfiinţată încă o funcţie de director. Deocamdată, liderii PSD nu s-au pronunţat în legătură cu persoana care va fi numită la conducerea noii direcţii.

Toate aceste decizii sunt pe undeva de neînţeles, în condiţiile în care, la nivel central PSD şi PNL sunt la guvernare.

Noi, la nivel de România, suntem într-o mare alianţă cu acest partid. Eu fac parte din PNL. La nivel local, după cum observaţi de câteva luni, sunt executaţi unul câte unul, cu ghilimelele de rigoare evident, toţi directorii puşi de către PNL. Nu s-a făcut nicio discuţie, nu s-a negociat nimic la nivel de municipiu.

Dacă la nivel de judeţ tot mă uit şi rămân costernat în fiecare săptămână că mai este dat afară un director, ne-am aşteptat ca acest domn primar, mare lider PSD în teritoriu, să aibă o discuţie normală şi de bun simţ şi cu noi, cei de la municipiu. Nu a făcut acest lucru şi, din câte am înţeles de la domnul preşedinte Şoptică, nici cu dumnealui nu a discutat şi nici nu vrea să discute absolut deloc şi am ajuns în această situaţie hilară în care noi suntem strânşi de gât şi eliminaţi unul câte unul, zi de zi”, a mai precizat Eugen Ţurcanu.

Acesta intenţionează să facă propuneri pentru ca unele funcţii să revină PNL-ului.

Pe de altă parte, voi propune şi eu în forurile statutare ale partidului să solicităm şi să negociem postul de viceprimar, ca să nu mai spun alte posturi de directori care sunt în subordinea Consiliului Local, pentru că s-a vacantat recent postul de director la Direcţia Edilitare.

De ce să nu solicităm să ni se dea postul de director la Direcţia Edilitare? Spun şi eu. Pentru că la genul acesta de post este foarte indicat să facă parte din comisie poate şi un membru doi din partea PNL pentru echidistanţă şi obiectivitate. Pentru că ştiu este un post ocupat prin concurs, dar măcar să ni se dea o şansă”, a concluzionat Eugen Ţurcanu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...