spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTRevoltă în comunele lăsate fără apă. Oamenii vor să organizeze proteste

Revoltă în comunele lăsate fără apă. Oamenii vor să organizeze proteste

Problemele înregistrate în sistemul de alimentare cu apă potabilă din râul Prut genererează nemulțumiri în rândul botoșănenilor. Sătui să stea fără apă, oamenii ameninţă cu proteste.

După ce Nova Apaserv a anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, un program de furnizare a apei potabile pe comune, sătenii din localitățile respective s-au declarat revoltați și amenință cu organizarea unor acțiuni de protest în fața Consiliului Județean și a sediului operatorului de apă. Cele mai multe reacții au venit din comuna Todireni, comună cu peste 3.000 de locuitori.

„Adevărul este că suntem pur și simplu îngroziți…Cum vom rezista fără apă? Când ne vom spăla, cum vom folosi băile, cum vom gestiona o astfel de situație?”, se întreabă oamenii, pe bună dreptate.

„Parcă ne-am întors în timp cu 100 de ani”

Cum sătenii nu au avut apă în ultimele zile, iar fântânile au rămas fără apă din cauza secetei, localnicii sunt deciși să meargă la autorități să-și ceară drepturile. „Nici azi nu avem apă….Africa sau România? Noi încă învățăm la școală – vacanța pentru elevii din învățământul profesional începe în iulie (n.r. – în comuna Todireni există și Liceul tehnologic). Sunt familii cu copii mici, oameni bolnavi, ne așteptăm copiii acasă. Oare mai vin? Fântânile nu au apă… parcă ne-am întors în timp cu 100 de ani”, spun localnicii.

Cei mai tineri, iar cei care au bani puși deoparte și mașini iau în calcul să se aprovizioneze cu apă din celelalte localități ori de la magazinele din zonă, însă cei mai expuși sunt vârstnicii, care nu au nici resurse financiare, dar și forța să mai care gălețile cu apă de la sute de metri distanță. Din acest motiv, cei din Todireni discutau cu privire la organizarea unui protest la CJ și Nova Apaserv.

„Cineva pe un grup de socializare zicea că nu se rezolvă nimic….vom face stocuri de apă pentru cele necesare. Astăzi este o săptămână de când nu avem apă curentă”, se plâng sătenii.

Apă distribuită cu porţia

Revolta s-a iscat după ce la sfârșitul săptămânii trecute reprezentanții Nova Apaserv au anunțat că, în perioada 11 – 30 iunie a.c.(inclusiv), apa ar urma să fie livrată, pe sistemul de alimentare din râul Prut, în zilele de luni și marți către comunele Ungureni și Dângeni, în zilele de miercuri și joi în comunele Albești, Todireni și localitățile Guranda, Băbiceni și Broșteni, iar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică se va furniza apa potabilă în comuna Trușești. Prin urmare, oamenii din aceste localități vor avea apă doar două zile pe săptămână.

Problemele au apărut după ce magistrala care vine dispre Ștefănești s-ar fi spart în apropiere de Guranda. Acolo conducta trece printr-un iaz și cei de la Nova Apaserv nu au cum să intervină. Din acest motiv, s-a decis să se schimbe traseul la conductă, dar este nevoie de circa 150 de metri de conductă, pe care cei de la operatorul de apă nu o au în stoc.

Apă oprită pentru toți cei branșați la conducta de la Prut

Astăzi, însă, reprezentanții Nova Apaserv au anunțat că vor sista, în data de 17 iunie 2022, în intervalul orar 8:00-16:00, furnizarea apei potabile către utilizatorii din oraşul Ştefăneşti, oraşul Săveni, respectiv comunele Româneşti, Santa Mare, Călăraşi, Răuseni, Todireni, Albeşti, Truşeşti, Dângeni, Ungureni, Dobârceni, Durneşti, Mihălăşeni, Hlipiceni, inclusiv comunele Bivolari, Andrieşeni din judeţul Iaşi. Motivul ar fi o serie de lucrări programate de către Administrația Națională „Apele Române” – Exploatarea Complexă Stânca -Costești în zona stației de Pompare Stânca, în vederea remedierii unor defecțiuni pe conducta de aducțiune. Astfel, întrucât tratarea apei, umplerea și reechilibrarea sistemului sunt operațiuni ce trebuie să se facă lent și treptat pentru evitarea producerii unor eventuale avarii, și corelat cu configurația terenului în zonele de distribuție, cei de la Nova Apaserv anunță că reluarea furnizării apei va fi resimțită diferențiat de către aceștia, întregul sistem intrând în parametrii normali de funcționare abia în cursul zilei de vineri, 24 iunie a.c.. Din acest motiv, pentru evitarea efectelor negative cauzate de lipsa apei, consumatorii sunt rugați să-şi constituie rezervele de apă necesare.

Societatea de apă are probleme mari cu banii

Toate aceste probleme se suprapun pe cele vechi. În primul rând, din cauza problemelor financiare înregistrate la nivelul operatorului de apă, salariile pentru muncitori nu au mai fost majorate, iar specialiștii care mai existau în societate au preferat să se pensioneze, ori s-au orientat spre alte locuri de muncă. În plus, Nova Apaserv a rămas fără utilaje, iar pentru orice intervenție trebuie să închirieze de la alți agenți economici.

Anul acesta, CJ a decis recapitalizarea societății, printre obiective aflându-se și achiziția de utilaje noi. Doar că, deși a fost declanșată procedura, termenul de livrare a utilajelor ar fi de 12 – 16 luni. Prin urmare, mult așteptatele echipamente ar putea ajunge cel mai devreme abia anul viitor.

Reprezentanții Nova Apaserv dau vina pentru această situație pe acutizarea dificultăților financiare cu care operatorul se confruntă încă de la finele anului 2019, aceasta fiind generată de aplicarea legislației specifice din perioada de pandemie (n.r. – când executările silite au fost suspendate, iar gradul de încasare a facturilor a scăzut), pe procesul pierdut la Curtea de Arbitraj cu cei de la Aquaterm, dar și creșterea galopantă a tarifului de furnizare a energiei electrice, respectiv triplarea acestuia la finele anului 2021, față de la începutul anului. Așa se face că după numai un an de la preluarea controlului total de către PSD și ALDE, situația nu a cunoscut nicio îmbunătățire. Iar acest lucru se recunoaște pentru prima dată în mod oficial.

Zeci de mii de lei aruncaţi pe organigramă

Că explozia prețurilor de pe piața energiei electrice a afectat mulți agenți economici, nu mai este un secret. Pe de altă parte, actuala conducere a operatorului de apă a făcut și o serie de cheltuieli nesăbuite. La finalul anului trecut, în condițiile în care pierderile de apă erau uriașe, cei din conducerea operatorului de apă au decis să cheltuiască peste 40.000 de lei pentru servicii de consultanță pentru o nouă organigramă, care a fost adoptată la sfârșitul lunii ianuarie, însă nici până acum nu au fost realizate noile fișe ale posturilor. Așa că nimeni nu știe ce trebuie să facă.

Ba mai mult, deși s-a spus că se reduce numărul de directori de la patru la doi, în luna aprilie s-a solicitat modificarea organigramei, iar numărul celorlalte posturi de conducere, adică de șefi și șefuleți, au crescut de la 36 la 40. S-a ajuns așadar la o schemă de 2 directori, 40 de alte funcții de conducere și 485 posturi de execuție, iar organigrama a crescut de la 520 de posturi, cât avea în ianuarie, la 525 în prezent. Pentru ce au mai plătit cei 40.000 de lei în decembrie, este greu de spus.

Proces pierdut cu Aquaterm

Problemele de la Nova Apaserv s-au acutizat de la finele lui 2020, când societatea a fost executată silit de Aquaterm, în urma unui proces pierdut la Curtea de Arbitraj. Pus în situația să plătească 7,6 milioane de lei, operatorul de apă s-a ales cu conturile blocate, iar datoriile către principalii furnizori de servicii au început să crească. Situația a devenit extrem de gravă când facturile la energia electrică au crescut. Cum operatorul de apă avea deja datorii către E.ON, furnizorul de electricitate a decis să renunțe la contractul cu Nova Apaserv.

Prin urmare, societatea a trebuit să caute imediat un alt furnizor de electicitate pentru a încheia un nou contract, dar tarifele au continuat să crească. Problemele s-au suprapus și pe numirea noului Consiliu de Administrație, din care au ajuns să facă parte numai cei susținuți politic și anume Doru Constantin (PSD), ajuns între timp și director adjunct, Gabriel Atudoroae (ALDE), Ionel Dimitrovici (ALDE), Dumitru Pascariuc (PSD) și Ioan Comarița (PSD).

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...