spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTExpoziție dedicată Iei, la Galeriile de Artă (video)

Expoziție dedicată Iei, la Galeriile de Artă (video)

Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” găzduiesc în perioada 24 – 30 iunie, cea de-a VI-a ediție a expoziției colective de arte vizuale ,,IA – VALENȚE CONTEMPORANEˮ.

Evenimentul este dedicat zilei de 24 iunie – Ziua Universală a iei, zi sărbătorită ca urmare a inițiativei comunității on-line ,,La Blouse Roumaineˮ, începând din anul 2013, în toate zonele României și în toate comunitățile românești din întreaga lume.

Deschiderea expoziţiei a avut loc astăzi, în prezenţa a zeci de elevi, cadre didactice, şefi de instituţii şi a altor botoşăneni nelipsiţi de la manifestările culturale. Mulţi dintre participanţi au venit îmbrăcaţi în ii, astfel că atmosfera a fost cu adevărat de sărbătoare.

Proiect realizat de elevii Liceului de Artă „Ștefan Luchian”

Acest proiect expozițional, realizat de Liceul de Artă ,,Ștefan Luchianˮ şi coordonat de profesorii Genoveva Dolhescu și Adina Strugariu) este realizat în parteneriat cu Muzeul Județean Botoșani. Expoziţia include lucrări de pictură și grafică realizate de elevi, absolvenți și profesori din Botoșani, care au avut ca motiv de inspirație ia – componentă esențială a costumului tradițional românesc.

Acestora li se alătură, ca artiști-invitați: Nicoleta Cărare (Bacău), Anca Georgescu (Constanța) și Liviu Șoptelea (Botoșani).

„Astăzi este o zi a frumuseţii, a feminităţii, este Ziua Internaţională a Iei şi de asemenea, este ziua de Sânziene, este ziua Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava şi este ziua în care, din nou, aţi venit la galerii pentru a ne fi alături la un eveniment expoziţional deosebit datoratm elevilor şi profesorilor de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani”, a spus Ana Coşereanu, unul dintre curatorii evenimentului.

Parteneriat între Muzeu și Liceul de Artă

Laura Tocariu a arătat că este o expoziţie eveniment pentru că marchează derularea unei noi etape dintr-un proiect început şi derulat, ca un parteneriat între Muzeul Judeţean şi Liceul de Artă, proiect care a avut la bază „încurajarea apetitului pentru arta tradiţioanlă, pentru arta populară”.

„Pentru că programa de liceu nu cuprinde neapărat dezvoltarea unor asemenea competenţe, doamnelor coordonator de proiect li s-a părut o idee bună să îndrume elevii în a veni în cercetare la Muzeul de Etnografie. Primele ediţii ale acestei expoziţii s-au derulat la sediul nostru.

Cum, aşa cum ne-am şi aşteptat, lucrurile au înflorit, plăcerea de a lucra bazându-te pe surse de artă populară a devenit una comună cred eu, pentru elevii şi profesorii Liceului de Artă, spaţiul nostru de acolo a devenit neîncăpător, aşa că s-a impus aducerea în Galeriile de Artă a acestor expoziţii”, a spus Laura Tocariu, șeful Secției de Artă Plastică și Etnografie.

Oficialul a adăugat că acest proiect s-a dezvoltat de la an la an, cu lucrări mai bune, mai variate, mai mulţi participanţi care tratează arta populară, ca o sursă de inspiraţie fundamentală, perenă, aşa cum trebuie să fie.

Evenimentul va „înflori” an de an

Profesorul Genoveva Dolhescu a promis că acest eveniment va „înflori” de la an la an, urmând ca la ediţiile viitoare să fie invitaţi
elevi şi profesori din ţară. Beatrice Păpădie, directorul Liceului de Artă, a adresat felicitări
coordonatorilor proiectului şi tuturor celor care continuă tradiţia organizării acestei expoziţii, care încheie un an de succes, cu foarte multe activităţi, cu idei deosebite faţă de ceea ce s-a realizat în anii anteriori.

Prezentă la vernisaj, Doina Federovici, preşedintele Consiliului Judeţean, a afirmat că, atunci când toate instituţiile colaborează, rezultă activităţi frumoase cu şi pentru botoşăneni. „Trebuie să trece graniţa judeţului şi cu acest gen de activităţi şi, de ce nu, să trecem poate şi graniţa ţării”, a spus oficialul, adresând, în final, felicitări tinerilor autori ai lucrărilor expuse.

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean, a lansat coordonatorilor proiectului propunerea ca ediţia de anul viitor să fie organizată la Institutul Cultural Român din Roma – Italia, pe lângă lucrări urmând a fi expuse şi ii din patrimoniul Muzeului Judeţean.

Expoziţia poate fi vizitată zilnic, în intervalul orar 9:30 – 16:30.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...