spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăLocal BTDepozitul de deșeuri de la Stăuceni o ia la vale, dar va...

Depozitul de deșeuri de la Stăuceni o ia la vale, dar va continua să funcționeze (VIDEO)

Conducerea Consiliului Județean (CJ) a anunțat, miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că depozitul de deșeuri de la Stăuceni își va continua activitatea. Este pentru prima dată când reprezentanții CJ au ieșit în public pentru a-și spune punctul de vedere în legătură cu Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni de la declanșarea scandalului.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Cabinetul președintelui CJ, Doina Federovici, marți, pe 28 iunie, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, la solicitarea societății căreia i-a fost delegată operarea CMID Stăuceni, a efectuat un control la Depozitul ecologic.

„În cadrul acestuia, pe baza determinărilor topometrice, s-a constatat că <<în corpul depozitului erau 0 mc de levigat>>, <<fapt ce este în concordanță cu prevederile legale>>”, se arată în comunicatul de presă. În aceste condiții, activitatea CMID Stăuceni va continua și după data de 1 iulie. Informația a fost confirmată și de către conducerea Comisariatului Județean de Mediu din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

„Ultimul control a fost efectuat pe 28 iunie și urmează să comunicăm rezultatele acestuia inclusiv Agenției pentru Protecția Mediului, care cel mai probabil va anula suspendarea autorizației integrate de mediu”, a precizat Cristina Kashyap, șeful Comisariatului de Mediu Botoșani.

Nicio explicație cu privire la suspendarea depozitului

În comunicatul transmis de conducerea CJ nu se menționează însă nimic despre cum s-a ajuns la notificarea transmisă de Agenția pentru Protecția Mediului (APM) privind suspendarea autorizației integrate de mediu și nu sunt prezentate nici soluțiile aplicate pentru eliminarea levigatului din cropul depozitului.

În schimb, președintele CJ, Doina Federovici menționează că, de la preluarea mandatului de către actualul executiv al CJ, toate cele 14 măsuri trasate de Garda Națională de Mediu  „au fost rezolvate, astfel încât activitatea de acolo să fie prietenoasă cu mediul înconjurător”, punctând și faptul că în ultimul an și jumătate, la CMID Stăuceni s-au făcut mai multe investiții.

S-au montat instalațiile pentru captarea gazelor și o instalație de detectare a radioactivității. De asemenea, s-a adus o nouă stație de osmoză, de capacitate mare, prin care să se trateze surplusul de levigat și care acum este în proces de avizare la Agenția pentru Protecția Mediului.

„Luna trecută am primit vizita de monitorizare de la AMPOS Mediu a proiectului implementat la Stăuceni, iar reprezentanții acestui organism s-au declarat mulțumiți de ceea ce au găsit, CMID Stăuceni fiind considerat un model de bune practici privind modul în care a fost implementat proiectul european”, a declarat Dorin Birta, vicepreședintele CJ. Asta deși încă de la punerea în funcțiune a depozitului au existat probleme.

Lucrări începute din 2012

Astfel, CMID Stăuceni a fost realizat cu fonduri europene și presupunea tocmai respectarea tuturor normelor de mediu europene. Lucrările au început în 2012 și au durat aproape trei ani, costând peste 143 de milioane de lei, adică aproape 11 milioane de euro, aici fiind incluse și costurile pentru închiderea fostelor platforme de gunoi neecologice. Depozitul a fost pus în funcțiune în 2016 însă, după numai trei ani de la deschidere, în septembrie 2019, în incintă a izbucnit un incendiu masiv, pompierii având nevoie de două zile pentru a-l stinge. Focul ar fi izbucnit, potrivit pompierilor, din cauza autoaprinderii materialelor depozitate acolo, pe fondul inexistenței instalației de captare a gazului.

Verificările făcute atunci au scos la iveală că operatorul ar fi început depozitarea deșeurilor din colțul opus față de cum fusese menționat în regulamentul de administrare a depozitului. Din acest motiv, apa pluvială rezultată în urma ploilor, care în mod normal trebuia dirijată printr-o serie de by-pass-uri direct în canalizare, a ajuns să se adune în corpul depozitului împreună cu levigatul din deșeuri.

Încă de atunci, cei de la Mediu au trasat o serie de măsuri pentru intrarea în legalitate. Doar că, în loc să sancționeze greșelile din depozit, CJ a preferat să cumpere o serie de instalații, printre care și o nouă stație de tratare cu osmoză inversă cu o capacitate de 150 de metri cubi.

Controale făcute de Garda de Mediu

Problemele cu levigatul s-au suprapus peste o altă situație la fel de gravă. Astfel, din cauza unor alunecări de teren care au apărut în adâncime, digul estic al celulei de depozitare a suferit în ultimii ani o serie de tasări și fisuri care ar putea duce la iminența unor deversări necontrolate de levigat și implicit la contaminarea apelor subterane și de suprafața cu levigat. Garda de Mediu a dispus din nou luarea unor măsuri urgente pentru evitarea unui accident ecologic. Era martie 2021, iar CJ a solicitat o expertiză tehnică, care a fost finalizată abia în toamna lui 2021, concluzia find că se impune consolidarea de urgență.

Tot atunci, Garda de Mediu a făcut un nou control și a sesizat APM solicitând suspendarea autorizației integrate de mediu, invocându-se și un potențial accident ecologic din cauza alunecărilor de teren și a cantității maro de levigat. CJ a alocat și banii necesari realizării lucrărilor de consolidare, fiind sesizată inclusiv Instituția Prefectului pentru declararea stării de urgență în cazul CMID Stăuceni. Concomitent, cei de la Diasil, care administrează depozitul, au atacat în instanță atât măsurile dispuse de Garda de Mediu, cât și notificarea APM, solicitând suspendarea raportului de inspecție, dar și notificarea APM pe motiv că măsurile ar fi nelegale, iar termenele de 60 de zile stabilite inițial de Garda de Mediu ar fi nerealiste.

Procese pierdute

Procesele au fost pierdute, iar în urma unei noi sesizări a Gărzii de Mediu din aprilie a.c., care invoca nerealizarea a două măsuri trasate anul trecut (n.r. – revizuirea autorizației și cantitatea de levigat), Agenția pentru Protecția Mediului a notificat din nou operatorul și CJ că, în situația în care problemele nu vor fi remediate, autorizația integrată de mediu va fi suspendată, termenul pentru intrarea în legalitate fiind 1 iulie a.c. Ba mai mult, pe 19 iunie, în incinta CMID Stăuceni a izbucnit un nou incendiu, care s-a soldat cu poluarea aerului.

Cum-necum, în 10 zile levigatul a dispărut din depozit, deși cei de la Mediu insistau de mai bine de un an de zile să se găsească o soluție pentru acesta. Prin urmare, CMID Stăuceni va continua să funcționeze. „Încă mai sunt probleme acolo, inclusiv cu revizuirea autorizației integrate de mediu, dar și în privința alunecărilor de teren care afectează digul”, a spus Eugen Mateciuc, directorul executiv al APM Botoșani.

CJ-ul se laudă cu investițiile făcute

În schimb, reprezentanții CJ continuă să se laude cu investițiile. Astfel, pentru completarea și modernizarea activității de la Depozitul ecologic, CJ anunță că a depus pentru finanțarea pe fonduri europene un proiect de asistență tehnică,„ care va deschide calea unor investiții de aproximativ 32 de milioane de euro din fonduri europene”.

Prin noul proiect european se dorește achiziționarea unei instalații de tratare mecano-biologică (TMB) cu digestie anaerobă, a uneia de digestie anaerobă pentru biodeșeuri colectate separat și a stației de compostare aferentă, precum și a unei stații de compostare cu o capacitate de 5.000 de tone și a altor trei stații de compostare de capacitate mică. Astfel, deșeurile mari vor putea fi selectate mai ușor, în timp ce volumul celor mici, în urma digestiei anaerobe, va scădea cu 60%-65%.

„Tot prin acest proiect se vor asigura fonduri pentru realizarea unei ministații de epurare a apelor menajere și a unui separator de hidrocarburi, astfel încât activitatea de depozitare a deșeurilor să devină una foarte prietenoasă cu mediul”, anunță oficialii CJ.

imagini de la ultimul incendiu din CMID Stăuceni, inclusiv cu tasările apărute în incinta CMID Stăuceni

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...