joi, august 18, 2022
AcasăLocalExpoziție la Galeriile de Artă

Expoziție la Galeriile de Artă

Muzeul Județean Botoșani găzduiește, în perioada 1-15 iulie, în spațiul Galeriilor de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani, expoziția „Călătorie în imaginar”.

În cadrul expoziției vor fi prezentate lucrări ale artiștilor Petru Diaconu și Arcadie Răileanu, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra- Neamț. Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 iulie, ora 12.30, curatorul expoziției va fi muzeograful Ana Coșereanu, iar Ioan Serediuc va prezenta evenimentul.

Petru Diaconu s-a născut pe 24 martie 1949, în comuna Dobreni. A debutat la Iași, în 1979, într-o expoziție colectivă. În 1986 a deschis la Iaşi o expoziţie cu caracter retrospectiv, iar în 1989 a colaborat la revista Flacăra din Bucureşti. Printre expozițiile din Piatra-Neamț s-au remarcat „Exerciții de culoare” I și II, din anii 2004-2005.

Artist cu opere expuse în țară și străinătate

Artistul lucrează în tehnici cu dominanţă decorativă şi pictură murală. Operele sale
numeroase, expuse de-a lungul anilor în galerii de artă din țară și din străinătate, risipite generos prin colecţii, demonstrează un evident simţ al culorii şi ilustrează arta creării unor contexte plastice unde cromatica poate juca un rol major. Începând din acest an, deschide expoziţii estivale în diferite spații din Mamaia.

Privitor la creația artistică a acestuia, criticul de artă Lucian Strochi preciza: „La Petru
Diaconu lutul zboară, cântă, vorbeşte, se însufleţeşte, devine permanent altceva, sunet, culoare, ritm, nelinişte. Picturile lui plac, par calme, dar ele anunţă furtuni teribile, tornade, punând, în parantezele destinului, existenţa noastră prea liniară. Cu aripa de înger sau cu ghiara de diavol, Petru Diaconu scrijeleşte suprafaţa tabloului, redescoperind culoarea”.

Pictor premiat cu distincția „Artistul anului”

Arcadie Răileanu s-a născut pe 28 noiembrie 1950, la Petreni, în Republica Moldova. A
absolvit Institutul Politehnic din Chișinău, specialitatea Arhitectură. A debutat în 1992, în
Chișinău, la Expoziția UAP Moldova. Prezență constantă în spațiul cultural autohton, a obținut în 1999 premiul I la Bienala Națională „Lascăr Vorel”, secțiunea pictură. A primit în 2018 titlul „Artistul anului”, distincție acordată de Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Piatra-Neamț.
Vernisajul va avea loc sâmbătă, 2 iulie 2022, ora 12.30, la Galeriile de Artă ,,Ștefan
Luchian Botoșani”. Curatorul expoziției: Ana Coșereanu, muzeograf. Prezintă: Ioan Serediuc.
Program de vizitare: zilnic, 9.30 – 16.30.
Intrarea este gratuită.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
27.7 ° C
27.8 °
27.6 °
42 %
4.8kmh
28 %
joi
30 °
vin
32 °
sâm
33 °
Dum
35 °
lun
34 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

De unde se vede că în nordul țării populația îmbătrânește.

EDITORIAL

Vacanța estivală se apropie de sfârșit și deja se pot trage unele concluzii. Oficial vorbind, acesta a fost cel mai prost sezon pentru cei...

GÂNDUL ZILEI

Asemănarea dintre bărbaţi şi femei constă în faptul că şi ei şi ele, când văd ceva nou şi în trend, nu se pot abţine...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...