duminică, august 7, 2022
AcasăLocalPas înainte în dosarul şpăgilor de la Rutieră

Pas înainte în dosarul şpăgilor de la Rutieră

Dosarul penal intentat de procurorii anticorupție celor 16 polițiști de la Serviciul Rutier Botoșani, bănuiți de luare de mită, a trecut de prima Cameră preliminară.

O jumătate de an le-a trebuit judecătorilor să analizeze legalitatea întocmirii rechizitoriului și a administrării probelor. Asta pentru că avocații inculpaților au sancționat fiecare neconcordanță din informațiile aflate în dosar, au verificat dacă totul s-a derulat conform procedurilor și au invocat mai multe excepții.

Au fost verificate inclusiv procesele – verbale de consemnare a rezultatelor activităţilor de supraveghere tehnică, dar și contribuția celor de la Direcția Generală Anticorupție, care a sprijinit investigația procurorilor anticorupție prin Serviciul tehnic.

La final, însă, instanța a respins toate cererile şi excepţiile invocate de inculpaţi și a constatat că procesul poate începe. Doar că cei trimiși în judecată au contestat decizia la Curtea de Apel Suceava, iar dezbaterile din Camera preliminară vor continua. Prin urmare, procesul propriu-zis ar putea începe abia la sfârșitul acestui an sau cel mai probabil la începutul lui 2023.

Mită de la zeci de şoferi

În total, procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au trimis în judecată 21 de persoane. Anchetatorii susțin că, în perioada iunie – noiembrie 2020, 16 inculpați, polițiști în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani – Serviciul Rutier, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la 56 de conducători auto opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier, în schimbul neaplicării sancțiunilor prevăzute de lege.

„Într-un context similar, în perioada 31 martie 2019 – 09 iulie 2020, inculpatul Iacob Florin Eduard, aflat în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracțiunii flagrante, declarații de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect „punerea în circulație sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice”, deschis față de inculpatul persoană fizică, trimis în judecată sub control judiciar. Prin aceste demersuri, ofițerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a acestuia și emiterea unei soluții procedurale de netrimitere în judecată”, au arătat anchetatorii. Ceilalți cinci inculpați (n.r. – până la 21), trimiși în boxa acuzaților de procurori, sunt șoferi care ar fi oferit mită polițiștilor și au refuzat să colaboreze cu anchetatorii. Prin urmare, aceștia au fost acuzați de dare de mită.

Percheziţii organizate de DNA

Faptele au ieșit la iveală la începutul lunii iunie 2021, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziții în județ, inclusiv la sediul Poliției Rutiere. Până atunci, opt dintre polițiștii care erau vizați de investigațiile DNA și care au aflat de cercetări s-au pensionat.

În urma descinderilor, opt dintre polițiști au fost arestați preventiv, dar ulterior au fost plasați sub control judiciar. Ancheta a durat până la începutul lunii decembrie 2021, când inculpații au fost trimiși în judecată. Din cauza unor situații de incompatibilitate sau a abținerilor din partea judecătorilor, dosarul a fost transferat la Tribunalul Suceava, acolo unde se va desfășura și procesul. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei trimiși în judecată beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
23.8 ° C
24.8 °
22.8 °
57 %
7.9kmh
30 %
Dum
24 °
lun
30 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Trotinetele electrice încep să poarte urmele provocărilor din traficul botoşănean.

EDITORIAL

Acum ceva timp stăteam de vorbă cu un individ bine ancorat în realitatea politică autohtonă. Și, printre altele, mi-am exprimat îngrijorarea la ultimele manevre...

EPIGRAMA ZILEI

Tânăr vreau mereu să fiu Să trăiesc așa cum știu, Să scot doar prostii pe gură Când văd câte-o vergetură! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...